You are here

Τύπος: «Ναι» Κληρίδη προς Ντενκτάς

20/11/2001 09:19
Η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού είναι το κυριότερο θέμα του σημερινού τύπου μετά την θετική απάντηση του Πρόεδρου Κληρίδη στην πρόσκληση Ντεκτάς για κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ο πολιτικός τύπος αναφέρεται εκτενέστατα στο θέμα παραθέτοντας δηλώσεις και αναλύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι δυο πλευρές κατά τις συνομιλίες. Όσον αφορά τον οικονομικό τύπο τα θέματα ποικίλουν με τα σημαντικότερα να αφορούν τις εκτιμήσεις για τις απώλειες που θα υποστεί ο τουρισμός, τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για την αναθεώρηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντιπαράθεση Ρολάνδη – Ευαγόρου με αφορμή το θέμα των τιμών των καυσίμων. Αλλού γίνεται αναφορά στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία και επαναφορά στην υπόθεση της Globalsoft αφού η έρευνα των ανεξάρτητων ελεγκτών βαίνει προς το τέλος της.

10% μειωμένη η προσέλευση τουριστών

Μέχρι και 10% πτώση στην προσέλευση τουρισμού αναμένεται να έχει η Κύπρος κατά το 2002. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί με £145 εκ. ζημιές για τη κυπριακή οικονομία και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βρετανοί τουριστικοί πράκτορες έχουν μειώσει κατά 20% τις διαθέσιμες κρατήσεις για Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη, έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των £20 εκ. για να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη κρίση μέσω διαφήμισης του τουριστικού μας προϊόντος, με σκοπό να διατηρηθεί το ρεύμα προσέλευσης στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Ανανέωση συλλογικών συμβάσεων

Σχέδιο που περικλείει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ. Το σχέδιο προνοεί γενικές αυξήσεις της τάξης του 2% κατά έτος, αλλά αφαιρεί το δικαίωμα από τις συντεχνίες να ζητήσουν αύξηση των ωφελημάτων τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Σημερινής» το σχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά από την ΣΕΚ ενώ η ΠΕΟ διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Ρολάνδης VS Ευαγόρου

Σε σίριαλ τείνει να εξελιχθεί το θέμα της αύξησης των καυσίμων μετά και από την αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Ευαγόρου και του υπουργού Εμπορίου κ. Ρολάνδη. Ο κ. Ευαγόρου εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις υπέρ των μικρομεσαίων και των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων. Ο κ. Ρολάνδης απάντησε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον κύπριο πολίτη αφού με την παλιά νομοθεσία η κυβέρνηση επιδοτούσε τα καύσιμα με £25 εκ. το χρόνο.

Σε άλλα θέματα γίνεται αναφορά στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία από το υπουργείο Οικονομικών και όπως δήλωσε και ο κ. Υπουργός «οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους προβαίνουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την εξέλιξη των διάφορων μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας το 2002».

Με τίτλο «Στην τροχιά του ευρώ η Κύπρος» παρουσιάζει η εφημερίδα «Αλήθεια» την έλευση ειδικών της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου για την εκπαίδευση τραπεζικών υπαλλήλων, ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη την πρώτη Ιανουαρίου 2002 όταν θα αρχίσει η κυκλοφορία του ευρώ σε 12 από τις 15 χώρες μέλη της Ε.Ε.