You are here

Τύπος: Μην κόβετε το ρεύμα στους φτωχούς

21/08/2009 08:34
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το επτάμηνο του 2009 και οι οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη για εφαρμογή μέτρων μέχρι τις 3 Μαρτίου 2011 για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Φιλελεύθερος

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το επτάμηνο του 2009. Σύμφωνα με την εφημερίδα, γέννησε ελπίδες για συγκράτηση των απωλειών από τουριστικά έσοδα η χθεσινή δημοσιοποίηση κατά 11,2% της μείωσης των αφίξεων τουριστών κατά τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου, καθώς η ελάττωση αναμενόταν να ήταν εντονότερη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι έως €77 φθάνουν οι διαφορές λιανικών τιμών του καλαθιού 248 κοινών προϊόντων στις μεγάλες υπεραγορές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Κριτική από το ΔΗΣΥ για την αναβολή έργων

• Επιφύλαξη και παραδοχή μαζί για την ακρίβεια των ξενοδοχείων

• Καμπανάκι από το Επιμελητήριο για ακάλυπτες και ρευστότητα

Πολίτης

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι επίσης τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το επτάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την όγδοη κατά σειρά μείωση κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον κυπριακό τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην επιβράδυνση των εισπράξεων του κράτους επικαλούμενο τα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα το σύνολο των εισπράξεων για το μήνα Ιούλιο ανήλθε στα €219 εκ. καταγράφοντας μείωση της τάξης του 13%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Νέα σημαντική κέρδη σε ποσοστό 2,76% στο ΧΑΚ

Σημερινή

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων Γλαύκου Χατζηπέτρου για τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Χατζηπέτρου χαρακτήρισε κοροϊδία τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια για πάταξη του. Ο κ. Χατζηπέτρου, αναφέρει επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι οι μισθωτοί πληρώνουν τις οφειλές τους πριν καν πάρουν το μισθό τους ενώ €550 εκ. παραμένουν ανείσπρακτα.

Αλλού η Σημερινή αναφέρεται στα Σχέδια πρόληψης και δράσης της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην απασχόληση και ανεργία από την παγκόσμια κρίση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Πάει φούντο ο τουρισμός κάτω και ο Ιούλης

• Συνεργασία προτείνουν οι πιλότοι ΚΑ – Γιουροσύπρια

• Κριτική ΔΗΣΥ για την αναβολή αναπτυξιακών έργων

• Πετάει το ΧΑΚ

Χαραυγή

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» η Χαραυγή γράφει ότι η Αρχή Ανθρώπινου Δυναμικού άρχισε εκστρατεία για αναχαίτιση της ανεργίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος του σχεδίου που περιλαμβάνει τέσσερις στοχευμένες δράσεις είναι η πρόληψη και καταστολή της ανεργίας μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται στον τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης, από τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το επτάμηνο του έτους, τονίζοντας ότι είναι μικρότερη η μείωση στις αφίξεις Ιουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Καταγγελίες ΚΟΤ για καθαριότητα παραλίων

• Επιτάχυνση διαδικασιών για ειδικά ομόλογα

• Δυσαρέσκεια ΠΑΣΥΠΙ για στήριξη Eurocypria

• Σημαντική άνοδος στο ΧΑΚ


Αλήθεια

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» η Αλήθεια αναφέρεται στις δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη για εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ ζητά με απλά λόγια από τα κράτη μέλη να μην κόβουν το ρεύμα στους ευάλωτους καταναλωτές. Όχι μόνο επειδή είναι πολύτιμο αγαθό για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι οι δύο κοινοτικές οδηγίες ενέχουν έντονη κοινωνική διάσταση, θέτοντας γενικά τους πολίτες – καταναλωτές στις βασικές ρυθμίσεις που προβλέπουν και τις οποίες τα κράτη θα πρέπει να μετουσιώσουν σε συγκεκριμένα μέτρα με την εφαρμογή αυτών των δύο οδηγιών έως τις 3 Μαρτίου 2011.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σκαρφάλωσε στο 11% η μείωση των τουριστών το επτάμηνο του 2009, επικαλούμενο στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Τέσσερα προγράμματα κατά της ανεργίας

• ΥΠΣΥΓΚ: Διαψεύδονται τα περί παγώματος των έργων



Και Κερύνεια και Girne – ΔΙΠΛΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΚΥΠΡΟ



Η κοκαΐνη ερχόταν από το αεροδρόμιο – Ένα ειδικά συσκευασμένο πακέτο των 4 κιλών έφθανε κάθε εβδομάδα



ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΑΡΟΝΩΝ για έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών – Συνελήφθη Τουρκοκύπριος για διακίνηση όπλων



Καθάρισαν τη φατρία – Μένει ο εκτελεστής για να συμπληρωθεί το παζλ



Ξηλώνουν το κύκλωμα του εγκλήματος – Ξετυλίγεται το κουβάρι της δολοφονίας Κακανθίμη – Ο βαλλιστικός έλεγχος κατέδειξε το φονικό πιστόλι