You are here

Τύπος: Ντου ΕΠΑ στους γιατρούς

12/06/2019 06:58

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γράφουν ότι χθες η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας εναντίον του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προκαλώντας αναστάτωση. Αντικείμενο διερεύνησης, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΕΠΑ, αποτελεί το ενδεχόμενο παράβασης του άρθρου 3 των περί της προστασίας του ανταγωνισμού νόμων και του άρθρου 101 της συνθήκης για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής ένωσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τα μέλη αυτού. Όπως σημειώνεται, ο τρόπος με τον οποίο έκαναν την έφοδο τους χθες στα γραφεία του ΠΙΣ οι λειτουργοί της ΕΠΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τα μέλη της ηγεσίας των γιατρών να υποστηρίζουν ότι πλέον αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι σφραγίστηκαν ντουλάπια και συρτάρια με κολλητικές ταινίες.

Οι ανατροπές στα τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν ανά 100 χιλ. κατοίκους, η πρότασης νόμου η οποία εντάσσει τις επιχειρήσεις στις διατάξεις της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες συμβάσεων και το μνημόνιο συναντίληψης που αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες μέρες το υπουργείο εργασίας και οι τράπεζες, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πόσα καταστήματα και ΑΤΜ έχουν 10 τράπεζες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα καταστήματα και οι ΑΤΜ που έχουν 10 τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία  που συλλέγει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου από τα μέλη του, το 2018 ανά 100 χιλ. κατοίκους αντιστοιχούσαν 44 καταστήματα, ενώ το 2017 ήταν 53.  Οι αλλαγές που συντελούνται κάθε χρόνο στο τραπεζικό περιβάλλον είναι εμφανείς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018 ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων ήταν 8.948 και τα καταστήματα 384.  Το 2017 που στο σύστημα υπάρχει η ΣΚΤ, τα καταστήματα ήταν 458 και ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων 10.627.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι την Παρασκευή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν νέα πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βαθύ σκανάρισμα των δανειοληπτών που εμπίπτουν στο Εστία
  • Συντάξεις χηρείας από την 1/1/2018 θα λάβουν οι άντρες
  • Στενή εποπτεία για εταιρεία εξαγοράς δανείων
  • Προωθούνται αλλαγές στα εμπορικά σήματα

Πολίτης

 «’Δίχτυ’ για μικρές επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση της επιτροπής εμπορίου να εγκρίνει και να προωθήσει την ψήφιση στην ολομέλεια, το τελικό κείμενο πρότασης νόμου η οποία εντάσσει τις επιχειρήσεις στις διατάξεις της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες συμβάσεων. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, η προτεινόμενη νομοθεσία θα δυσχεραίνει περαιτέρω την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σε υπόμνημα του αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ τυχόν εφαρμογή της θα αυξήσει το κόστος για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Κύπρος παραμένει από τους ουραγούς στην ψηφιακή οικονομία.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νόμιμες διαδικασίες για διαφημιστική  - ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Ανοιχτός διάλογος για κατώτατο μισθό
  • Από «κόσκινο» οι αιτητές για το σχέδιο Εστία
  • Τραμπ κατά του ευρώ

Χαραυγή

 «Ανικανότητα που πληρώνουν οι πολίτες»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.  Όπως αναφέρεται, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του τόπου είναι σε απόγνωση λόγω της αύξησης 11% σε ένα χρόνο στους λογαριασμούς της ΑΗΚ. Η κυβέρνηση, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, αποδείχθηκε ανίκανη να διευθετήσει το θέμα εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

 «Συμψηφισμός καταθέσεων – δανείων πριν από την εφαρμογή του Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το μνημόνιο συναντίληψης που αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες μέρες το υπουργείο εργασίας και οι τράπεζες. Το μνημόνιο προνοεί μεταξύ άλλων τον συμψηφισμό καταθέσεων – δανείων πριν από την εφαρμογή του σχεδίου Εστία, αλλά και ταχεία εκποίηση σε περίπτωση υποτροπής του δανειολήπτη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Οι εξοικονομήσεις οφείλονται σε καθυστέρηση των έργων»
  • Αύξηση σε αστικά κέντρα, στασιμότητα σε περιφέρεια
  • Ένας στους τρεις στο δημόσιο σε καθεστώς έκτακτου
  • ΚΕΔΙΠΕΣ: Στο πλαίσιο της νομιμότητας ο διαγωνισμός για τη διαφημιστική εταιρεία

Αλήθεια

 «Σε ‘κόσκινο ελέγχων’ οι δανειολήπτες»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι από κόσκινο ελέγχων θα περνά ο κάθε δανειολήπτης που θα τυγχάνει στήριξης με χρήματα φορολογούμενου μέσω του σχεδίου Εστία, ενώ βάσει του μνημονίου συναντίληψης, ενδεχόμενη αθέτηση των όρων του σχεδίου θα σηματοδοτεί έναρξη της διαδικασίας εκποίησης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλακεί σε διάλογο ώστε με την πολύτιμη τεχνική βοήθεια της ΔΟΕ και τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, να εισαχθεί ο εθνικός ελάχιστος μισθός, όταν υπάρξουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες
  • Πρόταση νόμου για προστασία μικρών επιχειρήσεων
  • Στα πλαίσια της νομιμότητας ο διαγωνισμός – ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Αύξηση 0,9% στο εργατικό δυναμικό

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΑΝΑΨΑΝ – Έφοδος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΓΙΑΤΡΩΝ – Στο… εδώλιο ο ΠΙΣ για στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΕΠΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΠΕ ΣΤΟ ΓΕΣΥ – Αναστάτωση από έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ