You are here

Τύπος: Νέες ποινικές διώξεις για ΧΑΚ

29/07/2004 08:48
Τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών με το Γενικό Εισαγγελέα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο και την ενημέρωση που είχαν σχετικά με υποθέσεις χειραγώγησης τιμών και παραπληροφόρησης επενδυτικού κοινού, απασχόλησαν τον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περιστρέφεται γύρω από τη διεκδίκηση θέσης στην κύρια αγορά από εισηγμένες εταιρείες, η συμμετοχή στην οποία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι συνδεδεμένη με περισσότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, εταιρική διακυβέρνηση και προσθέτει ότι αν και η προθεσμία έληξε την περασμένη Τρίτη, αποφασίστηκε να δοθεί στις εταιρείες προθεσμία ορισμένων ημερών ακόμη. Η εφημερίδα επικαλείται τον πρόεδρο του ΧΑΚ Άκη Κλεάνθους, σύμφωνα με τον οποίο η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, υπενθυμίζοντας ότι την 1η Σεπτεμβρίου το ΧΑΚ θα λειτουργήσει υπό το νέο καθεστώς.

Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι μετά τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, Χρήστος Πουργουρίδης και Άριστος Χρυσοστόμου, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, 20 νέες υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών και παραπληροφόρησης του επενδυτικού κοινού από την περίοδο 1999 - 2000 θα οδηγηθούν στην εισαγγελία, ενώ την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει άλλο κύκλο ερευνών για αδικήματα που διαπράχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης» περιστρέφεται γύρω από βολιδοσκοπήσεις που διενεργούν τουρκοκύπριοι δικηγόροι και αλλοδαποί εκπρόσωποι εταιρειών ανάπτυξης για τίτλους ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, οι οποίο περνούν τις τελευταίες μέρες στις ελεύθερες περιοχές και εξηγούν σε πρόσφυγες τον τρόπο αγοράς βάσει συμφωνίας, που προβλέπει κατάθεση χρημάτων σε βρετανικές τράπεζες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι έχουν ήδη πείσει ορισμένους Ελληνοκύπριους να πωλήσουν τις περιουσίες τους, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» τα συμβόλαιά τους και να νομιμοποιήσουν εκατοντάδες επαύλεις στην περιοχή Κερύνειας και Καρπασίας.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει ότι οι κυπριακές διωκτικές αρχές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Βουλής για εμπλοκή Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στα χρηματιστηριακά θέματα στις προσπάθειες για εξιχνίαση του σκανδάλου του ΧΑΚ, προσθέτοντας ότι 20 νέες υποθέσεις για χειραγώγηση τιμών οδηγούνται στη Νομική Υπηρεσία.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφεται γύρω από την έναρξη των εργασιών της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών που αποτελείται από τον Γιώργο Σταυρινάκη και ενώπιον της οποίας έχουν τεθεί τα πορίσματα των τριών ερευνών που έχουν ήδη διεξαχθεί από ανεξάρτητους οίκους. Η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, ότι έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από ορισμένα άτομα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι γνώστες των καταστάσεων, να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Άλλο θέμα της εφημερίδας, περιστρέφεται γύρω από τη σύσταση υπουργικής επιτροπής για εξέταση όλων των πτυχών της δημιουργίας και έκδοσης αδειών για γήπεδα γκολφ, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» περιστρέφεται γύρω από τη νέα πνοή που έδωσε στη διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου του ΧΑΚ ο Γενικός Εισαγγελέας με τις διαδικασίες που ξεκίνησαν για ποινικής δίωξη σε 20 περιπτώσεις κατά εταιρειών για υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών, όπως και οι πληροφορίες που έθεσε υπ’ όψιν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης για χειραγωγήσεις μετοχών και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, Χρήστος Πουργουρίδης και Άριστος Χρυσοστόμου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση.

Άλλο θέμα της εφημερίδας, περιστρέφεται γύρω από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει σχετικά με το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο Προσφορών για την έναρξη διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την κοινοπραξία Hermes, για την κατασκευή των αεροδρομίων με τη μέθοδο του ΒΟΤ, αναφέροντας ότι επιδείχθηκε ιδιαίτερη σπουδή να μην υπάρξει οποιοδήποτε κενό στη διαδικασία.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Αλήθεια» περιστρέφεται γύρω από την πρόθεση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών να εργαστούν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά το καλοκαίρι. Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Χρήστου Πουργουρίδη, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, σύμφωνα με τον οποίο μόνο 40 από τις 120 υποθέσεις που αναμενόταν, οδηγήθηκαν στην εισαγγελία.

Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει την εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου στο επίπεδο των 42 δολαρίων το βαρέλι, συνεπεία του φόβου για μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.



ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ




ΒΓΗΚΑΝ ΠΑΓΑΝΙΑ ΓΙΑ Ε/Κ ΚΟΤΣΙΑΝΙΑ




ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ




ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΒΕΤΟ




ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ