You are here

Τύπος: Μυστικοί και καύσιμα ξεχωρίζουν...

03/02/2004 09:07
Ποικιλία θεμάτων χαρακτηρίζει τη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου, με τα θέματα των καυσίμων, των μυστικών λογαριασμών, την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου και τις θέσεις του ΔΣ της ΑΤΗΚ έναντι της μετοχοποίησης να ξεχωρίζουν.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Άδειες οικοδομής αξίας £940 εκ.» γράφει πως αυξημένες κατά 45,8% οι οικιστικές μονάδες το ενδεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος του 2003, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2002, όπου είχαν εκδοθεί άδειες οικοδομής συνολικής αξίας £812 εκ. Η αύξηση ως προς τις άδειες οικοδομής έφθασε την ίδια περίοδο στο 8,3%, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία χορηγήθηκαν 6.856 άδειες, έναντι 6.329 το 2002.

Αλλού γράφει πως υπέρ της ποινικοποίησης του ανοίγματος κρυφών λογαριασμών, τάσσονται τα τραπεζικά Ιδρύματα. Αυτό αναφέρεται σε υπόμνημα των Εμπορικών τραπεζών που θα σταλεί σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, στο οποίο επίσης προτείνεται η υιοθέτηση κλιμακωτής φορολογίας για τους κρυφούς λογαριασμούς. Όσοι δηλαδή, ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νόμου να πληρώνουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από το 5%.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για καζίνο» γράφει πως είναι πλέον θέμα χρόνου η υποβολή της σχετικής πρότασης από τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ιδέα φαίνεται να έχει ωριμάσει στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος με τις αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ να καταλαγιάζουν, ενώ, όπως προστίθεται, ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φέρεται αποφασισμένος να παραμερίσει και να μεταπείσει όσους αντιδρούν αρνητικά.

Αλλού, γράφει πως η ευελιξία και η αλλαγή νοοτροπίας είναι η απάντηση έναντι της θέσης για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Σταύρο Κρεμμό.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ο Μάρκος κρατά κλειστό το στόμα του, ενώ οι αντιδράσεις για τα καύσιμα συνεχίζονται» αναφέρεται στο γνωστό θέμα, με την απόρριψη της Οδηγίας της ΕΕ για παράταση στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για αύξηση του Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Εμπορίου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μείωση της τιμής των πετρελαιοειδών (τον Ιούνιο) και μελετά ήδη τέσσερα σενάρια.

Αλλού, γράφει πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για λειτουργία του Τερματικού.