You are here

Τύπος: Το μη χείρον βέλτιστον με Ρωσία

11/08/2020 07:01

Η νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψε χθες ο υπουργός οικονομικών στη ρωσική πρωτεύουσα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexei Overchuk, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Το μη χείρον βέλτιστον με Ρωσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η τροποποίηση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία που συμφωνήθηκε χθες. Όπως αναφέρεται, η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δύο βασικά άρθρα της σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα. Η Κύπρος από τη διαπραγμάτευση διασφάλισε μεταξύ άλλων την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμίσεων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι περαιτέρω ασφαλιστικές δικλίδες στο πλαίσιο αφερεγγυότητας βάζει η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος των αφερέγγυων ή υπερχρεωμένων οφειλετών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ποια πόλη έχει το «πακέτο» για την προσέλκυση επενδύσεων
  • Στο σφυρί, από αυτοκίνητα μέχρι σφουγγαρίστρες
  • Μικρότερη μείωση στις εγγραφές οχημάτων
  • Ελληνική: Δική της η APS

Πολίτης

 «Νέα συμφωνία βάσει όσων ζήτησε η Ρωσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψε χθες ο υπουργός οικονομικών στη ρωσική πρωτεύουσα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexei Overchuk. H αναθεωρημένη σύμβαση που υπογράφηκε αυξάνει τον φόρο που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους ρωσικών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο από το 5% και 0% σήμερα στο 15% προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα της Ρωσίας. Η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 με την Κύπρο να εξασφαλίζει χθες δεσμεύσεις ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και για ανταγωνιστικούς τους προορισμούς για ρωσικά κεφάλαια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι συμφωνία που επιτρέπει στην Ελληνική Τράπεζα να αποκτήσει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της APS Debt Servicing Cyprus Ltd, υπέγραψαν πρόσφατα η Ελληνική Τράπεζα και η APS.

Χαραυγή

 «Συμφωνία ως ήθελε η Μόσχα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η συμφωνία που κατέληξαν χθες Κύπρος και Ρωσία για τροποποίηση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας. Η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δύο βασικά άρθρα της σύμβασης έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15%.  Η κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εγγραφές οχημάτων έφθασαν τον Ιούλιο του 2020 στις 4.227 σημειώνοντας μείωση 8,9% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση στις εισαγωγές και στις εξαγωγές αγαθών
  • Πλαστικά το 80% των αποβλήτων στις κυπριακές παραλίες

Αλήθεια

 «Μειώθηκαν όλα….»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχείς της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις εισαγωγές και εξαγωγές τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών από κράτη μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες στην Κύπρο ήταν €466,2 εκ. τον Μάιο 2020, σε σύγκριση με €726,8 εκ. τον Μάιο 2019, σημειώνοντας μείωση 35,9%.  Οι εξαγωγές ξένων προϊόντων περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, για τον Μάιο 2020 ήταν €173,1 εκ. σε σύγκριση με €158,2 εκ. τον Μάιο 2019, σημειώνοντας άνοδο 9,4%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα και η APS υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στην Ελληνική να αποκτήσει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της APS Debt Servicing Cyprus Ltd.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση 8,9% στις εγγραφές οχημάτων τον Ιούλιο 2020

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΠΑΛΙ – Φιρί, φιρί για θερμό επεισόδιο το πάει η Τουρκία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε χθες το Oruc Reis

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ – Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα επιχειρεί η Τουρκία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

NEA ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ – ΚΥΠΡΟΥ