You are here

Τύπος: Ναι μεν αλλά, για τις καταχρηστικές ρήτρες

10/03/2021 06:29

Η πολιτική βούληση για προστασία των μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για ανάπτυξη στα οικόπεδα «Αφροδίτη» και «Ισάι», καθώς και η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ναι μεν αλλά, για τις καταχρηστικές ρήτρες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πολιτική βούληση για προστασία των μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών. Όπως αναφέρεται, τα υπουργεία οικονομικών και ενέργειας προκρίνουν ετοιμασία ξεχωριστού νομοσχεδίου με το οποίο θα καλύπτονται οι μικρές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, παρά να ενσωματωθεί πρόνοια στο πολυνομοσχέδιο για την προστασία των φυσικών προσώπων, καθώς όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο θα καταστήσει αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο για φυσικά πρόσωπα.  Χθες τέθηκε στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμπορίου το πολυνομοσχέδιο το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες στις τραπεζικές συμβάσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι εμφανής ήταν χθες η προσπάθεια των μελών της ερευνητικής επιτροπής να υποβάλουν στο γενικό διευθυντή της βουλής ότι οι βουλευτές είχαν ευθύνη όχι μόνο να ενημερώνονται από το υπουργείου εσωτερικών για τις αιτήσεις που προωθούνται στο υπουργικό για πολιτογράφηση αλλά και να ελέγχουν τη νομιμότητα αυτών των πολιτογραφήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εμβόλια για τον τουρισμό ζήτησε από τον ΠτΔ ο ΠΑΣΥΞΕ
  • Νικολάου: Οχυρωμένη για προβλέψεις η Τρ. Κύπρου
  • Πολλά τα έργα για γραφεία, αλλά στα χαρτιά προς το παρόν
  • Δεύτερη ευκαιρία για δόσεις προς ΤΚΑ

Πολίτης

 «Ένα αγκάθι λιγότερο στα ενεργειακά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που κατέληξαν Κύπρος και Ισραήλ στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια Αφροδίτη και Ισάι θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα επικυρωθεί από τις δυο κυβερνήσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ δήλωσε ότι η Τράπεζα μέχρι το 2022 θα πετύχει το στόχο του μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων αφήνοντας πίσω την κληρονομιά της κρίσης του 2013.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μεγάλη μείωση στην αξία – Άδειες οικοδομής το 2020

Αλήθεια

 «Τα βρήκαν ύστερα από συζητήσεις εννέα χρόνων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για ανάπτυξη στα οικόπεδα «Αφροδίτη» και «Ισάι». Η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και ο ισραηλινός ομόλογος της υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τις εταιρείες των τεμαχίων για έναρξη συζητήσεων και επίτευξη συμφωνίας επί των εμπορικών όρων του ζητήματος.

«Αφήνουμε πίσω μας την κληρονομιά του 2013»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου. Στη συνέντευξη ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου μέχρι το 2022 θα πετύχει τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων αφήνοντας πίσω της την κληρονομιά της κρίσης του 2013. Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας προχώρησε σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ ύψους €1,5 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η βουλή ψάχνει τρόπους προστασίας και των μικρών επιχειρήσεων – Καταχρηστικές ρήτρες
  • Η ΕΤΥΚ ρευστοποίησε μετοχές της Ελληνικής – ΧΑΚ
  • Βάζουν μπρος για επανεκκίνηση της οικονομίας – Σύσκεψη στο προεδρικό
  • Ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα στήριξης €200 εκ. - Κομισιόν

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΩΝ – Ιστορική συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για «Αφροδίτη» και «Ισάι»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΡΟ, ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ – Το συρματόπλεγμα – φράκτης έφερε κύμα αντιδράσεων και πολιτική φουρτούνα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

€16 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΠΑΜΕ – Τέσσερις εταιρείες μοιράστηκαν €8 εκ. – Τρέχουν διαγωνισμοί άλλων €8,1 εκ.

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ ΠΙΤΑ ΤΩΝ RAPID TEST – Μόνο για τέσσερις μήνες πληρώσαμε συνολικά για τεστ €6,7 εκ.