You are here

Τύπος: Νέο σχέδιο εκπτώσεων για οφειλές

18/11/2022 07:00

Η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι το 2021, καθώς και η απάντηση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου στις θέσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Νέο σχέδιο εκπτώσεων για οφειλές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι το 2021.  Όπως σημειώνεται, παρόλο που λέχθηκε πολλές φορές στη βουλή πως με την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων καλλιεργείται μια κουλτούρα ασυνέπειας στους φορολογούμενους, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως λόγω του Ουκρανικού και κατ’ επέκταση της αύξησης του πληθωρισμού, πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γι’ αυτό είναι αναγκαίο, υποστηρίζει, να εγκριθούν ρυθμίσεις για να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μισή ώρα νωρίτερα μπορεί να αρχίζει το ελαστικό ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, αν εγκριθούν από τη βουλή οι κανονισμοί που κατατέθηκαν χθες από την κυβέρνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 30/11 και 15/12 «κληρώνει» για καταναλωτές – Αγωνία στην Ευρωζώνη για πληθωρισμό και νέα αύξηση των επιτοκίων
  • Άκουσε τον εξάψαλμο η κυβέρνηση για τις ΑΠΕ
  • Μαγνητίσαμε γερμανούς τουρίστες
  • Αναμένουν σινιάλο από Βρυξέλλες για «ενοίκιο αντί δόσης»

Πολίτης

 «Πυρά Πηλείδου κατά συντεχνιών της ΑΗΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απάντηση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου στις θέσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους. Όπως τόνισε στην εφημερίδα η κ. Πηλείδου, τα πλείστα θέματα τα οποία έχουν αναφερθεί επανειλημμένα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ζητήματα τα οποία έχουν επιλυθεί. Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το θέμα συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ προχωράει, καθώς έχει καταρτιστεί ομάδα εργασίας η οποία συμπεριελάμβανε και τεχνοκράτες της ΑΗΚ και η οποία ομάδα εργασίας ετοίμασε πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ για τα επόμενα έτη. «Η έκθεση η οποία ετοιμάστηκε έχει ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕΚ με επιστολή δική μου». Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Δεκέλειας, η κ. Πηλείδου υπέδειξε ότι έχει ήδη καταρτιστεί ομάδα εργασίας η οποία συμπεριελάμβανε αρμόδιους, τόσο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την ΑΗΚ και το υπ. Γεωργίας. Για τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν ζητήσει οι συντεχνίες, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως αρχικά είχαν ζητήσει 370 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε 20% αύξηση στο υφιστάμενο προσωπικό της ΑΗΚ. Ούτε αυτή τη θέση τη θεωρούμε λογική.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μέσα στο 2023 και πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Energean θα λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο ανάπτυξης των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία έχει ανακαλύψει στη διάρκεια του γεωτρητικού προγράμματός της στη θάλασσα του Ισραήλ.

Χαραυγή

 «’Όχι στην αισχροκέρδεια, ΑΠΕ στην ΑΗΚ, όφελος στον καταναλωτή’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ απαιτούν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και την επίλυση των εσωτερικών και εργασιακών προβλημάτων στον οργανισμό, ώστε να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθαν σε 400.628 σε σύγκριση με 391.638 τον Οκτώβριο 2021, σημειώνοντας αύξηση 2,3%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πληθωρισμός 25,6% στον τομέα της ενέργειας
  • Σύνθετος προπορευόμενος δείκτης: Έρχονται δύσκολες μέρες

Αλήθεια

 «Υπεραγορές με όνομα και τιμές»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο εμπορίου έβαλε τέλος στην ανωνυμία και προσφέρει σφαιρικότερη ενημέρωση στο κοινό για τη λιανική τιμή πώλησης προϊόντων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις 11 Νοεμβρίου, το παρατηρητήριο για τη διακύμανση των τιμών άρχισε να παραθέτει ονομαστικά επιχειρήσεις παγκύπρια, όπως και τις τιμές που προσφέρουν.

«Ο Γ. Αρέστη επιρρίπτει ευθύνες, η αστυνομία λέει πως δεν υπάρχουν »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την πορεία και εξέλιξη των ερευνών της αστυνομίας σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από το πόρισμα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο πρόεδρος της τριμελoύς Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη, έκανε λόγο για οικονομικό όφελος από το κλείσιμο του Συνεργατισμού και την παραχώρηση των κόκκινων δανείων στην Altamira, ο οποίος είπε πως το όφελος το είχαν ο πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννη και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού, Βαρνάβας Κουρουνά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ενεργειακό κάλεσμα προς την Τουρκία
  • Στην ουρά οι εργαζόμενοι για αίτηση αποχώρησης – Μεγάλο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους για εθελούσια έξοδο
  • Η απεξάρτηση περνά από την κυπριακή ΑΟΖ
  • Τουρισμός: Στα 2,9 εκατ. οι αφίξεις το δεκάμηνο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ – Οι καταναλωτές μπορούν πια να κάνουν συγκρίσεις για 168 βασικά αγαθά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΜΕΣΑ ΣΕ… ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ – Πέντε χρόνια και βάλε στα συρτάρια του υπουργείου υγείας το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ – Όσα εγκρίθηκαν φέτος στην Ευρώπη, θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ με καθυστέρηση 

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ – Από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών σε δάνεια και χρεώσεις