You are here

Τύπος: Μετά τον προϋπολογισμό, οι εγγυήσεις

22/01/2021 06:33

Η χθεσινή έγκριση από την ολομέλεια της βουλής του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού του 2021, η διάρκεια που επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση το μέτωπο συνεργασίας με μικρότερα κόμματα που σχημάτισε για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, καθώς και η χθεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μετά τον προϋπολογισμό, οι εγγυήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η διάρκεια που επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση το μέτωπο συνεργασίας με μικρότερα κόμματα που σχημάτισε για να εγκριθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021. Μετά τον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, σειρά παίρνουν οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τη χθεσινή έγκριση του προϋπολογισμού, λύθηκαν τα χέρια της κυβέρνησης. Πλέον το κράτος επιστρέφει στην κανονικότητα και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ερευνητική επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ανακοίνωσε ότι αποποιείται όχι μόνο τις αυξήσεις, αλλά οποιαδήποτε αμοιβή για την εργασία που θα επιτελέσουν τα μέλη της για διάστημα από έξι έως εννέα μηνών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θέλει κι άλλα η αντιπολίτευση για τις εκποιήσεις
  • Αβέρωφ: Σου έρχομαι αύριο για καφέ, Νικόλα..
  • Μπαίνει ρευστό από το κράτος στην αγορά
  • Πίεση στην επιτροπή Νικολάτου για τα πρακτικά

Πολίτης

 «Προϋπολογισμός 2021 με ντρίπλα στο ΔΗΚΟ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή ψήφιση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού από την ολομέλεια της βουλής. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, της Συνεργασίας, του ΕΛΑΜ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και της Συμμαχίας Πολιτών. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και η Άννα Θεολόγου. Όπως σημειώνεται, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόσθετες δαπάνες €220 εκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Οι εκταμιεύσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέρει σε έκθεση του ότι στρατηγικός στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι μέχρι το 2023 να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της σε μονοψήφιο αριθμό και πιο συγκεκριμένα στο 5% τόσο με οργανική όσο και με μη οργανική απομόχλευση.

Χαραυγή

 «Πρόταση ΑΚΕΛ για προστασία από εκποιήσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα δύο σημαντικά δικαιώματα που δίνει η πρόταση που κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για αναστολή της εκποίησης αν το δάνειο περιλαμβάνει καταχρηστικές ρήτρες. Δεύτερον, σε περίπτωση εκποίησης η τράπεζα να είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει στέγη για τον δανειολήπτη και την οικογένεια του.

«’Δεκασμοί μεγάλοι’ με τα ‘χρυσά διαβατήρια, καταγγέλλει ο Σαρρής»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια. Ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και ότι υπήρξαν δεκασμοί μεγάλοι. Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί περί δεκασμών, είπε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά σίγουρα μιλούμε για καταστάσεις όπου εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια που έπρεπε να ήταν ανοικτά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιφυλάξεις για την αγορά κτιρίου για υφυπουργείο ναυτιλίας
  • Moody’s για Τρ. Κύπρου: Σε καλύτερη θέση ενόψει κορονο-κρίσης
  • Η βουλή ενημερώνει τον INTOSAI για τις απειλές της κυβέρνησης προς Γ. Ελεγκτή

Αλήθεια

 «Ανακούφιση!»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η χθεσινή έγκριση από την ολομέλεια της βουλής του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό ανέρχονται στα €6.480 εκ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9.5%.

«Σε καλύτερη θέση η Τράπεζα Κύπρου λόγω πώλησης ΜΕΔ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σημειώνει ότι η νέα πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, τοποθετεί την τράπεζα σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση και την εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήθηκε από χθες ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις
  • Εξασφάλισε κορυφαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση – Eurogate
  • Μείωση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο 10μηνο 2020
  • Πρωτιά της Κύπρου στην αύξηση του δημόσιου χρέους

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ! – Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και επανήλθε η ηρεμία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021 ΜΕ ΝΤΡΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΗΚΟ – Η κυβέρνηση πήρε τελικά το «ναι» από ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΔΩΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ Η ΑΝΤΡΗ – Κατάθεσε για πρώην παράγοντα της ΚΟΕ ως τον δράστη της σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον της

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ