You are here

Τύπος: Να αντλήσουμε και το τελευταίο σεντ

14/01/2021 06:32

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2021-2027 τον οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών, η ψηφιακή καμπάνια του υφυπουργείου τουρισμού για προσέλκυση τουριστών τη φετινή χρονιά καθώς και η κατάθεση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που πυροδότησε νέο κύκλο παρασκηνιακών επαφών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Να αντλήσουμε και το τελευταίο σεντ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2021-2027 τον οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προώθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, της πράσινης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την καταπολέμηση της φτώχειας. Όπως αναφέρεται, για την πλήρη απορρόφηση των €968 εκ. προγραμματίζονται δημόσιες επενδύσεις για έργα συνολικού ποσού €1,8 δισ. περιλαμβανομένης και της εθνικής εισφοράς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αύξηση των δεικτών κεφαλαίου, βελτίωση του δείκτη προβληματικών δανείων και απόδοση ιδίων κεφαλαίων σημαντικά κάτω από το κόστος ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών συνθέτουν την εικόνα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εν μέσω lockdown ζητούνται 25 βεβαιώσεις από λήπτες ΕΕΕ
  • Δύσκολα θα διαφοροποιηθεί το 15%
  • Μικρή ανάσα για τους ενοικιαστές
  • Τρίπτυχο Περδίου για τουρισμό

Πολίτης

 «Κρατικές επενδύσεις και έργα €1,8 δισ. έως το 2027»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι τα €968 εκ. που έχουν τεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την επόμενη επταετία. Σύμφωνα με χθεσινή παρουσίαση του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, για την πλήρη απορρόφηση των €968 εκ. προγραμματίζονται δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους €1,8 δισ.  Τα €968 εκ. θα κατανεμηθούν ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης €467 εκ., Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο €222 εκ., Ταμείο Συνοχής €178 εκ. και Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης €101 εκ.

«Ψηφιακά θα προσελκύσουμε τουρίστες το 2021»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ψηφιακή καμπάνια του υφυπουργείου τουρισμού για προσέλκυση τουριστών τη φετινή χρονιά. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος ανέλυσε τρεις πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η Κύπρος και το αρμόδιο υφυπουργείο για επίτευξη του στόχου. Οι πυλώνες βασίζονται στο marketing και την προβολή, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και τρίτο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, των ορεινών και των ακριτικών περιοχών.

Χαραυγή

 «Παρασκηνιακές επαφές ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η κατάθεση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που πυροδότησε νέο κύκλο παρασκηνιακών επαφών. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις ψήφους της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη βουλή. Η κυβέρνηση ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό 26 από τις 37 τροπολογίες των κομμάτων, ωστόσο επανέφερε από το παράθυρο τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία είχαν αποκοπεί από τα κόμματα, καθώς και τα κονδύλια για την αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τα χρυσά διαβατήρια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες την καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΔΕΚ: «Το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ ήδη εφαρμόζεται παράνομα»
  • Ενοίκια για επιχειρήσεις: Ημίμετρα και μόνο για λίγους

Αλήθεια

 «Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για προϋπολογισμό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση στην έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας στις 18 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση με το ΔΗΚΟ να εμμένει στη θέση του για παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή ως προϋπόθεση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Στη θέση του για καταψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται να επιμείνει και το ΑΚΕΛ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον υπουργό οικονομικών για στήριξη των ενοικιαστών ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχεδιασμός για αξιοποίηση €968 εκ. από ΕΕ
  • Δεν υφίστανται δασμοί για προϊόντα από ΗΒ
  • Προχωρεί η μεγαλύτερη ψηφιακή καμπάνια στον τουρισμό
  • Πτώση των αριθμό αδειών οικοδομής, άνοδος σε αξία και εμβαδόν

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – Ο Τατάρ επιμένει να μιλά για αδικίες από το 1964

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ €1,8 ΔΙΣ. ΕΩΣ ΤΟ 2027 – Προίκα €968.000 στην Κύπρο από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΑΛΑ – Μόνο το αντλιοστάσιο από €1,2 εκ. εκτοξεύθηκε στα €6 εκ.

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ