You are here

Τύπος: Μέτρα στήριξης το φάρμακο για επιτόκια

30/03/2023 05:57

Οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου για τα επιτόκια και τις δανειοδοτήσεις και οι βασικοί άξονες της στεγαστικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μέτρα στήριξης το φάρμακο για επιτόκια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου για τα επιτόκια και τις δανειοδοτήσεις, μετά από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο κ. Ηροδότου υπέδειξε ότι για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες από τις διαδοχικές αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια -οι οποίες γίνονται επαχθέστερες λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού - η λύση που προσφέρεται στο κράτος είναι μόνο πολιτική. Δηλαδή, η προώθηση από την κυβέρνηση κοινωνικών μέτρων στήριξης προς ευάλωτες ομάδες, εννοώντας ίσως και την επιδότηση επιτοκίου. Η λύση για τις τράπεζες, ώστε να μην αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, είναι οι έγκαιρες αναδιαρθρώσεις, επανέλαβε ο διοικητής. Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας μετά τη συνάντηση, φάνηκε να υιοθετεί τη θέση πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, καθώς η πολιτική των αυξήσεων επιβάλλεται από το ευρωσύστημα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ζητά την παρέμβαση της βουλής, καλώντας την να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία πολιτών που, όπως υποστηρίζει, καθίστανται έρμαιο καταχρήσεων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, αλλά και των νομικών αντιφάσεων που υπάρχουν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πασχαλινό με τα περσινά κριτήρια, αλλά δεν μετρούν καταθέσεις
  • ΕΔΕΚ: Από τα καταθετικά επιδοτήστε τα δανειστικά
  • Σε κομβικό σημείο οι εργασιακές σχέσεις
  • Επιμένουν οι τηλεφωνητές στην Anytime

Πολίτης

 «Στα σκαριά Ενιαίος Φορέας Στέγασης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι βασικοί άξονες της στεγαστικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.  Η νέα στεγαστική πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, με στόχο την προσιτή στέγη για όλες τις εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο 17ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Κτηρίων. Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για ολιστική, ρεαλιστική, αλλά και πιο κοινωνική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και τις συγκυρίες της εποχής. Οι κύριες παράμετροι της πολιτικής, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στέγασης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της συγκέντρωσης και διαχείρισης όλων των στεγαστικών προγραμμάτων και σχεδίων του κράτους μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο και η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση του κτηριακού αποθέματος που διατίθεται προς ενοίκιο, σε περιοχές με αυξημένο στεγαστικό πρόβλημα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στην επιβολή προστίμων σε βάρος τραπεζών για παραβάσεις του Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχει προχωρήσει η ΚΤΚ, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Στέφανο Στεφάνου.

Χαραυγή

 «Κύμα αστέγων επιφέρει η απραξία της νέας κυβέρνησης»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνάντηση του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου με το γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Όπως αναφέρεται, ο κ. Στεφάνου έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι εξαντλείται το χρονικό περιθώριο το οποίο έχει ζητήσει για την προώθηση μέτρων προς την κατεύθυνση της προστασίας των δανειοληπτών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των μικρών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα στη βουλή. Ο διοικητής της ΚΤ έστειλε από την πλευρά του μήνυμα προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για προστασία των ευάλωτων και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προβληματισμένοι για το παρόν, αλλά και περισσότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον, σε σύγκριση με τους πολίτες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, εμφανίζονται οι κύπριοι σε έρευνα της Κομισιόν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο
  • Υπουργός ενέργειας: Δυνατότητα περιφερειακών συνεργασιών για μεταφορά υδρογόνου στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Ανεργιακό σε όσους έφυγαν με σχέδιο από τις τράπεζες
  • Νέο σχέδιο για φωτοβολταϊκά

Αλήθεια

 «Κεντρική: Δυστυχώς παντού γίνονται παραβάσεις»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, προέβη στην παραδοχή ότι σε οποιαδήποτε τράπεζα/ χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διενήργησε έλεγχο η Κεντρική Τράπεζα, διαπιστώνει παράβαση του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΚΤ. Ανέφερε ότι ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι οι παραβάσεις και αν είναι συστημικές, τόσο πιο ψηλές είναι οι ποινές που επιβάλλονται.  Ο διοικητής αναφέρθηκε και στο θέμα των επιτοκίων κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις από τις τράπεζες για το ύψος των καταθετικών επιτοκίων, ενώ για τα δανειστικά επιτόκια τα οποία χρεώνουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σημείωσε ότι αυτό γίνεται με βάση τη δανειακή σύμβαση που υπάρχει.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, οι προοπτικές για τις κυπριακές τράπεζες παραμένουν σταθερές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος
  • Κατσάδα από το ΔΝΤ για το πλαίσιο των εκποιήσεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ – Παραδοχή του διοικητή για τα αποτελέσματα των ελέγχων για τήρηση του κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΟΡΙΣΤΑ, ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΡΑ – Τίποτα το νέο, ουσιαστικό και άμεσα εφαρμόσιμο στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους χούλιγκαν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Συγκροτεί μόνιμη αντιοχλαγωγική μονάδα στην ΜΜΑΔ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΜΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Διοικητής προς κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα για ευάλωτους και διατήρηση κοινωνικής συνοχής»