You are here

Τύπος: Νοκ άουτ οι νόμοι για την ακρίβεια

02/08/2022 06:09

Η αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των νόμων για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις καθώς και η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για να αποφασιστεί εάν το Σώμα θα κάνει αποδεκτές τις αναπομπές ή όχι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Νοκ άουτ οι νόμοι για την ακρίβεια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των νόμων για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας το μεσημέρι, αναμένεται να απορρίψουν τις τρεις αναπομπές των νόμων στις οποίες προχώρησε χθες το ΠτΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά των τριών αναπομπών είναι δεδομένο πως θα ταχθούν οι 39 βουλευτές του ΑΚΕΛ (15 βουλευτές), του ΔΗΚΟ (9), του ΕΛΑΜ (3), της ΕΔΕΚ (4), της ΔΗΠΑ (4), των Οικολόγων (3) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται πως με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο Β+/Β, διατηρώντας την προοπτική θετική, ανοίγοντας την πόρτα της αναβάθμισης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνδέει το πάγωμα εκποιήσεων με το ταμείο ανάκαμψης

  • Πήραν τα πάνω τους τα έσοδα – Μισό δισ. ευρώ οι εισπράξεις, με ετήσια αύξηση 341%

  • Άρχισε ο διάλογος για τον ηλεκτρισμό

  • Στα €56 δισ. το χρέος νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Πολίτης

 «Πίσω στα έδρανα οι βουλευτές κατακαλόκαιρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των τριών νομοθεσιών που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και αφορούν φοροελαφρύνσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και στα καύσιμα, καθώς και στο πάγωμα των εκποιήσεων. Αναφέρεται ότι ο ΠτΔ μετά τη νομική συμβουλή που έλαβε από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος έκρινε τους νόμους αντισυνταγματικούς, προχώρησε στην αναπομπή τους, με αποτέλεσμα σήμερα να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία του γενικού εισαγγελέα, και αμέσως μετά θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής για να αποφασιστεί εάν το Σώμα θα κάνει αποδεκτές τις αναπομπές ή όχι. Σε περίπτωση που η Βουλή εμμείνει στην απόφασή της, ο ΠτΔ έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στα €56,2 δισεκατομμύρια ανήλθε το χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πόρτα για αναβάθμιση – Τράπεζα Κύπρου

  • Άνοδος στην αξία του λιανικού εμπορίου

  • Σε πορεία ανάκαμψης ο διεθνής τουρισμός το 2022

Χαραυγή

 «Ο S&P βάζει την Τράπεζα Κύπρου σε τροχιά αναβάθμισης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αξιολόγηση του οίκου S&P για την Τράπεζα Κύπρου. Ο οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο Β+/Β με θετική προοπτική, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για αναβάθμιση του συγκροτήματος εφόσον αποδειχθούν διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, την παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν σημαντική αύξηση ύψους €689,5 εκατ. στα έσοδα του κράτους, κυρίως λόγω της ακρίβειας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα €56,2 δισ. το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

  • «Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο Κούσιος για κατώτατο μισθό

Αλήθεια

 «Ο πρόεδρος θα πάει Ανώτατο αν η βουλή επιμείνει σε ψήφιση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή έκτακτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών για να συζητήσει τους τρεις νόμους τους οποίους ανέπεμψε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι νόμοι αποτελούν προτάσεις του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την πρόταση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για την κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος. Αφορούν επίσης και την πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η βουλή επιμείνει στην απόφαση της, ο ΠτΔ έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο ανώτατο δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση αν οι νόμοι ή ορισμένες διατάξεις του αντίκεινται στο σύνταγμα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα έχει απανωτές συναντήσεις και διαβουλεύσεις για τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανοίγει πόρτα αναβάθμισης – S&P: Επιβεβαίωση αξιολογήσεων για την Τράπεζα Κύπρου

  • Νοικοκυριά και εταιρείες καταχρεωμένοι

  • Νατάσα: Παρακολουθούμε την κατάσταση με την ακρίβεια

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – Διερευνάται υπόθεση διαρροής εγγράφου στον τύπο από τη διευθύντρια και την ανώτερη λειτουργό των φυλακών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΦΑΓΩΜΑ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – Την ανακρίνουν για κακούργημα με αφορμή mail που δημοσίευσε ο «Πολίτης»!

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – Οι αναπομπές του προέδρου θα απορριφθούν σήμερα από την αντιπολίτευση και μέχρι να αποφασίσει το Ανώτατο οι νόμοι δεν θα έχουν νόημα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υπέγραψε τους νόμους για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις