You are here

Τύπος: Νέα μείωση αποκοπών στους μισθούς

12/12/2018 07:09

Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η απόκτηση του πρώην ξενοδοχείου Μπο Ριβάζ στην τουριστική περιοχή της Πύλας από την αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital Inc και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νέα μείωση αποκοπών στους μισθούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέρχονται από €40-€80. Το 2018 οι αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο περιορίστηκαν μεταξύ €20-€40, αναλόγως του ύψους του μισθού τους.  Έξι χρόνια μετά τις περικοπές που πρότεινε η τρόικα, οι χαμηλά στη μισθολογική κλίμακα πήραν τον Ιούλιο τις επιστροφές που ψήφισε η βουλή.  Με βάση τη συμφωνία του κράτους και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ρύθμιση της σταδιακής μείωσης των υφιστάμενων αποκοπών θα γίνει σε πέντε στάδια ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου του 2018 και μετέπειτα κάθε 1η Ιανουαρίου κάθε έτους για την περίοδο 2019-2022, εξαλείφοντας πλήρως τις εν λόγω μειώσεις την 1η Ιανουαρίου του 2023. Μέχρι το 2023 αναμένεται να επιστραφεί σε υψηλόμισθους υπαλλήλους πέραν των €500 μηνιαίως.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σημαντική μείωση θα πρέπει να αναμένεται στον δανεισμό του ομίλου CTC μετά από την ανακοίνωση για συμφωνία με την Τρ. Κύπρου για ανταλλαγή ακινήτων του ομίλου με χρέος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οριακή η μείωση κόκκινων δανείων
  • Εμπλοκή στις αναδιαρθρώσεις από σταύρωμα του Εστία
  • Τρίτη η μείωση της τιμής των καυσίμων
  • Πάρε – δώσε κομμάτων – Στο επίκεντρο οι τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού

Πολίτης

 «Επένδυση γίγας στην Πύλα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόκτηση του πρώην ξενοδοχείου Μπο Ριβάζ στην τουριστική περιοχή της Πύλας από την αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital Inc.  Όπως αναφέρεται, η NCH Capital Inc προχώρησε στην αγορά από την Τρ. Κύπρου του ξενοδοχείου και παρακείμενου παραλιακού τεμαχίου γης έκτασης 33 χιλ. τμ.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το τίμημα της συναλλαγής, οι υπογραφές έπεσαν χθες, υπολογίζεται σε €25 εκ., ενώ η NCH Capital Inc σκοπεύει να προχωρήσει σε μία συνολική επένδυση που θα ξεπερνά τα €100 εκ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οριακή μείωση κατά €15 εκ. κατέγραψαν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τον Αύγουστο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €16,59 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Και το Limni στα χέρια της Τρ. Κύπρου; - Όμιλος Σιακόλα
  • Σε εξέλιξη το «ξήλωμα» της ΣΠΕ Στροβόλου
  • Περισσότεροι στο δημόσιο – Αυξημένο το προσωπικό της κυβέρνησης λόγω εκτάκτων
  • Κορυφαίος προορισμός – Φιλόδοξος στόχος των τοπικών αρχών για την Αγία Νάπα

Χαραυγή

 «60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται εκτός σχεδίων αναδιάρθρωσης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποσοστό πέραν του 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και πολλά από αυτά κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών και της πρώην Συνεργατικής ανήλθαν στα €16,6 δισ. Ωστόσο μόνο €6,4 δισ. βρίσκονταν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ενώ τα υπόλοιπα €10,2 δισ. δεν καλύπτονταν από οποιαδήποτε συμφωνία πληρωμής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φθηνότερη κατά 5 σεντ το λίτρο θα είναι από απόψε η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζα Κύπρου: 16% αύξηση στη χρήση καρτών ενόψει Χριστουγέννων
  • 1.351 περισσότεροι έκτακτοι στο δημόσιο σε σύγκριση με πέρσι
  • Αναθεώρηση οικονομικού μοντέλου ζητούν τα κόμματα
  • Ολοταχώς προς δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις οδεύουν οι οικοδόμοι

Αλήθεια

 «2022-2023 η διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι τον Ιούνιο του 2022 προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί η εσωτερική γραμμή μεταξύ Κορακιάς, Κρήτης και Αττικής ενώ η διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς, Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2023 σύμφωνα με ανακοίνωση του EuroAsia Interconnector Ltd. Όπως σημειώνεται, ο EuroAsia Interconnector Ltd αποτελεί τον επίσημο φορέα υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος, που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, της Αττικής, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στις 51.845 άτομα διαμορφώθηκε το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στοιχεία για προσυνεννοημένες τιμές – Έρευνα επιτροπής ανταγωνισμού σε οπωροκηπευτικά
  • Ψηφίζουν για καύσιμα και ξεκινούν με προϋπολογισμό – Ολομέλεια βουλής
  • Αύξηση 16% στην κίνηση καρτών – Τράπεζα Κύπρου
  • Εκτόξευση 46% της αξίας αδειών οικοδομής – Εννιάμηνο 2018

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΟΥΤ – Η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από τη διαπραγματευτική ομάδα του κυπριακού, άναψε νέες φωτιές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΛΟΥΤ – Η δήλωση Αναστασιάδη για οπαδούς της όποιας λύσης εξόργισε το ΑΚΕΛ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΒΛΟΥΤ – Η Λουτ θέλει να δει τον τούρκο ΥΠΕΞ πριν την άφιξη της στην Κύπρο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ ΤΟΥΣ