You are here

Τύπος: Ναι σε παναπεργία από 5.714 τραπεζικούς

19/05/2022 06:31

Η εξουσιοδότηση που έδωσαν τα μέλη της ΕΤΥΚ στη συντεχνία να προχωρήσει σε λήψη απεργιακών μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο, το νέο σχέδιο επικουρικής σύνταξης που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και η χθεσινή διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το προεδρικό μέγαρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ναι σε παναπεργία από 5.714 τραπεζικούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εξουσιοδότηση που έδωσαν τα μέλη της ΕΤΥΚ στη συντεχνία να προχωρήσει σε λήψη απεργιακών μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο, με αφορμή επιδίωξη της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει η ΕΤΥΚ, «να στείλει στην ανεργία, χωρίς καμία αποζημίωση, το 50% του προσωπικού της». Όπως αναφέρεται, η ΕΤΥΚ χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των τραπεζικών υπαλλήλων σε όλες τις πόλεις ήταν μαζική και πρωτοφανής, καθώς προσήλθαν και ψήφισαν 5.745 μέλη. Ναι στην εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΕΤΥΚ για τη λήψη απεργιακών μέτρων αν κριθούν αναγκαία ψήφισαν 5.714 υπάλληλοι, ποσοστό 99,5%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,4% τον Απρίλιο του 2022, φθάνοντας σε επίπεδο 108,5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 5,4% το Μάρτιο και 7,7% το Φεβρουάριο 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δανεικά από Κομισιόν για απεξάρτηση από τη Ρωσία
  • Πλαφόν σε τιμές, μείωση ΦΠΑ και αύξηση επιδομάτων
  • Βουλή το νέο συνταξιοδοτικό
  • Επιμένει η Ιταλία για πλαφόν στο αέριο

Πολίτης

 «Επαγγελματική σύνταξη για χιλιάδες εργαζομένους»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το νέο σχέδιο επικουρικής σύνταξης που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο καλύπτει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα οι οποίοι προσελήφθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία αλλά και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς αστυνομικούς που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί, τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και τους απόφοιτους του Δασικού Κολεγίου. Ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό συμφέρον για τον φορολογούμενο καθώς διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του ταμείου, κάτι το οποίο είναι προς όφελος του ίδιου του εργαζομένου.

«Το χαλλούμι ΠΟΠ άναψε φωτιές και έφερε εντάσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το προεδρικό μέγαρο. Οι αιγοπροβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι με την αδιαφορία του το κράτος τους οδηγεί σε λουκέτο, ενώ μάλιστα υποδεικνύουν πως ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω του ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ζωοτροφών. Αναφέρουν επίσης ότι ο κλάδος βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω του ότι αρκετοί τυροκόμοι αρνούνται να εφαρμόσουν την ποσόστωση χαλλουμιού ΠΟΠ, κάτι που δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν και τις τιμές του γάλακτος το οποίο πωλούν στους τυροκόμους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τύμπανα απεργιών στις τράπεζες
  • Ανταλλαγή πυρών για την ακρίβεια – Κυβέρνηση -  ΑΚΕΛ
  • Φορολογική έκπτωση 20% για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης

Χαραυγή

 «Οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά την αδράνεια της κυβέρνησης»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η Κύπρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τον Απρίλιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κύπρο εκτινάχθηκε στο 8,6%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ (7,4%).

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν αυξήσεις πέραν του 50% στο σίδηρο και άλλα κατασκευαστικά υλικά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ εξυπηρετούν καρτέλ και μεγάλα συμφέροντα»

Αλήθεια

 «Μετρούν οι συνεισφορές και όχι ο τελευταίος μισθός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προνοεί νέο ειδικό ταμείο και καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο θα χρηματοδοτείται εκατέρωθεν από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με ποσό ίσο με το 5% των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στο σχέδιο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνω από το μέσο όρο ΕΕ ο πληθωρισμός στην Κύπρο
  • Τραπεζικοί υπάλληλοι εξουσιοδότησαν την ΕΤΥΚ να πάρει μέτρα για την Ελληνική Τράπεζα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Έρχονται συλλήψεις αιγοπροβατοτρόφων από την αστυνομία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – Νέος συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο στο δημόσιο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΩΡΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ – Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να πολώσουν από νωρίς το σκηνικό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Η ακρίβεια στην Κύπρο αυξήθηκε με πέντε φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από το μέσο όρο της ΕΕ