You are here

Τύπος: Ναυτιλία, ΤΚΑ και Ξενοδοχειακή βιομηχανία...

22/03/2002 08:56
Η καθιέρωση ευρωπαϊκών προτύπων για την ναυτιλία, τα αιτήματα των κλαδικών συντεχνιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας προς τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων και το σύστημα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ανεργιακό επίδομα, κυριαρχούν στα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Ευρωπαϊκά πρότυπα για ναυτιλία», αναφέρεται σε σχετικό νομοθέτημα του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, για την εισαγωγή διεθνών προτύπων για τον εξοπλισμό πλοίων, ώστε να οδηγηθεί σε περαιτέρω αναβάθμιση η κυπριακή ναυτιλία, με κεντρικό άξονα τα θέματα ασφαλείας.

Αλλού, προβάλλει τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υποτίμησης της κυπριακής λίρας, ενόψει της ελευθεροποίησης των επιτοκίων και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» έχει ως βασικό θέμα τα αιτήματα των κλαδικών συντεχνιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, προς το Σύνδεσμο Ξενοδόχων, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Υπό τον υπέρτιτλο «Αυξήσεις θέλουν οι ξενοδοχειακοί» γράφει ότι τα συμβούλια των κλαδικών συντεχνιών ολοκλήρωσαν χθες τη διαδικασία ετοιμασίας των αιτημάτων τους, δεν αναφέρει ωστόσο συγκεκριμένα ποσά ή άλλες λεπτομέρειες από τα οικονομικά αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αλλού, γράφει ότι το υπουργείο Εργασίας ξεκινά έρευνα εναντίον 21 εργοδοτών, οι οποίοι ενδεχομένως επένδυσαν παράνομα 32 Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται στο κύριο του θέμα, στο σύστημα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπό τον τίτλο «Οι καταχρήσεις καθηλώνουν το ανεργιακό» στο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ενώ στην Ευρώπη το ανεργιακό επίδομα δίνεται πολύ πέραν των έξη μηνών, στην Κύπρο το ΤΚΑ «δεν αντέχει τέτοια ανοίγματα» και προσθέτει ότι συστήνεται Σώμα Ελέγχου για καταχρήσεις στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας. Καταγράφει επίσης τη θέση του Αναλογιστή, ο οποίος εισηγείται το «κόψιμο» των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλού, γράφει ότι οδικά έργα ύψους 3,6 εκ. λιρών θα γίνουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.