You are here

Τύπος: Μετά τις διακοπές η επόμενη κίνηση ΠτΔ

03/08/2022 06:15

Η χθεσινή απόρριψη από την Ολομέλεια της βουλής των τριών αναπομπών των νόμων κατά της ακρίβειας και για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, καθώς και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων που επέβαλαν οι τράπεζες στα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μετά τις διακοπές η επόμενη κίνηση ΠτΔ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή απόρριψη από την Ολομέλεια της βουλής των τριών αναπομπών των νόμων κατά της ακρίβειας και για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Τις αναπομπές απέρριψαν οι 27 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τις στήριξαν οι 12 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Αναφέρεται ότι τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί κατά πόσο οι νομοθεσίες συνάδουν με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με μεγάλο ενδιαφέρον, σημειώνεται, αναμένεται η θέση του Δικαστηρίου ειδικά για το πάγωνα των εκποιήσεων.  

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η αύξηση των τιμών λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, καθώς και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τους περιορισμούς της πανδημίας ανέβασαν κατά €88,1 εκατ. τις εισπράξεις του κράτους το πρώτο εξάμηνο από την επιβολή ΦΠΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΚΤ: Να μην «πεθάνουν» τα μετρητά
  • Μικρή αύξηση επιτοκίων πριν τη νέα νομισματική πολιτική
  • Πήρε δάνειο για ιδιωτικό ρεύμα η PEC
  • Βρήκαν τη λύση οι εργοδότες: Σύνταξη στα 70!

Πολίτης

 «Σε περιπέτειες η εκταμίευση των €85 εκατ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούσαν πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει η Βουλή για φοροελαφρύνσεις σε καύσιμα και ηλεκτρισμό, αλλά και την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες. Όπως αναφέρεται, για την πρόταση κατάργησης της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, εναντίον της αναπομπής τάχθηκαν 27 βουλευτές, υπέρ 12 και δεν υπήρξε καμία αποχή, ενώ για την πρόταση κατάργησης του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, εναντίον της αναπομπής τάχθηκαν, επίσης, 27 βουλευτές, υπέρ 12 και δεν υπήρξε καμία αποχή. Σε ό,τι αφορά την αναπομπή της τριμηνιαίας αναστολής των εκποιήσεων, την καταψήφισαν 28 βουλευτές, 12 ψήφισαν υπέρ, ενώ δεν υπήρξε καμία αποχή. Σημειώνεται ότι επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση σε σχέση με πιθανή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νόμου για τριμηνιαία αναστολή εκποιήσεων, γιατί υπάρχει ήδη προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου σε παρόμοια περίπτωση που είχε κρίνει πως δεν είναι αντισυνταγματική η αναστολή εκποιήσεων. Με αυτά τα δεδομένα, η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 85 εκατ. ευρώ μπαίνει σε περιπέτειες

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το «Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in», ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθαρός δανεισμός 1,72 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • Συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας με Pimco
  • Μαύρα σύννεφα στην οικονομία - Γερμανία

Χαραυγή

 «Νέες αυξήσεις επιτοκίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι νέες αυξήσεις επιτοκίων που επέβαλαν οι τράπεζες στα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας έφθασε στο 2,32% σε σύγκριση με 2,28% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 3,36% σε σύγκριση με 3,31% τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την πλευρά των εργοδοτών για τον καθορισμό κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ για μείωση τις τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Κομισιόν: Ζητά διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας

Αλήθεια

 «Σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι στα ίδια μηδενικά επίπεδα διατηρήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιούνιο, με τα επιτόκια για την παραχώρηση δανείων να καταγράφουν μικρές αυξήσεις στις κατηγορίες των στεγαστικών δανείων μέχρι €1 εκατ. και τα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια άνω του €1 εκατ. να παρουσιάζουν μικρή μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο καθαρός δανεισμός για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ανήλθε στα €1,72 δισ. σημειώνοντας αύξηση 26,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι συμφωνία με την Pimco Europe GmbH για την παροχή υπηρεσιών διακριτικής διαχείρισης επενδύσεων σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της αρχικής αξίας €100 εκατ. ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απόφαση χωρίς αντίκρισμα
  • «Θα έχουμε περιπέτειες με την Κομισιόν»
  • Σε συνεδρία χωρίς τηλέφωνα η πρόταση Κούσιου για κατώτατο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Το περιστατικό αφορά άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΔΩ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ – Άλλες 86 κάμερες παίρνουν «θέση μάχης» σε 30 διασταυρώσεις και άλλα σημεία σε όλη την Κύπρο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

17,5 ΚΙΛΑ ΚΟΚΑΙΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ – Ήρθαν από το Εκουαδόρ στη Λεμεσό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ – Η πλειοψηφία της βουλής καταψήφισε τις αναπομπές, ο υπ. οικονομικών απειλεί θεούς και δαίμονες!