You are here

Τύπος: Νέες θέσεις με τη σέσουλα

15/02/2019 06:53

Οι νέες θέσεις που ανοίγονται στο δημόσιο με τη σέσουλα, η μελέτη οικονομικών επιπτώσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής όπου συζητήθηκε η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τη Cyta, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νέες θέσεις με τη σέσουλα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι νέες θέσεις που ανοίγονται στο δημόσιο με τη σέσουλα.  Όπως αναφέρεται, η βουλή την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθεί να εξετάσει νέα αιτήματα από την κυβέρνηση για το ξεπάγωμα 262 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής στα υπουργεία οικονομικών και γεωργίας, στους δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης ξεπάγωμα θέσεων γενικών διευθυντών υπουργείων. Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο του μνημονίου η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει κατά 4.500 τις θέσεις και να παγώσει τις προαγωγές.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει τα τραπεζικά καταστήματα της νέας ψηφιακής εποχής και της ανοικτής τραπεζικής και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο στο είδος του στη Λεμεσό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα €6,3 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια μέσω Κύπρου
  • Στο 4% η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο 2018
  • Προς αποσύνδεση δημόσιου χρέους και ταμείου
  • Επενδυτικά deals με ελληνικό χρώμα

Πολίτης

 «Τρέχει η Λεμεσός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μελέτη οικονομικών επιπτώσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Από την ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αφορούν την αγορά κατοικίας, οι μελετητές αναφέρουν ότι η Λεμεσός αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών είναι υψηλότερος στη Λεμεσό σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Σε αύξηση ακολουθεί η περιοχή της Αμμοχώστου. Υπενθυμίζεται ότι από τις συναλλαγές ύψους €6,6 δισ. που αποδίδονται στα προγράμματα, τα €3,7 δισ. αφορούν τον τομέα των ακινήτων. Ανά τύπο και επαρχία τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές για διαμερίσματα είχε η Λεμεσός και ακολουθεί η Πάφος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο πέρσι ανήλθε στο 3,8% σε ετήσια βάση σε σχέση με 3,7% το τρίτο τρίμηνο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν είχαμε μη «καθαρούς» επενδυτές – ΥΠΟΙΚ στον Πολίτη 107.6
  • Η Λευκωσία ζητά την έδρα για την Κύπρο
  • Καλά τα νέα από το Ισραήλ – Για τον τουρισμό
  • Μια super jumbo προσγείωση – Η Airbus θα τερματίσει την παραγωγή των αεροσκαφών Α380

Χαραυγή

 «Cyta: €800 εκ. μέρισμα στο κράτος και αυξημένο πλεόνασμα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής όπου συζητήθηκε η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τη Cyta. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, η Cyta έδωσε μέρισμα €800 εκ. στο κράτος, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερα αφού μετά την αποξένωση της Cyta Hellas καταγράφει αυξημένα πλεονάσματα. Η πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου, ανέφερε ότι ο οργανισμός συνεχίζει τη θετική του συνεισφορά στα κρατικά ταμεία με την καταβολή στην πολιτεία μερίσματος €26,4 εκ. από τα κέρδη του 2016 και €28,6 εκ. από τα κέρδη του 2017.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, στα €6,3 δισ. ανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των συλλογικών επενδύσεων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αρκετές ασάφειες και αρνητικά δεδομένα στην πρόταση της κυβέρνησης για την Τ.Α.
  • Η ΕΤΥΚ πήρε δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους της Εθνικής Κύπρου
  • Τράπεζα Κύπρου: Βραβείο καλύτερης τράπεζας στο private banking
  • Με ανάπτυξη 3,9% έκλεισε το 2018 η κυπριακή οικονομία

Αλήθεια

 «Τα κακώς έχοντας της Cyta»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τη Cyta το 2017. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση στην επιτροπή ελέγχου επεσήμανε μεταξύ άλλων τις 11 εκθέσεις που ετοίμασε η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου για αλόγιστες, όπως είπε, επενδύσεις του ταμείου συντάξεων οι οποίες οδηγήθηκαν στον γενικό εισαγγελέα, για να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές υποθέσεις. Ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2019 κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας κατέληξαν χθες η ρουμανική προεδρία του συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ανησυχία ΣΕΚ για τη χαμηλή παραγωγικότητα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ! –Πάμε με ΓεΣΥ όπως ψηφίστηκε από τη βουλή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ 100 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕΣΥ – Πονοκέφαλος οι ελλείψεις για έναρξη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΑΤΡΩΝ – Υπό αμφισβήτηση οι χειρισμοί ηγεσίας του ΠΙΣ – Κατηγορίες ότι χειραγωγούνται από την Ένωση Ιδιωτικών Γιατρών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ…. ΓΙΑ ΣΤΕΓΗ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ