You are here

Τύπος: Μέτοχος παντού η Τράπεζα Κύπρου

16/04/2019 06:56

Οι δέκα επιχειρήσεις που ήταν μέτοχος το 2018 η Τράπεζα Κύπρου λόγω των χρεών που είχαν, το ενδεχόμενο νέας εξόδου της Κύπρου στις αγορές για να αποπληρώσει το δάνειο από τη Ρωσία, το οικονομικό κόστος για το κράτος από τα «χρυσά» διαβατήρια και η συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μέτοχος παντού η Τράπεζα Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δέκα επιχειρήσεις που ήταν μέτοχος το 2018 η Τράπεζα Κύπρου λόγω των χρεών που είχαν. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2018, η τράπεζα από πιστωτής έγινε μέτοχος στο Nicosia Mall αποκτώντας στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο του. Το τίμημα για την απόκτηση του 51% του μεριδίου του Nicosia Mall ανέρχεται σε €7,500 που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση μέρους των διευκολύνσεων και συνεπώς η εξαγορά δεν περιλαμβάνει κανένα χρηματικό αντίτιμο. Επίσης, με βάση του λογαριασμούς του 2018, ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, αποκτήθηκε από το συγκρότημα το 49,9% της CNP Insurance Holdings Ltd.  H τράπεζα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Aris Capital Management LLC.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η δυναμικά στο χώρο των πωλήσεων ακινήτων κινήθηκε τον Μάρτιο η APS Debt Servicing Cyprus, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, έξι πράξεις με συνολική ενδεικτική αξία των €16,1 εκ. εκ μέρους του συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, που ήταν ο ιδιοκτήτης τους. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρισμός: Αισιοδοξία λόγω παράτασης Brexit
  • Εναλλαξιμότητα και στους δήμους
  • Πρώτα έφεση και μετά οτιδήποτε άλλο – Κληρίδης
  • E-invoicing ενόψει – Ηλεκτρονικά τιμολόγια θα δέχεται το κράτος

Πολίτης

 «Πρόωρη αποπληρωμή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ενδεχόμενο νέας εξόδου της Κύπρου στις αγορές.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ρευστότητα που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του δανείου που έλαβε η κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρωσία το 2011. Το δάνειο των €2,5 δισ. αναδιαρθρώθηκε το 2013, με την πλήρη εξόφληση του να μετατίθεται το 2021 από το 2016 και το επιτόκιο να υποχωρεί στο 2,5%, από 4,5% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί το υπόλοιπο του δανείου, σήμερα, ανέρχεται σε €1,57 δισ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αισιοδοξία ως προς την έκβαση των εφέσεων που θα ασκηθούν για τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου το οποίο έκρινε μεταξύ άλλων αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα εξέφρασε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό ο γενικός εισαγγελέας. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επαφές σε διεθνές φόρουμ προώθησης επενδύσεων – Ο γ.σ. του Invest Cyprus είχε συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους εταιρειών
  • Πωλήσεις ακινήτων €16,1 εκ. τον Μάρτιο – APS
  • Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ – Η ΕΕ ξεκινά συνομιλίες για νέες εμπορικές συμφωνίες
  • Άνοδος σε ποσοστό 1,12% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «€4,23 εκ. σε συμβούλους για τις αιτήσεις για ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το οικονομικό κόστος για το κράτος από τα «χρυσά» διαβατήρια. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση προχωρεί στην αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για την ανάθεση διεξαγωγής ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για το επενδυτικό πρόγραμμα.  Το κόστος για την πρόσληψη των οίκων αναμένεται να ανέλθει στα €4,23 εκ. για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυξήσεις μισθών ζητούν οι διπλωμάτες και όσοι εργάζονται με το καθεστώς του επιτόπιου προσωπικού στις πρεσβείες της Κύπρο στο εξωτερικό, μετά την επαναφορά από την επιτροπή οικονομικών του νομοσχεδίου για να πληρώνουν και αυτοί φόρο εισοδήματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Αλληλεγγύη έκλεισαν τα μάτια τους για τις παρατυπίες στους συμβούλους του ΠτΔ
  • Αυξημένες πιθανότητες ανατροπής της απόφασης του διοικητικού
  • Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το έγκλημα στην Ορούντα
  • Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για αποσπάσεις μεταξύ δήμων

Αλήθεια

«Αναμένεται περαιτέρω μείωση στα ΜΕΔ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ηροδότου αφού σημείωσε τη σημαντική μείωση τους από το 2013 μέχρι και σήμερα, ανέφερε ότι τα ΜΕΔ θα καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση για να φθάσουν στο μέσο όρο που ισχύει στην ευρωζώνη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην επόμενη ολομέλεια της βουλής οδηγείται το θέμα της απόσπασης εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου του δημοσίου σε άλλες υπηρεσίες, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κονδύλι €1,4 εκ. για έλεγχο αιτητών
  • Παρέμβαση διαχειριστή για αγορά ηλεκτρισμού
  • Πολλαπλά οφέλη από συνεργασία στον τουρισμό – Συλλούρης στην τριμερή Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου
  • Ηλεκτρονικά τιμολόγια κατά της γραφειοκρατίας – Νομοσχέδιο

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ – Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει την κατάληξη της πρωτοβουλίας Λουτ για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΤΙ – ΓΕΣΥ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ  – Σκληραίνουν τη στάση τους κλινικάρχες και σύλλογος ιδιωτών γιατρών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΓΕΣΥ – Κάθε θετική εξέλιξη συνοδεύεται από αρνητική, με γιατρούς και κλινικές να διεκδικούν τον πρώτο λόγο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΓΕΣΥ