You are here

Τύπος: «Μπήκαμε» στην ΕΕ... αλλά με ελλείψεις στην εναρμόνιση

23/04/2003 08:47
Η πορεία εναρμόνισης του Συνεργατισμού και των ΣΠΙ, οι κίνδυνοι που διατρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που δεν εναρμονιστεί εγκαίρως με το κοινοτικό κεκτημένο και οι καταγγελίες του Προέδρου της Βουλής για απλήρωτες δεσμεύσεις πρώην υπουργών που «κληρονόμησε» η νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου της Τετάρτης.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ταχεία εναρμόνιση για Συνεργατισμό» γράφει ότι εντός του Μαΐου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο για την εναρμόνιση του Συνεργατισμού, ενώ η διορία εναρμόνισης των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΠΙΣ) με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει παρέλθει από την 1η Ιανουαρίου. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα προβλήματα που εμπόδισαν την ταχύτερη επίλυση του θέματος, ενώ αναφορά γίνεται και στη διαφορά μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας (ΠΣΣ) η οποία εστιάζεται ως γνωστόν στην άσκηση εποπτείας στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Αλλού, γράφει ότι αυστηρότερες ποινές για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Απειλή για κυρώσεις από την ΕΕ» αναφέρεται στις δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ, Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος τονίζει τις τελευταίες ημέρες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστεί σημαντικές κυρώσεις από την ΕΕ, σε περίπτωση που δεν εναρμονιστεί εγκαίρως με το κοινοτικό κεκτημένο και δεν κλείσει κενά που υπάρχουν. Στις δηλώσεις που έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να δώσει νέες αποκλίσεις.

Αλλού, γράφει ότι η κυβέρνηση ζητά από τον ΟΤΕ να προδεσμευθεί για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, προτού δεχθεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή της ΑΗΚ στο δορυφορικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Hellas Sat.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται με τις καταγγελίες του Προέδρου της Βουλής για απλήρωτες δεσμεύσεις πρώην υπουργών που, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, «κληρονόμησε» η νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη. Υπό τον τίτλο «Συντάξεις και αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων αφορούν οι καταγγελίες Χριστόφια» αναφέρεται σε «πυροτέχνημα» που έσβησε πριν καν εκτοξευθεί «χαρακτηρίζονται» οι προχθεσινές κατηγορίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Όπως υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ οι κατηγορίες κατά υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης «εκμηδενίστηκαν στο σύνολο τους χθες, μετά και τη δήλωση του υπουργού Συγκοινωνιών Κίκη Καζαμία, ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν την καταβολή στους δημοσίους υπαλλήλους των αναδρομικών τους, την καταβολή του επιδόματος στους πολύτεκνους μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταβολή των επιπλέον συντάξεων, η οποία καθυστέρησε με αποτέλεσμα να είναι σήμερα υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προβεί σε εξαμηνιαία προκαταβολή για το πρώτο εξάμηνο.

Αλλού, γράφει ότι βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του Φόρου Εισοδήματος ζητά ο υπουργός Οικονομικών.