13/08/2002 09:12
Σε τρία επίπεδα κινείται ο ημερήσιος οικονομικός τύπος σήμερα. Σε όλες τις εφημερίδες κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, η έναρξη του διαλόγου στις τράπεζες, με την επισήμανση για τις περιορισμένες ελπίδες με τις οποίες ξεκινά σήμερα η μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, με τις διαφορές ΕΤΥΚ και εργοδοτικής πλευράς να μοιάζουν αγεφύρωτες.

Κατά δεύτερον, η εφαρμογή της νομοθεσίας για την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές από μη εισηγμένες εταιρείες και τρίτον, οι καταγγελίες κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που επισκίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της MFS, που έγινε χθες το απόγευμα.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Ανάπτυξη 2,5% - 3% το 2002», επισημαίνει τη διαφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του E.I.U. για ανάπτυξη στο 1,9%. Σχολιάζοντας την αναθεωρημένη – προς το αρνητικότερον – πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit (EIU), σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 1,9% (σε αντίθεση με 2,4% που είχε προβλέψει νωρίτερα αυτό το χρόνο), το υπουργείο Οικονομικών, όπως γράφει η εφημερίδα, διαβεβαιώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει οπωσδήποτε πάνω από το 2%. Μάλιστα, ο διευθυντής οικονομικών μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντρέας Χαραλάμπους υποστηρίζει σύντομα θα σταλούν οι (τεκμηριωμένες) προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για 2,5% - 3%, ενώ παραδέχεται ότι ο συγκεκριμένος ρυθμός είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων ετών, αποδίδοντας τη μείωση κυρίως στο τουρισμό.

Αλλού, γράφει ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αντιπροσωπεύει μικροεπενδυτές σε αστικές αγωγές και ότι δεν πρόκειται να γίνει δικηγορικό γραφείο.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στη κύρια πρωτοσέλιδη είδηση της και υπό τον υπέρτιτλο «Χιονοστιβάδα επενδυτών» γράφει ότι έξη και πλέον χιλιάδες θα ζητήσουν εντός των ημερών, πίσω τα χρήματα που επένδυσαν σε υπό ένταξη εταιρίες στο ΧΑΚ. Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι επισήμως, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστραφεί ποσό που ανέρχεται στα 249 εκ. λίρες, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι πλείστες των εταιριών αυτών που θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το «νόμο Κλεάνθους» να επιστρέψουν χρήματα, «δεν είναι σε θέση να πληρώσουν». Σε υπότιτλο του ρεπορτάζ, είναι και η θέση του ΠΑΣΕΧΑ «Ή θα πληρώσουν ή θα πάνε φυλακή».

Στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» το κύριο θέμα τιτλοφορείται «Νοέμβρη η κοινοπραξία για κινητή τηλεφωνία». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη τύπου του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου για την όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την παραχώρηση και επιλογή της άδειας κινητής τηλεφωνίας, από τον σχετικό διαγωνισμό της οποίας έχει αποκλεισθεί η ΑΗΚ και οποιοσδήποτε άλλος ημικρατικός οργανισμός.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εκφοβισμοί Κλεάνθους για το νόμο περί επιστροφής χρημάτων», αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι «ο εμπνευστής του νόμου» σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδυτών σε δηλώσεις του χθες στο ΡΙΚ «έδινε οδηγίες σχετικά με την υποβολή σχετικής αίτησης για επιστροφή χρημάτων». Προσθέτει ότι «παραβλέποντας το γεγονός ότι οι εταιρίες ίσως βρεθούν σε θέση να ρευστοποιήσουν» με αρνητικές συνέπειες για το χρηματιστήριο και γενικά για την οικονομία «ο κ. Κλεάνθους εν μέσω απειλών έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης του νόμου με σκοπό τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος».

Αλλού, γράφει ότι αγώνας σε «σκληρό τεραίν» η μεσολάβηση στις τράπεζες, με τις διαφορές των δύο πλευρών να είναι πελώριες.