You are here

Τύπος: Νέα προσπάθεια για επενδυτικό νόμο

16/03/2023 06:03

Η νέα προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και η χθεσινή γνωστοποίηση από τη Saudi National Bank’s ότι δεν θα παρέχει πρόσθετα κεφάλαια στην Credit Suisse, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Νέα προσπάθεια για επενδυτικό νόμο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις στρατηγικές επενδύσεις και το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις μεγάλων αναπτύξεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα το οποίο περιλαμβάνεται στα 18 προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης από το Ταμείου Ανάκαμψης και που έπρεπε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2022.  Όπως σημειώνεται, το υπουργικό συμβούλιο χθες ενέκρινε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για ρύθμιση του ζητήματος. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα τραβήξει πίσω το νομοσχέδιο που βρίσκεται εδώ και μήνες στα συρτάρια της Βουλής, λόγω και των έντονων επιφυλάξεων που εξέφρασαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και άλλοι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί φορείς. Πλέον, η κυβέρνηση εκτιμά πως οι βελτιώσεις που έγιναν θα συμβάλλουν στην έγκριση του νομοσχέδιου το συντομότερο δυνατόν καθώς έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα για το οποίο είχε δεσμευθεί η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν. Αρμόδια κυβερνητική πηγή μιλώντας στην εφημερίδα ανάφερε πως η βελτίωση των προνοιών στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στη Βουλή και αφορούν την παράκαμψη της επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από έργα, στην οποία καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους τη διενέργεια έργου με απώτερο στόχο τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όπως αναφέρεται, αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση μιας συστημικής λύσης που μαζί με τα υφιστάμενα εργαλεία μπορεί να συμβάλει σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, καθώς και άλλων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εποπτευόμενοι της ΕΚΚ με καταθέσεις στην SVB
  • Σε εγρήγορση η ΕΚΤ για Credit Suisse
  • Επί τάπητος τα δύο αγκάθια – ΑΤΑ και αλλοδαποί στις σημερινές επαφές του Γ. Παναγιώτου με τις συντεχνίες
  • Πράσινη βιώσιμη χρηματοδότηση θέλει η Κύπρος

Πολίτης

 «Σεισμός τώρα και στην Ευρώπη λόγω της ελβετικής Credit Suisse»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή γνωστοποίηση από τη Saudi National Bank’s ότι δεν θα παρέχει πρόσθετα κεφάλαια στην Credit Suisse.  Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέχει το 10% των μετοχών της ελβετικής τράπεζας.  Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα παγκόσμιο sell - off με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. H Credit Suisse κουβαλά παλιές αμαρτίες τις οποίες προσπαθεί να διορθώσει και το αφήγημα της διοίκησής της περί ριζικής αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας κατέρρευσε όταν έγινε γνωστή έκθεση του ελεγκτής της, της PwC, στην οποία κάνει αναφορά σε «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά ταμειακές ροές του 2019. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Credit Suisse είχε υποχρεωθεί να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της την περασμένη εβδομάδα, αφού η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήθελε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις ατέλειες στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας που είχε εντοπίσει η PwC. Η δήλωση του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή της, ότι δεν προτίθεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, αποτέλεσε το σπίρτο σε μια συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δρ Γιώργος Θεοχαρίδης, σε διάσκεψη Τύπου για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της εποπτείας κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι τώρα έχουν δεσμευτεί €720 εκατ. από Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, γνωστές ως ΚΕΠΕΥ και €719 εκατ. που τηρούνται από παρόχους διοικητικών υπηρεσιών, κάτω από την εποπτεία της ΕΚ. Συνολικά έχουν δεσμευτεί €1,439 δισ.

Χαραυγή

 «Διαδικασίες εξπρές για πολυεθνικές και μεγάλες επενδύσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο για απλοποίηση των διαδικασιών για τις πολυεθνικές και τις μεγάλες επενδύσεις. Το νομοσχέδιο αφορά μεταξύ άλλων, επενδύσεις €20 εκατ. και άνω από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχονται από πρωτογενή κεφάλαια και επενδύσεις που οδηγούν στη δημιουργία 80 τουλάχιστον μόνιμων θέσεων εργασίας, οποιουδήποτε τύπου ή 50 νεών θέσεων με ετήσιο μισθολόγιο στην Κυπριακή Δημοκρατία άνω του €1,5 εκατ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προς ψήφιση πριν το Πάσχα οδεύουν οι κανονισμοί για λόμπινγκ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και κώδικας δεοντολογίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κεφαλαιαγορά: Στον «πάγο» €1,4 δισ. ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
  • Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μιχαηλίδη
  • Πόθεν έσχες: Έτοιμη η πλατφόρμα, εκκρεμεί η νομοθεσία

Αλήθεια

 «Γκρεμίστηκε η αγορά και στην Ευρώπη»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η χθεσινή βουτιά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse που επανέφερε το θρίλερ ενός ευρύτερου τραπεζικού sell – off σε όλη σχεδόν την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της BNP Paribas με πτώση 10,11%, ενώ απώλειες 12,18% είχε και η μετοχή της Societe Generale. H Commerzbank έχασε 8,71% και η Deutsche Bank υποχώρησε 9,25%. Η ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell υποχωρούσε κατά 6,5% - 7,5%. Πτώσεις σημειώθηκαν και στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου.

«Ευτυχώς δεν ήταν χρήματα πελατών τους αλλά δικά τους»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση και η διεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Μεταξύ άλλων ελέχθη ότι τέσσερις εταιρείες παροχής υπηρεσιών που είναι αδειοδοτημένες από την ΕΚ είχαν καταθέσεις στις δύο αμερικανικές τράπεζες, Silicon Valley και Signature Bank, οι οποίες κατέρρευσαν, προκαλώντας αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι στην Κύπρο είναι παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους €1,4 δισ. λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε ότι το 2022 η ΕΚ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιτόπιων ελέγχων για 14 εποπτευόμενες οντότητες και βρίσκεται στην ολοκλήρωση της εξέτασης 15 ελέγχων για τους οποίους πιθανόν να προκύπτουν ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Ευρωαγορές: Η Credit Suisse οδήγησε σε άγριο ξεπούλημα – Βουτιά στον τραπεζικό κλάδο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ CREDIT SUISSE – Επανέρχεται δριμύτερη η αβεβαιότητα και η αγωνία για το τραπεζικό σύστημα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΕΤΑΞΑΝ €70 ΕΚΑΤ. ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – Στα δικαστήρια ζητώντας λουκέτο στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου οι κοινότητες Βασιλικού

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΟ – DEVIS ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΣΤΟΥ STATUS QUO – Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες από τη διαίρεση της κοινής τους πατρίδας