You are here

Τύπος: Μισό δισ. για ανάπτυξη έμεινε-πάλι-αναξιοποίητο

04/01/2022 06:22

Οι αναπτυξιακές δαπάνες που έμειναν αναξιοποίητες για το 2021 και τα αποτελέσματα της έρευνας του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας για το Δεκέμβριο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μισό δισ. για ανάπτυξη έμεινε-πάλι-αναξιοποίητο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αναπτυξιακές δαπάνες που έμειναν αναξιοποίητες για το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία από το γενικό λογιστήριο, έχει αντληθεί μόλις το 43% των δαπανών ανάπτυξης, δηλαδή, από το συνολικό ποσό €1,03 δισ. που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, τελικά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα €445,2 εκατ. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία του γενικού λογιστηρίου δείχνουν ότι ολόκληρη την περσινή χρονιά τα υπουργεία αξιοποίησαν μόλις το 50% των αναπτυξιακών δαπανών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με 44 βουλευτές αναμένεται να συνέλθει σήμερα η ολομέλεια της βουλής για να εξετάσει την αναπομπή του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 9% για όλους τους καταναλωτές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπηρεσίες, κατασκευές και μεταποίηση τα πήγαν καλά το Δεκέμβριο
  • Πρώτα βεβαίωση από το φόρο και μετά κρατικές εγγυήσεις
  • Το ευρώ άντεξε τους κλυδωνισμούς και έγινε ήδη 20 ετών
  • Διχάζουν πυρηνικά και ΦΑ

Πολίτης

 «Σε άνοδο πριν την έξαρση της πανδημίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας για το Δεκέμβριο. Η έρευνα καταγράφει βελτίωση στο οικονομικό κλίμα με το δείκτη να αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2021. Η αύξηση του ΔΟΣ προήλθε από καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική πορεία των τιμών συνεχίζουν να υποδηλώνουν αυξητικές τάσεις, παρά τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις που καταγράφηκαν το Δεκέμβριο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κομβικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας θα αποτελέσει η εξέλιξη της πανδημίας το 2022, αφού είτε θα επέλθει το τέλος της αβεβαιότητας, είτε θα ενισχυθεί περαιτέρω η ανασφάλεια η οποία υπάρχει ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε ότι αφορά δαπάνες και επενδύσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παραμένει η ανοδική τάση – Τρόφιμα
  • “Connect corner” για έξυπνα κανάλια πελατών – Εναλλακτικά σημεία εξυπηρέτησης από Ελληνική Τράπεζα

Αλήθεια

 «Βρήκαμε εναλλακτικές λύσεις για κάλυψη των αναγκών σε προϊόντα από τη Βρετανία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι εναλλακτικές λύσεις που βρήκε η Κύπρος για κάλυψη των αναγκών σε προϊόντα από τη Βρετανία. Σύμφωνα με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών, η Κύπρος φρόντισε να βρει έγκαιρα εναλλακτικές αγορές ή και τρόπους ώστε η αγορά να μη νοιώσει τις συνέπειες του Brexit αρχικά και της πανδημίας στη συνέχεια και να καλύπτει τις ανάγκες της σε όλα σχεδόν τα προϊόντα τα οποία η χώρα μας προμηθευόταν από τη Βρετανία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και οι αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν εκτάκτως σήμερα στη βουλή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο λόγω υπηρεσιών, κατασκευών και μεταποίησης – Δείκτης οικονομικής συγκυρίας
  • Ρεκόρ πληθωρισμού 36,8% στην Τουρκία

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ Ή ΟΧΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; – Μεγάλο δίλημμα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΕΘ ΑΠΟ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ – Μπορεί να καλπάζει η Όμικρον, όμως ο μεγάλος κίνδυνος παραμένουν οι αρνητές των εμβολίων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ – Δεν θέλουν κλείσιμο σχολείων οι επιστήμονες, πάμε για αύξηση των τεστ και επέκταση self-test

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΔΟ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ – Η ενημέρωση του Σ. Ασφαλείας επί των εκθέσεων αναμένεται να γίνει στις 17 Ιανουαρίου