You are here

Τύπος: «Νατάσα, σταμάτα τα φωτοβολταϊκά»

27/01/2023 06:06

Ο τερματισμός περαιτέρω έγκρισης φωτοβολταϊκών που ζητούν ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της τρίωρης παγκύπριας παναπεργίας που πραγματοποίησαν χθες, καθώς και οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας που περιλαμβάνονται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2022, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Νατάσα, σταμάτα τα φωτοβολταϊκά’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο τερματισμός περαιτέρω έγκρισης φωτοβολταϊκών που ζητούν ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής. Όπως σημειώνεται, προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και θα οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις», εννοώντας προφανώς το ενδεχόμενο εκτεταμένων διακοπών ρεύματος σε περιπτώσεις αστάθειας του συστήματος ή άλλων έκτακτων προβλημάτων. Σε γενικές γραμμές, αυτό που προειδοποιούν οι δύο διαχειριστές είναι ότι η ύπαρξη τόσων πολλών οικιακών φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή και η συνεχής αύξηση των νέων συστημάτων που εγκαθίστανται σε οικίες αυξάνει επικίνδυνα τη δυναμικότητα των λεγόμενων «μη ελεγχόμενων (από τους διαχειριστές) φωτοβολταϊκών», με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που χρειάζονται επείγουσες αποσυνδέσεις φωτοβολταϊκών από το δίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, να μην μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει άμεση επαφή/διαχείριση των συστημάτων net metering από τους διαχειριστές, πλην περιορισμένων εξαιρέσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία της Νέας Συνεργατικής Τράπεζας. Μετά τη σύσταση της Παγκύπριας Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, η οποία προχωρεί σε μελέτες για τη μορφή που θα έχει η νέα τράπεζα και για την εγγραφή Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος, καλούνται εργαζόμενοι να τοποθετηθούν κατά πόσο θα μεταφέρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στη Νέα Συνεργατική Τράπεζα, καθώς και κατά πόσο θα επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου συνεργατισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Που πάνε οι τιμές ακινήτων
  • Ηροδότου: Θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια
  • Τσοντάρει το κράτος για διαδίκτυο εξπρές
  • Ανακωχή μέχρι να έρθουν οι επόμενοι – Ιστορική η χθεσινή στάση εργασίας για την ΑΤΑ, που αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τις εκλογές

Πολίτης

 «Παναπεργία με μήνυμα… συνέχειας»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της τρίωρης παγκύπριας παναπεργίας που πραγματοποίησαν χθες. Αναφέρεται ότι σκοπός της απεργίας ήταν να σταλεί το μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την εργοδοτική πλευρά, ότι η αποκατάσταση και ολική επαναφορά της ΑΤΑ θεωρείται μονόδρομος, και σε αντίθετη περίπτωση τα απεργιακά μέτρα θα κλιμακώνονται. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην εφημερίδα συνδικαλιστές, η μαζικότητα και ο παλμός που είχε η απεργία κατέδειξαν την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να μην συναινέσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Στο ψήφισμα προς τον κ. Κούσιο, αναφέρεται πως στόχος των εργαζομένων είναι η επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.

«Επενδύσεις - εξαγωγές οδηγούν την ανάπτυξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας που περιλαμβάνονται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2022.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ, οι επενδύσεις και εξαγωγές θα αποτελέσουν τους δύο βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025. Ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση θα έχουν μικρότερη επίδραση, με την τελευταία να κινείται υψηλότερα λόγω της παροχής αυξήσεων στο κρατικό μισθολόγιο. Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2023 και στο 3,1% ετησίως τα έτη 2024-25. Ο διοικητής της ΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, επαναλαμβάνει τις συστάσεις για στοχευμένα και προσωρινά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης προς ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Τη σημαντική άνοδο κατά 7,8% της ιδιωτικής κατανάλωση το 2022 θα ακολουθήσει ο περιορισμός της αύξησης γύρω στο 2% ετησίως την περίοδο 2023-25 (1,9% το 2023, 1,9% το 2024 και 2,1% το 2025), αποτέλεσμα επίδρασης βάσης και σταδιακής ανόδου του ποσοστού αποταμίευσης πάνω από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε πριν από την υγειονομική κρίση.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Σε ανάπτυξη επέστρεψε η επιχειρηματική δραστηριότητα

Χαραυγή

 «Μεγάλο ποτάμι, φουσκωμένο, η οργή των εργαζομένων για την ΑΤΑ»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν χθες τους χώρους συγκέντρωσης σε όλες τις πόλεις, διατρανώνοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει η απαίτηση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά ούτε και η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά λαμβάνει το μέρος των εργοδοτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρίωρη πανσυνδικαλιστική στάση εργασίας απέδειξε πως οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το θεσμό της ΑΤΑ διεκδικώντας την επαναφορά της στο 100%, αλλά και την απόδοση της στο σύνολο των εργαζομένων στον τόπο μας.

«Διοικητής: ‘Αναμένονται αυξημένα κέρδη για τράπεζες’»

Ρεπορτάζ της Χαραυγής γράφει ότι νέα αύξηση επιτοκίων αλλά και πιο αυστηρά κριτήρια στην παραχώρηση δανείων προανήγγειλε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Ηροδότου παραδέχθηκε επίσης ότι οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν αυξανόμενα κέρδη, παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η υπόλοιπη οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προειδοποιητικές επιστολές προς την Κύπρο από ΕΕ για ρύπους
  • Μαυρογιάννης και ΕΤΥΚ συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν τους τραπεζικούς υπαλλήλους

Αλήθεια

 «Παραμένουν θετικές οι προοπτικές αν συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας που περιλαμβάνονται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2022. Η ΚΤ προειδοποιεί ότι ναι μεν οι προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια παραμένουν θετικές, σημαντική προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί αυτό αποτελεί, πέραν της δημοσιονομικής ευρωστίας της χώρας, ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η προσαρμοστικότητα του οικονομικού και τραπεζικού μοντέλου στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Προς την κατεύθυνση στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι το πλαίσιο πολιτικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση επιτρέπει πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Με νόμο και αγορά δανείων που είναι εξυπηρετούμενα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΓΟΡΓΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ – Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει η δημοσκόπηση του Ομέγα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΝΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ.. ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ – Καθολική η επιτυχία της παγκύπριας τρίωρης απεργίας για την ΑΤΑ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΝΑΤΑΣΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ» – Επιστολή προειδοποίηση στο υπ. ενέργειας από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής για άμεσο κίνδυνο στο ηλεκτρικό σύστημα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ, Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑ – Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες εργαζόμενους για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα