You are here

Τύπος: Μέτρων ανακούφισης της οικονομίας... το ανάγνωσμα

21/03/2003 08:39
Το πακέτο μέτρων που υιοθέτησε χθες η κυβέρνηση για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράκ είναι το κυρίαρχο θέμα στα οικονομικά ένθετα των σημερινών εφημερίδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» παρουσιάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Μέτρα θωράκισης της οικονομίας» και με υπότιτλο στο σχετικό ρεπορτάζ «Περικοπές δαπανών, ενίσχυση ΚΟΤ και ενδεχόμενη επιδότηση καυσίμων». Όπως επισημαίνεται, «σε θέσης μάχης βρίσκεται από χθες και η κυπριακή οικονομία μετά το εναρκτήριο λάκτισμα της πολεμικής επίθεσης προς το Ιράκ και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση της θωράκισης της οικονομικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια, στο ρεπορτάζ καταγράφονται τα μέτρα που λήφθηκαν παράλληλα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος προέβη στη σχετική ανακοίνωση χθες στο Προεδρικό Μέγαρο διευκρινίζοντας διάφορα σημεία επί των μέτρων που λήφθηκαν. Σημειώνεται επίσης, η αναφορά Μάρκου Κυπριανού στην ανάγκη - εφ' όσον παραταθούν οι συγκρούσεις και αυξηθεί η τιμή των καυσίμων - επιδότησης της τιμής του πετρελαίου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ενέσεις για την οικονομία μας» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες μέτρα για απάμβλυνση των επιπτώσεων στην ανάπτυξη, με τρόπο που να μην τίθεται σε κίνδυνο η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και η σταθερότητα της οικονομίας. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ, καταγράφει τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ σε ειδικό πλαίσιο και υπό τον τίτλο «Επέκταση νομισματικών μέτρων» προβάλλει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση παρατεταμένων συγκρούσεων ενδείκνυται η υιοθέτηση επεκτατικών νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία αναπόφευκτα θα έχουν κάποιες επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα, στην οικονομική σταθερότητα, στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» παρουσιάζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον τίτλο «Μέτρα στη βάση του σχεδιασμού και των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης». Όπως αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ, τα μέτρα βρίσκονται στην ίδια συντεταγμένη με τα μέτρα που είχαν ληφθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία κοστολογούνται συνολικά σύμφωνα με την εφημερίδα γύρω στα £15 εκ. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στα μέτρα που λήφθηκαν, μεταξύ των οποίων: 1) η διάθεση προς τον ΚΟΤ επιπρόσθετου ποσού £7 εκ. πέραν του ήδη εγκριμένου προϋπολογισμού, για ενίσχυση και εντατικοποίηση της εκστρατείας διαφήμισης, προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου 2) Η αναστολή της είσπραξης των τελών προσγείωσης και του επιβατικού τέλους για τις περιόδους από 1 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου 2003, 3) Αναστολή της παροχής άδειας για εργοδότηση αλλοδαπών όσο διαρκούν οι πολεμικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση τις διεθνείς επιχειρήσεις.