You are here

Τύπος: Μίνι κραχ στα πολυτελή ακίνητα

23/11/2020 06:39

Η νέα έκδοση της PwC για την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης, η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πολίτης ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου και το φθηνότερο ρεύμα κατά 15-20% που αναμένεται να προκύψει από την έλευση του φυσικού αερίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μίνι κραχ στα πολυτελή ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα έκδοση της PwC για την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης. Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η συνολική αξία των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στα €1,2 δισ., σημειώνοντας μείωση 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι παραλιακές επαρχίες της Λεμεσού και της Πάφου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά την αξία των συναλλαγών, ενώ η Λευκωσία παρουσίασε το μεγαλύτερο πλήγμα. Με βάση την ανάλυση φαίνεται ότι τα ακίνητα πολυτελείας ήταν ίσως ο τομέας που επλήγη περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τις συναλλαγές οικιστικών ακινήτων με αξία άνω του €1,5 εκ. να ανέρχονται στις 51, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση της τάξης του 78% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι πλαστογραφία, ψευδείς παραστάσεις, πλαστοπροσωπία και απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας είναι τα κυρίαρχα αδικήματα που φιγουράρουν στον κατάλογο των οικονομικών εγκλημάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κλειδώνουν οι προτάσεις της Κύπρου για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ
  • Πλήρωσαν €33,22 εκ. οι ασφαλιστικές εταιρείες για θανάτους
  • Προσηλωμένες οι τράπεζες στη στήριξη της οικονομίας
  • Κεντρικό ρόλος για το City

Πολίτης

 «Καμία μεταρρύθμιση χωρίς την ΠΑΣΥΔΥ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου. Στη συνέντευξη ο κ. Στρατής στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η συντεχνία είναι υπέρ της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, ωστόσο τονίζει πως αυτό θα γίνει με τη σύμφωνο γνώμη της ΠΑΣΥΔΥ. Μιλά για τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που εργοδοτούνται στη δημόσια υπηρεσία και πως θα πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία όπως τη χαρακτηρίζει εναντίον τους, ενώ σε σχέση με το ΓεΣΥ υποδεικνύει πως θα πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Αλήθεια

 «Φθηνότερο ρεύμα κατά 15-20% με την έλευση ΦΑ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το φθηνότερο ρεύμα κατά 15-20% που αναμένεται να προκύψει από την έλευση του φυσικού αερίου. Η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι η μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεάσει θετικά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με την υπουργό, ο ενεργειακός σταθμός για την προμήθεια του φυσικού αερίου προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου το 2022.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οριστικοποιείται την τρέχουσα βδομάδα το πλάνο προτάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για χρηματοδότηση συνολικού ποσού €986 εκ. από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Διαμαρτύρονται οι επηρεαζόμενοι σύνδεσμοι για το lockdown – Πάφος

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΛΑΚΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ – Εν όψει ευρωπαϊκού συμβουλίου τον Δεκέμβριο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΗ ΜΙΑ ΤΣΕΠΗ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Αξιωματούχοι μας κοστίζουν πρόσθετα €2 εκ. ετησίως… για τις υπηρεσίες τους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΡΙΣΙΜΟ 10ΗΜΕΡΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – Η επίσκεψη Λουτ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα δύο ορόσημα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΤΡΥΠΕΣ» ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ