You are here

Τύπος: Νέο μπρα ντε φερ για εγγυήσεις

12/05/2020 07:21

Η αποτυχία να επιτευχθεί συναίνεση χθες την επιτροπή οικονομικών του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1,5 δισ. και την παραχώρηση κρατικών χορηγιών ύψους €100 εκ. στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νέο μπρα ντε φερ για εγγυήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1,5 δισ. και την παραχώρηση κρατικών χορηγιών ύψους €100 εκ. στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους. Κατά τη συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι βουλευτές τους υπέβαλαν 60 συν 9 ερωτήματα. Επίσης διαπιστώθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν κόκκινες γραμμές για κόμματα όπως το ΔΗΚΟ. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα απαίτησαν μεταξύ άλλων να περιληφθούν στο νομοσχέδιο η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στην επιτροπή ελέγχου η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία παραχώρησης δανείων. Η ολομέλεια που θα πραγματοποιείτο την Παρασκευή αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τράπεζας αναγνωρίζουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα, αλλά δεν κρύβουν και τις επιφυλάξεις τους για την παροχή δανεισμού με κρατική εγγύηση βλέποντας σε βάθος χρόνου διαδικασίες που θα έχουν γραφειοκρατικό χαρακτήρα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρέπει να βλέπουμε και την επόμενη μέρα - Κ. Πετρίδης
  • Σε καραντίνα το ενδιαφέρον από εξωτερικό – Τόσοι οι πωλήσεις καινούργιων όσο και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ακινήτων καταποντίστηκαν τον Απρίλιο
  • Αυξάνονται οι έκτακτοι, μειώνονται οι μόνιμοι
  • Άνευρη επανεκκίνηση – Χαμηλοί τζίροι και επισκεψιμότητα προβληματίζουν τις επιχειρήσεις

Πολίτης

 «Δεν βγήκε λευκός καπνός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αποτυχία να επιτευχθεί συναίνεση χθες την επιτροπή οικονομικών για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας. Όπως σημειώνεται, βασικό σημείο προβληματισμού παραμένει ο τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με τα κόμματα να εκφράζουν έντονη θέση υπέρ της επιδότησης και όχι της δανειοδότησης. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού οικονομικών, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα και επανέλαβε την ανάγκη έγκρισης των νομοσχεδίων. Τα νομοσχέδια προβλέπουν την έκδοση εγγυήσεων ύψους €1,5 δισ. για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, χορηγία σε  πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και φορολογικά κίνητρα για τη μείωση των ενοικίων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης το 2020 προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 6,9% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και κατά 13,1% με βάση το δυσμενές σενάριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας – Alpha Bank Cyprus
  • Συνεργασία για χαλάρωση – Συστάσεις προς κυβερνήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού
  • «Φωτιά» η φοιτητική στέγη
  • Ζημιές σε ποσοστό 1,66% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Πρωτίστως στήριξη όχι δάνεια ζητά το ΑΚΕΛ»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει ότι αυτό που έχουν ανάγκη οι ΜμΕ και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι είναι πρωτίστως στήριξη και όχι δάνεια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και με το νέο νομοσχέδιο συνεχίζει να επιμένει στη λογικής της δανειοδότησης μέσω των τραπεζών. Όπως αναφέρεται, το ΑΚΕΛ καταθέτει τροποποιήσεις για στήριξη των ΜμΕ, αυτοτελώς εργαζομένων και νοικοκυριών.  

«Ύφεση 6,9-13,1% προβλέπει το ΚΟΕ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 6,9% που προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επισημαίνει ωστόσο ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής ή/και υπάρξει μεγαλύτερης πτώσης στην εξωτερική ζήτηση, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ ενδέχεται να φθάσει στο 13,1%

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΥΠΕΡΓ: Απαραίτητη εκ νέου συμπλήρωση ηλεκτρονικών αιτήσεων
  • ΥΠΟΙΚ: «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τράπεζες»
  • Δημόσιο: Μείωση μόνιμων και αύξηση έκτακτων
  • Επίθεση ΔΗΣΥ σε αντιπολίτευση και αποστομωτική απάντηση ΑΚΕΛ

Αλήθεια

 «ΥΠΟΙΚ: Όχι να μπούμε σε περισσότερες περιπέτειες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η νέα παράταση για την Πέμπτη που πήρε χθες το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, αφού η επιτροπή οικονομικών δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως είμαστε κοντά στην εξεύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εντούτοις έριξε το μπαλάκι στα κόμματα που εκφράζουν διαφωνίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι οι πολίτες το ελάχιστο που αναμένουν από τον πολιτικό κόσμο είναι να βρει εκείνες τις συναινέσεις για στήριξη της οικονομίας, ακολουθώντας όμως και μια συνετή πολιτική που δεν θα μας βάλει σε περισσότερες περιπέτειες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι περί τα μέσα Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα των αεροδρομίων, σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σημαντική μείωση του ΑΕΠ το 2020 λόγω Covid-19
  • Ετήσια αύξηση 0,4% στο κυβερνητικό προσωπικό
  • Στα €1.033,2 εκ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΒΑΛΑΝ ΓΥΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ – Ωριμότητα και σοβαρότητα επέδειξαν οι μαθητές μας χθες, πρώτη μέρα παρουσίας τους στο σχολείο, στη μετά τον κορωνοϊό εποχή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ – Ικανοποίηση εκφράζει το υπ. παιδείας, διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών ΠΣΕΜ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΙΤΥΧΕΣ – Η επιστροφή στα σχολεία των τελειόφοιτων στέλνει αισιόδοξο μήνυμα παρά τα επί μέρους προβλήματα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΚΕΛ