You are here

Τύπος: Νέο κτύπημα αντιπολίτευσης για εκποιήσεις

09/02/2021 06:34

Η επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα σε σχέση με την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για τις εκποιήσεις καθώς και η χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων μετά το lockdown, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νέο κτύπημα αντιπολίτευσης για εκποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα σε σχέση με την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για τις εκποιήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αντεπίθεση των κομμάτων γίνεται σε δύο επίπεδα. Από τη μία η αντιπολίτευση με προτάσεις νόμου επιδιώκει να τροποποιήσει τον νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων και από την άλλη ετοιμάζουν τροπολογίες του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων με το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο των επαρχιακών δικαστηρίων, στην οποία θα εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών, ανάμεσα τους και οι εκποιήσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος διευκρίνισε στην εφημερίδα πως παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους αφικνούνται στην Κύπρο από το περασμένο Σάββατο και του τριήμερου αυτοπεριορισμού στον οποίο υποχρεώνονται πλέον οι επισκέπτες, οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή από την 1η Μαρτίου του τροποποιημένου σχεδίου δράσης της σταδιακής επανέναρξης πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων δεν ανατρέπονται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν παίρνει μπρος η αγορά υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • Στο απόηχο του ΚΕΠ δεν βλέπουν να επηρεάζονται οι επενδυτές
  • Αποφεύχθηκε ο πολύς συνωστισμός
  • Φθινόπωρο του 2022 ανοίγει τις πύλες του το καζίνο-θέρετρο

Πολίτης

 «Ενθαρρυντικά μηνύματα, παρά τα προβλήματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων μετά το lockdown.  Όπως σημειώνεται, το λιανικό εμπόριο έχει πληγεί από την πανδημική κρίση και τα δύο lockdown που προηγήθηκαν οδήγησαν σε βουτιά τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο η έναρξη των σταδιακών χαλαρώσεων και η καλή επιδημιολογική εικόνα αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας. O γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι καταναλωτές δείχνουν ικανοποιημένοι από τις σημαντικές εκπτώσεις και αυτό αντανακλάται και στις αγορές στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη. Παρά την ενθαρρυντική εικόνα που αναδύεται, ο κ. Αντωνίου έκανε έκκληση για ψήφιση από τη βουλή των κρατικών εγγυήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αρνητική ήταν η εκκίνηση το 2021 της Κύπρου, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη για τον Ιανουάριο. Ο δείκτης κατέγραψε ετήσια μείωση 3,9% τον Ιανουάριο φθάνοντας σε επίπεδο 101,5, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 3,2% τον Δεκέμβριο και 3,3% τον Νοέμβριο του 2020.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • «Βραχυκύκλωμα» στη βουλή για εκποιήσεις

Χαραυγή

 «Βουλιάζει το λιμάνι λόγω των ιδιωτικοποιήσεων»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το λιμάνι Λεμεσού βουλιάζει αφού σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις μειώθηκε δραματικά το διαμετακομιστικό εμπόριο και αυξήθηκαν οι χρώσεις τις οποίες πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες. Τα στοιχεία κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ, διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί αύξησης της ανταγωνιστικότητας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πρόταση για εκποιήσεις με φοροαπαλλαγή επιχείρησαν να περάσουν τα κόμματα ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιτροπή Σιτηρών: Παραδίδει τα κλειδιά στα ιδιωτικά καρτέλ
  • Σχέδιο μεταφοράς ΜΕΔ των τραπεζών στην ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Ταξί: Ζητούν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Αλήθεια

 «Πρόθεση να αποσύρει προτάσεις για φορολογικά κίνητρα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή πρόθεση του προέδρου

του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να αποσύρει τις προτάσεις νόμου για παραχώρηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων κόκκινων δανείων. Η πρόθεση εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις θα επιταχύνουν τις εκποιήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο εννιά αναθεωρημένων και νέων σχεδίων κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη και στοχευμένη προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, ανακοινώνει το υφυπουργείο τουρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στήριξη στην οικονομία από τον τομέα του στοιχήματος
  • Ετήσια μείωση 3,9% λόγω των επιπτώσεων από κορωνοϊό – Οικονομικός δείκτης
  • Ετήσια μείωση 16,9% στις εγγραφές νέων οχημάτων
  • Τίποτα δεν έχει γίνει για αποκατάσταση των κουρεμένων – ΣΥΚΑΛΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ – Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου λίγο πριν το κάλεσμα Γκουτέρες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

OYTE BHMA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Αναστασιάδης – Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή πλεύσης για τη διάσκεψη «5+1»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΑΡΑΞΑΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ – Λευκωσία και Αθήνα ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους για τη μορφή λύσης και το σημείο εκκίνησης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ