You are here

Τύπος: Μέτρα «σωσίβιο» για επιχειρήσεις και τράπεζες

23/03/2020 06:48

Οι πυρετώδεις εργασίες το Σαββατοκύριακο για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των τραπεζών και οι διαβεβαιώσεις Πετρίδη και Ηροδότου μέσω twitter για στήριξη της οικονομίας, με στόχο, σε πρώτη φάση, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρεται ότι σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συσκεφθεί με τη διυπουργική επιτροπή για τον κορωνοϊό και μάλλον, της σύσκεψης θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση για άμεση απαγόρευση των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας. Στα δεδομένα της επιδημίας σημειώνεται ένας θάνατος, 97 γνωστά κρούσματα κορωνοϊού, 5 άνθρωποι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 13 άνθρωποι στο νοσοκομείο αναφοράς και 27 επαγγελματίες υγείας μεταξύ των κρουσμάτων.

Φιλελεύθερος

 «Μέτρα ‘σωσίβιο’ για επιχειρήσεις και τράπεζες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι πυρετώδεις εργασίες το Σαββατοκύριακο για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των τραπεζών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται, εντός της βδομάδας θα πρέπει η βουλή να νομοθετήσει και οι τεχνοκράτες των υπουργείων οικονομικών και εργασίας εργάστηκαν πυρετωδώς για την ετοιμασία των νομοσχεδίων που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων. Στόχος είναι να οδηγηθούν τα νομοσχέδια μέχρι σήμερα, εκτός απροόπτου στη βουλή, ώστε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη να ψηφιστούν. Την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας ύψους €450 εκ. Με βάση πληροφορίες, το Σάββατο ο διοικητής της ΚΤ είχε συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών για να συζητήσουν και να δούνε τις λεπτομέρειες ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενός μηχανισμού που θα εγγυάται νέα δάνεια μέχρι και €1,5 δισ. σε μια προσπάθεια να μην στραγγίξει η αγορά από ρευστότητα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η κυπριακή οικονομία ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο σοκ από το 1975 χωρίς να μπορούν να γίνουν προς το παρόν ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κομισιόν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου
  • Βαρύ πλήγμα για τον ευρωπαϊκό νότο
  • ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει το σοκ
  • Λογάριασαν χωρίς τον κορωνοϊό – Πάνω από 87.000 κλίνες κλειστές, 415.000 εργαζόμενοι αναμένουν στήριξη, στα σκαριά νέα ξενοδοχεία

Πολίτης

 «Διαβεβαιώσεις μέσω twitter»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι διαβεβαιώσεις Πετρίδη και Ηροδότου μέσω twitter για στήριξη της οικονομίας, με στόχο, σε πρώτη φάση, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο υπουργός οικονομικών και ο διοικητής της ΚΤ μετείχαν σε συζήτηση χρηστών στο twitter για τα ενδεδειγμένα μέτρα πολιτικής και τοποθετήθηκαν απαντώντας σε tweet του αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέα Μελιδώνη. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι κινούμαστε δυνατά και γρήγορα τόσο στη στήριξη, δημοσιονομικά, των εισοδημάτων, όσο και με τη διοχέτευση ρευστότητας. Ο κ. Ηροδότου από την πλευρά του ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα της ΚΤ που ανακοινώθηκε είναι η παροχή από τις τράπεζες έκτακτων δανείων/υπεραναλήψεων για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε υφιστάμενους πελάτες έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πληρώνουν μισθούς και προμηθευτές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η εποπτική αρχή της ΕΚΤ αποφάσισε να ελαφρύνει περαιτέρω τις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, δίνοντας σε αυτές περιθώρια κινήσεων όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την εφαρμογή λογιστικών κανόνων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το ΔΝΤ βλέπει «αρκετά σοβαρό» αντίκτυπο
  • Φωνές για κοινή δράση
  • Η οικονομία και κορωνοϊός
  • Ζητείται η με κάθε τρόπο ενίσχυση της ρευστότητας – Προτάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΒΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας

Αλήθεια

 «Λόγος για αποκοπές μισθών και απουσία μέτρων προστασίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Όπως σημειώνεται, η συντεχνία αναφέρει ότι έχει δεχθεί καταγγελίες από εργαζόμενους ότι αν δεν έχουν τα μέσα να εργαστούν από το σπίτι θα τους αποκοπεί ο μισθός ενώ υπάρχουν τμήματα στο δημόσιο χωρίς αντισηπτικό και που δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τη στήριξη των κέντρων αναψυχής όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από τους δήμους και την ΕΕ ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κέντρων Αναψυχής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ο ουρανός γέμισε με άδεια αεροπλάνα
  • Δωρεάν διπλάσιος όγκος δεδομένων – Μέτρα από την Epic
  • Νέο διάταγμα του υπουργού υγείας για ευπαθείς ομάδες

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ – Υπακούσαμε στα υπουργικά διατάγματα για τα μέτρα κατά της μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΔΡΑΣΑΝ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ – Ειδικοί από τρεις χώρες καταθέτουν την εμπειρία τους στον «Π»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ – Οι αριθμοί μεγαλώνουν και μαζί τους και η αγωνία για την επόμενη μέρα – Σήμερα νέες αποφάσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ