You are here

Τύπος: Μόνοι οι μισοί υπέβαλαν δήλωση φόρου

11/10/2018 07:00

Οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2017 που υπέβαλε μόνο το 51% των φορολογούμενων, η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής θεσμών για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ “Fiscal Monitor”, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μόνοι οι μισοί υπέβαλαν δήλωση φόρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2017 που υπέβαλε μόνο το 51% των φορολογούμενων. Όπως αναφέρεται, από τους 290 χιλ. φορολογούμενους έχουν προβεί σε οριστική υποβολή δήλωσης εισοδήματος 147.590 φορολογούμενοι, ενώ άλλοι 15.380 την έχουν επεξεργαστεί και προχώρησαν σε προσωρινή φύλαξη. Δηλαδή σχεδόν 130 χιλ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις τους. Ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα TAXISnet για σκοπούς φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 281 χιλ. φορολογούμενοι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα της οπτικο-ακουστικής βιομηχανίας, η Κύπρος εγκαινίασε χθες το Olivewood, όπως ονομάστηκε η προσπάθεια της χώρας να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο κινηματογραφικό στούντιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιπλέον όπλα κατά της φοροδιαφυγής
  • Εφάπαξ πληρώνει ένας στους δύο
  • “Mystery shopper” στα ξενοδοχεία
  • Κυκεώνας για τη Λαϊκή

Πολίτης

 «Του τα σφύριζαν όλα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής θεσμών για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Δημήτρης Αραούζος, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του διαχειριστή της Λαϊκής, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάποτε εγκατεστημένο στην Κύπρο τον δικό του «Δούρειο Ίππο», ο οποίος κατά την κρίσιμη περίοδο τύγχανε έγκαιρης ενημέρωσης για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η προωθούμενη δικαστική διαδικασία για παγοποίηση περιουσιακών του στοιχείων. Στη συνεδρίαση της επιτροπής φαίνεται να υποστηρίχθηκε πως δεν μπορεί να εμποδιστεί η πώληση του Υγεία και του Hilton από την MIG.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αύξηση του δημόσιου χρέους στο 112,3% του ΑΕΠ φέτος αναμένει το ΔΝΤ για την Κύπρο, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα καταγράφει πλεονάσματα μέχρι και το 2023.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παραμένει στο στόχαστρο η πώληση διαβατηρίων
  • Olivewood όπως Holywood – Ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Κύπρου
  • Χαιρέτισαν ΟΕΒ και ΔΕΟΚ – Συμβούλιο έρευνας
  • Ζήτησε αποκλιμάκωση – Υπέρ της λήξης των εμπορικών εντάσεων η Κριστίν Λαγκάρντ

Χαραυγή

 «Η Διεθνής Διαφάνεια στήνει στον τοίχο την Κύπρο για την πώληση διαβατηρίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια η οποία στήνει στον τοίχο την Κύπρο για την πώληση διαβατηρίων.  Η οργάνωση θεωρεί ότι η Κύπρος «εκθέτει την ΕΕ» με την παραχώρηση υπηκοότητας σε «διεφθαρμένους και εγκληματίες».  Μάλιστα ζητά από τις Βρυξέλλες να κινήσουν «δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νόθευση διαγωνισμών σε έργα του δημοσίου αξίας εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε η ΕΠΑ, η οποία χθες ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους €1,2 εκ. σε εννέα εταιρείες σκυροδέματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περισσότερη λιτότητα ζητά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
  • Πλεονάσματα με μειωμένες δαπάνες και έσοδα βλέπει το ΔΝΤ
  • Ψάχνουν κρυμμένα περιουσιακά του Βγενόπουλου και συνεργατών του
  • Και η Αχερίτου χωρίς τράπεζα

Αλήθεια

 «Συσσώρευση πλεονασμάτων βλέπει το ΔΝΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ “Fiscal Monitor”.  Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ αναμένει για την Κύπρο πλεονάσματα για τα επόμενα πέντε έτη καθώς μέχρι το 2023 η κυπριακή οικονομία θα έχει σημαντικά πλεονάσματα, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στο τρέχον έτος της τάξεως του 2,1% του ΑΕΠ και με το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίζει το 4,5%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤ βρίσκεται το μέλλον της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη μοναδική προσφορά ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητά πειθαρχία και εξοικονόμηση – Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό συμβούλιο
  • Πρόκληση ο τραπεζικός τομέας – Moody’s για Ελλάδα
  • Ζητά ρύθμιση επιστολών για εκποιήσεις – ΣΥΠΡΟΔΑΤ προς κόμματα
  • Ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός – ΥΠΟΙΚ για προϋπολογισμό

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΑΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ – Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και δηλώσεις αρμοδίων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ» Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Για τέσσερα χρόνια αμερικανικά ελικόπτερα στον κυπριακό ουρανό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ – Ισχυρό μήνυμα προς Τουρκία στέλνουν Κύπρος και Ελλάδα μέσω των τριμερών συνεργασιών τους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΙ (ΔΕΝ) ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ