You are here

Τύπος: Ναι σε Βρετανία, όχι σε Ρωσία

03/07/2020 06:56

Το πράσινο φως για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς με τη Βρετανία που προσανατολίζεται να δώσει η επιδημιολογική ομάδα, ο αγώνας δρόμου για να διασωθεί ο Αύγουστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους €1,1 δισ. με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ναι σε Βρετανία, όχι σε Ρωσία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το πράσινο φως για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς με τη Βρετανία που προσανατολίζεται να δώσει η επιδημιολογική ομάδα. Όπως αναφέρεται, σήμερα στο προεδρικό θα έχει συνάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα όπου θα συζητηθούν τα σπουδαία για την επόμενη μέρα στον τουρισμό. Ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κορωνοϊό, Λεόντιος Κωστρίκκης, ανέφερε στην εφημερίδα ότι αν ρωτηθεί θα εξηγήσει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τη Ρωσία. Ο καθηγητής σημείωσε ότι βρετανοί τουρίστες μπορούν να έρθουν στην Κύπρο από τα μέσα ή τέλος Ιουλίου, ενώ οι ρώσοι μετά από ενάμιση μήνα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι επιταγές και εμβάσματα άρχισαν να αποστέλλουν τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους στο πλαίσιο της στήριξης των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περδίος: Χαμένος και δύσκολος μήνας ο Ιούλιος
  • Προβλήματα με τα κουπόνια για ταξίδια
  • Μέχρι τον Ιανουάριο παρατείνονται οι ληξιπρόθεσμες
  • Δεινοί διαπραγματευτές – Οι ρώσοι δεν αποδέχονται όλες τις εξαιρέσεις που ζητούν οι κυπριακές αρχές

Πολίτης

 «Χάνεται και ο Ιούλιος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο αγώνας δρόμου για να διασωθεί ο Αύγουστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, παραδέχθηκε χθες από την Πάφο ότι ο Ιούλιος για τον τουρισμό είναι μήνας ουσιαστικά χαμένος, σημειώνοντας πως η μάχη που δίνεται σήμερα είναι να μην χαθεί το υπόλοιπο της χρονιάς και ιδιαίτερα οι επόμενοι δύο-τρεις μήνες. Ο υφυπουργός είχε χθες συνάντηση με τον δήμαρχο Πάφου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η πανδημία μείωσε κατά 35,6% τις εισπράξεις της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωρίς αποτέλεσμα το σχέδιο Εστία
  • Στο 10,2% η ανεργία στην Κύπρο τον Μάιο
  • Στο αέρα τα vouchers
  • Απώλειες 0,75% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Παρασκήνιο για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ με ΜΕΔ τραπεζών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους €1,1 δισ. με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο ανταλλαγής άρχισε να εξετάζεται σοβαρά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, ώστε να καλυφθεί η αναμενόμενη αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαδικασία εναντίον της Κύπρου για τα κουπόνια, αντί της επιστροφής χρημάτων, για τα ταξίδια τα οποία ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού, κίνησε η Κομισιόν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Χαμένος και δύσκολος» μήνας ο Ιούλιος, είπε ο Σ. Περδίος
  • Άρχισε η καταβολή της εφάπαξ χορηγίας για μικρομεσαίες
  • ΚΕΔΙΠΕΣ: Πάτωσε το Εστία
  • Ξεκινά ο ανταγωνισμός στα λεωφορεία

Αλήθεια

 «Στο μικροσκόπιο η βρετανική αγορά»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστημονική ομάδα για το θέμα της έλευσης βρετανών τουριστών στο νησί. Όπως αναφέρεται, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τον εισερχόμενο τουρισμό της Κύπρου και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν βρίσκεται στις κατηγορίες Α’ και Β’ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο η ανεργία αυξήθηκε στο 10,2% τον Μάιο από 8,9% τον Απρίλιο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόβλημα στη νομοθεσία για τα vouchers
  • Σημαντική η επίδραση το κορωνοϊού στα αποτελέσματα – ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Καταλυτική η συμβολή της ΟΕΒ στην επανεκκίνηση της οικονομίας – Γιώργος Πέτρου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ – Το συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Γαλλίας και στην Αν. Μεσόγειο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Συμφωνία CytaPrimetelCablenet για τη μετάδοση των αθλητικών συναντήσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΑΙ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΡΩΣΙΑ – Αποφασίζεται σήμερα το άνοιγμα για βρετανούς τουρίστες – Οι ρώσοι μένουν για αργότερα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ