You are here

Τύπος: Μισόλογα τέλος για την οικονομία

27/03/2023 05:59

Η σημερινή πρώτη παρουσία του υπουργού οικονομικών Μάκη Κεραυνού ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τα επιτόκια στα δάνεια με κρατική επιδότηση, καθώς και η επαναφορά στο τραπέζι της ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μισόλογα τέλος για την οικονομία»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή πρώτη παρουσία του υπουργού οικονομικών Μάκη Κεραυνού ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο υπουργός καλείται να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τη διαχείριση πολύ σοβαρών, πιεστικών και ραγδαία επιδεινούμενων προβλημάτων που ταλαιπωρούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία στο σύνολό της. Όπως αναφέρεται, δύο θεωρούνται τα κορυφαία θέματα για τα οποία ο κ. Κεραυνός θα κληθεί να ενημερώσει για συγκεκριμένους χειρισμούς που θα προωθήσει. Το πρώτο είναι οι διαδοχικές αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, οι οποίες μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2023 και η μακράς διάρκειας καθήλωση των καταθετικών επιτοκίων κοντά στον πάτο από τις πλείστες τράπεζες στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το δεύτερο είναι η ανοικτή πληγή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός και εκτός τραπεζών, η αγωνία των θεσμών για τον κίνδυνο δημιουργίας, αργά ή γρήγορα, νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της αύξησης επιτοκίων και του πληθωρισμού και βέβαια το μέγα θέμα των εκποιήσεων, για το οποίο η Βουλή έχει στείλει το μήνυμα ότι επείγεται για νέο νομικό πλαίσιο.

«Στριμώχτηκαν όσοι έχουν δάνειο με επιδότηση »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα επιτόκια στα δάνεια με κρατική επιδότηση. Όπως σημειώνεται, δεν είναι τόσο ευχάριστα τα νέα για όσους πήραν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσω των σχεδίων επιδότησης επιτοκίων και αποτελούσαν μέρος του έκτακτου πακέτου μέτρων του Μαΐου 2020 για στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Μπορεί τα δάνεια στην εποχή της πανδημίας να ήταν ελκυστικά και να αύξησαν τη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά τώρα με την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ και ειδικά αυτά που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και συνδέονται ευθέως με το euribor, δυσκολεύουν τους δανειολήπτες. Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ρητά ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν δίνεται καμιά επιλογή στους δανειολήπτες για αναδιάρθρωση του δανείου τους και μεταφορά τους σε πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες. Αντίθετα, αναφέρεται ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου (Euribor) θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου», δηλαδή κόβεται αυτόματα η κρατική επιδότηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα μέτωπα της τραπεζικής κρίσης που δημιουργούν αναταραχές
  • Προτιμούν να είναι επιχειρηματίες παρά υπάλληλοι οι νέοι

Πολίτης

 «Στο τραπέζι η εγγύηση καταθέσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επαναφορά στο τραπέζι της ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Όπως σημειώνεται, η διασφάλιση των καταθέσεων, ώστε να ανακοπούν οι εκροές και να επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη στην αγορά, αποτέλεσε το βασικό εργαλείο των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ελβετία στη διαχείριση της πρόσφατης μεγάλης αναταραχής στον διεθνή τραπεζικό τομέα. Στην ευρωζώνη, όπου συνυπάρχει μια ισχυρή κεντρική εποπτεία και εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, τα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες επανέφεραν στο τραπέζι την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα. Την Παρασκευή η κατεύθυνση που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Euro Summit μετείχαν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τους κάλεσε να προωθήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι εντυπωσιακά χαρακτήρισε η ελληνική Digital Marketing εταιρεία Panadvert, τα αποτελέσματα της διαφημιστικής εκστρατείας που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Hermes Airports, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, με στόχο την προβολή της Κύπρου ως προορισμού διακοπών στις αγορές της Γαλλίας και της Πολωνίας

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόγραμμα επιβράβευσης – Ελληνική Τράπεζα

Αλήθεια

 «Στα μετρητά έχουν στραφεί οι επενδυτές»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι στην ασφάλεια των επενδυτικών funds που τοποθετούνται σε μετρητά έχουν στραφεί οι επενδυτές τις τελευταίες βδομάδες, υποκινούμενοι από το φόβο για μια επανάληψη της Lehman Brothers μετά την κατάρρευση των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια να έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό ιστορικό ρεκόρ για την εν λόγω αγορά. Με τις μετοχές και τα ομόλογα να επιδίδονται σε σκαμπανεβάσματα, η μετατόπιση των κεφαλαίων προς την ασφάλεια των μετρητών, μοιάζει ενδεδειγμένη επί του παρόντος. Τα αποκαλούμενα money market funds, είναι επενδυτικά ταμεία τα οποία τοποθετούνται σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ή καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.  Οι επιστροφές προς τους επενδυτές είναι πολύ μικρές, ωστόσο θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και συχνά χαρακτηρίζονται ως «πάρκινγκ» κεφαλαίων μέχρι να περάσουν οι όποιες αναταράξεις συντελούνται.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε θρίλερ μετατρέπεται η διαδικασία πώλησης της Manchester United, καθώς οι δύο βασικοί διεκδικητές της ιστορικής βρετανικής ομάδας δεν υπέβαλαν βελτιωμένες προσφορές για την απόκτηση της ως την προθεσμία που είχε οριστεί για το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΗΚ – Αναστάτωση από την προειδοποίηση της Αρχής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ – Παρουσιάζονται ως ειδικοί γιατροί ακόμη και άτομα που δεν διαθέτουν πτυχίο ιατρικής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Οι θέσεις Κεραυνού σήμερα στη βουλή θα κρίνουν τις αποφάσεις των κομμάτων το επόμενο διάστημα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΡΧΗ ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ – Σημειώθηκε η πρώτη ρήξη με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης της Κύπρου