You are here

Τύπος: Νέο ραντεβού για συγκλίσεις

09/08/2022 06:22

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες για τον εθνικό κατώτατο μισθό και η πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα που παρουσίασαν οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νέο ραντεβού για συγκλίσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνάντηση του υπουργού εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Όπως σημειώνεται, οι σημερινές επαφές του υπουργού με το συνδικαλιστικό κίνημα ακολουθούν τις δύο συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και θα είναι κρίσιμες, καθώς είναι οι πρώτες μετά το παρολίγο ναυάγιο που προκλήθηκε στην κοινή συνάντηση όλων των μερών στις 22 Ιουλίου. Το συνδικαλιστικό κίνημα προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κούσιο κυρίως για να ακούσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το θέμα, καθώς όπως ανέφεραν στην εφημερίδα συνδικαλιστικές πηγές, οι δικές τους θέσεις είναι γνωστές και τα επιχειρήματα τους έχουν εξαντληθεί στο διάλογο που υπήρξε.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι επιπλέον €2,05 δισ. από όσα είχε προϋπολογίσει χρειάστηκε το κράτος από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αλλά και τις ανάγκες που προκαλούν η πανδημία και η κρίση στην Ουκρανία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συλλογική η ευθύνη για αποτροπή θανάτων στην εργασία
  • Κινούνται τα υβριδικά και ηλεκτρικά

Πολίτης

 «Βουτιά πωλήσεων στην αγορά των αυτοκινήτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα που παρουσίασαν οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εγγραφές επιβατικών οχημάτων σαλούν τον Ιούλιο του 2022 έκαναν βουτιά 14,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τον Ιούλιο καθώς η πτώση ανήλθε στο -20,5%. Πτώση παρουσίασαν και τα καινούργια αυτοκίνητα για την ίδια περίοδο της τάξεως του -5,6%. Οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων ανήλθαν τον Ιούλιο του 2022 στις 2.998 παρουσιάζοντας μείωση του -13,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι συνεχίστηκε και χθες η απεργία των υπαλλήλων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ) στη Λάρνακα. Υποστηρίζουν ότι κατήλθαν σε απεργία για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους όρους εργοδότησης που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.

Άλλο θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο μικροσκόπιο έρευνας 45 παραγωγοί ΑΠΕ

Χαραυγή

 «Ψάχνουν ‘δικαιολογητικά’ να μην φορολογήσουν τα υπερκέρδη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω της απροσδόκητης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντί ο υπουργός οικονομικών να συγκαλέσει σύσκεψη και να συζητήσουν το θέμα, όπως ζητά με επιστολή του το ΑΚΕΛ, για το ενδεχόμενο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, μεταθέτει το ζήτημα για το 2023. Μάλιστα, ζητά από τις εταιρείες να δικαιολογήσουν τα υπερκέρδη τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν το 2021 υπηρεσίες συνολικής αξίας €1,027 δισ. σε χώρες εκτός της ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2020 όταν οι εξαγωγές έφθαναν τα €910 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Ουγγαρία βάζει πρόστιμο στη Ryanair για μετακύλιση του φόρου πληθωρισμού
  • Νέα ιστοσελίδα αγοράς – ενοικίασης ακινήτων από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Αλήθεια

 «Στις αρχές του 2023 θα φανεί αν υπήρξαν υπερκέρδη ΑΠΕ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στις αρχές του 2023 αναμένεται να ληφθεί απόφαση από το υπουργείο οικονομικών σε σχέση με το κατά πόσο υπήρξαν ή όχι, σε κάποιες περιπτώσεις, υπερκέρδη από παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω της απροσδόκητης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, εκφράζει ικανοποίηση, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, για το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στο 75% των επισκεπτών του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάτω 13,2% οι εγγραφές οχημάτων τον Ιούλιο
  • Θύματα κυβερνοεγκλήματος οι κυπριακές ΜμΕ
  • Σε προ πανδημίας επίπεδα οι εξαγωγές υπηρεσιών το ‘21

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ «ABDULHAMID HAN» – Ξεκίνησε το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας για να κτυπήσει στόχο στην ανατολική μεσόγειο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ «ΒΑΝ ΤΟΥ ΝΤΙΛΙΑΝ» ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – Δεν είπε λέξη ο Κ. Μητσοτάκης για τη χρήση του λογισμικού Predator

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Στο κάδρο για τις παρακολουθήσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ! – Κοινοί πρωταγωνιστές σε Ελλάδα και Κύπρο οι εταιρείες του ισραηλινού κατάσκοπου του μαύρου βαν