You are here

Τύπος: Μόλις τρεις πάνε δικαστήρια

25/08/2022 06:09

Οι υποθέσεις πολιτογραφήσεων που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της αστυνομίας, καθώς και η απώλεια κρατικών εσόδων λόγω μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα πολυτελείας, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Μόλις τρεις πάνε δικαστήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι υποθέσεις πολιτογραφήσεων που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της αστυνομίας. Αναφέρεται ότι συνολικά 130 υποθέσεις εξετάζονται από τις αρχές, εκ των οποίων οι 103 έχουν προκύψει από τα πορίσματα της ερευνητικής επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και οι άλλες 27 από το πόρισμα της επιτροπής υπό την τέως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου. Αυτή τη στιγμή ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται τρεις φάκελοι με πέντε υποθέσεις. Πρόσφατα, σημειώνεται, καταχωρήθηκε η υπόθεση που αφορά στις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera με τέσσερις κατηγορούμενους, με την πρώτη εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου να είναι ορισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Τι αγόρασαν με έκπτωση ΦΠΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εφαρμογή της σκανδαλώδους ρύθμισης για μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα πολυτελείας που στέρησε εκατομμύρια από το κράτος. Όπως σημειώνεται, η κατάργηση, με τη νομοθεσία του 2016, του περιορισμού του μέγιστου εμβαδού που θα επωφελείτο με μειωμένο ΦΠΑ 5% διευκόλυνε 1298 επενδυτές του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος να αγοράσουν επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα σε πύργους, αξίας €1,6 δισ., πληρώνοντας μειωμένο ΦΠΑ 5%. Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, το κράτος έχασε €204 εκατ. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές πλήρωσαν συνολικά €98,8 εκατ. ΦΠΑ, ενώ εάν ο συντελεστής του ΦΠΑ ήταν 19% θα πλήρωναν ποσό €303,1 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ευθύνες σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία

  • Συντονίζονται κατά του πέναλτι του 12%

  • Μειώνεται λόγω ακρίβειας η κατανάλωση στην Ευρωζώνη

Πολίτης

 «Οι ευάλωτοι ‘θα πληρώσουν’ τα σπασμένα για τα διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η απώλεια κρατικών εσόδων λόγω μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ στα ακίνητα πολυτελείας. Όπως σημειώνεται, οι κροίσοι που χρησιμοποίησαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για να λαμβάνουν το κυπριακό και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό διαβατήριο κέρδισαν και το κυπριακό κράτος απώλεσε το λιγότερο €204 εκατ., τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από κοινοτικές πηγές οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα και οι οποίες ανέφεραν πως η ΕΕ δεν πρόκειται να ζητήσει τα €204 εκατ. πίσω λόγω του ότι η πολιτική του κυπριακού κράτους για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 5% ήταν νόμος του ίδιου του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε κλοιό πιέσεων και πάλι τα ομόλογα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης που έχει αντανάκλαση και στις αποδόσεις των ομολόγων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κυπριακό δεκαετές ξεπέρασε εκ νέου το 3%, το ελληνικό κινείται προς το 4% (λίγα 24ωρα μετά το τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και το γερμανικό βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας. Την Τετάρτη οι συναλλαγές για το κυπριακό δεκαετές (λήξη 2032) άνοιξαν με απόδοση 3,09%, όταν την Παρασκευή η απόδοσή του ήταν 2,72%. Το κυπριακό δεκαετές εξακολουθεί να έχει την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, πίσω από την Ελλάδα (3,963%) και την Ιταλία (3,70%).

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χειρισμός παραπόνων για εκποιήσεις

  • Φεστιβάλ Δικτύωσης επιχειρηματιών - κοινωνίας

Χαραυγή

«Επικίνδυνα κοντά στην ύφεση η ευρωζώνη»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι κόκκινοι, ο ένας μετά τον άλλο, γίνονται πλέον όλοι οι δείκτες στην ευρωζώνη. Ο δείκτης παραγγελιών σε μεταποίηση και υπηρεσίες της S&P Global στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο σύνθετος δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ υποδηλώνει ότι η οικονομία της νομισματικής ένωσης διολισθαίνει σε ύφεση υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο τραπέζι του διαλόγου κάθισαν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της εμπορίας υγραερίου. Ως γνωστό, τις τελευταίες μέρες τα μέλη του προσωπικού σε δύο από τις τέσσερις εταιρείες κατήλθαν σε απεργία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κέρδη – ρεκόρ για τις εταιρείες σιτηρών εν μέσω επισιτιστικής κρίσης

  • Ενέργεια: «Πέντε έως 10 δύσκολοι χειμώνες» στον εφοδιασμό

Αλήθεια

 «Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. λίτρα το μήνα οι αγορές καυσίμων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αύξηση που σημειώνεται στα καύσιμα τα οποία προέρχονται από τα κατεχόμενα. Όπως αναφέρεται, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων έχει δώσει εντολή στους νομικούς συμβούλους του να κινηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγγέλλοντας την παράνομη εμπορία και διακίνηση μέσω της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο καυσίμων τα οποία προέρχονται από τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την τ/κ εφημερίδα «Κίμπρις», η ζήτηση καυσίμων στα κατεχόμενα αυξήθηκε από 20-25 εκατ. λίτρα το μήνα σε πέραν των 30 εκατ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το ταμείο Senvest Group αγόρασε 1 εκατομμύριο μετοχές της Bank of Cyprus Holdings. Η άνοδος της τιμής των μετοχών της τράπεζας συνεχίσθηκε και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψήφισαν την αλλαγή για μειωμένο ΦΠΑ ξέροντας ότι θα ίσχυε και για επενδυτές

  • Διολίσθηση δύο δεκαετιών για το ευρώ, σχεδόν βέβαιη η ύφεση

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΣΤΑΚΟΣ Η ΚΥΠΡΟΣ – Εκτός από το ισραηλινό “Iron Dome” έρχεται η αμυντική συμφωνία και για το “Drone Dome

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ «ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ» ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Χάθηκαν εκατομμύρια από μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, εις βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΝΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Σκάνδαλο διαβατηρίων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Συνεδριάζει η επιτροπή ελέγχου για τα σκάνδαλα των «χρυσών» διαβατηρίων