You are here

Τύπος: «Νίπτουν τας χείρας Δικηγόροι και Ελεγκτές»

10/01/2002 09:08
Οι θέσεις και απόψεις ενώπιον της βουλής, των ηγεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, για τις ευθύνες για το σκάνδαλο του 1999, δεσπόζουν στο σημερινό Οικονομικό τύπο, ενώ η εφημερίδα Σημερινή επέλεξε να τον προβάλει πρωτοσέλιδα.

Υπό τον υπέρτιτλο «Δεν φέρουμε καμία ευθύνη» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις «καταθέσεις» ενώπιον της βουλής, των ηγεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, για τις ευθύνες για το σκάνδαλο του 1999. Οι χθεσινές διαδοχικές συνεδρίες των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, με τις δύο ηγεσίες «εξελίχθηκε σε γαϊτανάκι ευθυνών, αφού οι Πρόεδροι των δύο οργανωμένων φορέων, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι κανένα από τα μέλη τους δεν φέρει ανάμιξη ή έστω μη εσκεμμένη και μη ενσυνείδητη ευθύνη, ακόμη και για τις παρατυπίες που έγιναν στο ΧΑΚ την επίμαχη περίοδο. Δικηγόροι και Λογιστές, κατέθεσαν «ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των ενημερωτικών δελτίων των εταιριών» ενώ με την ίδια ευκολία, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, μετακυλούσαν τις ευθύνες στις πλάτες άλλων.

Σε άλλες στήλες, γίνεται η επισήμανση για τον εξαιρετικά περιορισμένο όγκο συναλλαγών που παρατηρείται, καθημερινά, χρηματιστηριακές συνεδρίες. Αλλού, αναφέρει ότι ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΧΑΚ Γ. Κορφιώτης, απορρίπτει τους σε βάρος του ισχυρισμούς του ΠΑΣΕΧΑ.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» κύριο θέμα είναι η, «μεταβατική περίοδος για το συνάλλαγμα» και στο οποίο σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε σημαντικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς συναλλάγματος, προσαρμόζοντας την άρση των συναλλαγματικών περιορισμών στην ανταπόκριση των κυπρίων. Στις άλλες στήλες, γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας Φωτιάδη – ΚΕΑΝ, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά και πυροδοτούν την έναρξη έντονου ανταγωνισμού στον τομέα των ποτών. Αναφέρει ακόμη ότι τα κέρδη για το 2001 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου, είναι ικανοποιητικά, ενώ αλλού αναφέρεται σε νέες κατηγορίες της ΠΟΒΕΚ για παράνομα ξεπουλήματα και στις κατηγορίες κατά του υπουργείου Εμπορίου ότι αδυνατεί να εφαρμόσει τον νόμο.

Στην οικονομική «Αλήθεια», χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στο βασικό κύριο θέμα της με αφορμή την χθεσινή παρουσία στην βουλή, της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών. Υπό τον υπέρτιτλο «ΧΑΚ: Δεν έλεγχαν ούτε οι ελεγκτές!» Και η εφημερίδα «Αλήθεια» τονίζει το φαινόμενο της μετακύλισης ευθυνών, σημειώνοντας τις αναφορές ελεγκτών και δικηγόρων ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου. «Εμείς πιστοποιούσαμε την αριθμητική ορθότητα των λογαριασμών, όχι τις προβλέψεις ή την αξία των εταιριών» δήλωσε η ηγεσία του Συνδέσμου των Ελεγκτών, «ούτε εμείς φταίμε» είπαν οι δικηγόροι, προστίθεται ακόμη στον υπότιτλο του κύριου θέματος.

Αλλού, γράφει ότι φθάνουν σήμερα στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σταύρο Θωμαδάκη, αξιωματούχοι της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γράφει ακόμη ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ευρώ με τα οποία εφοδιάσθηκε η Κύπρος, ενώ σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν προμηθεύθηκε με χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ. Αλλού γράφει ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές, αλλά και οι εξαγωγές το πρώτο οκτάμηνο του 2001.