You are here

Τύπος: Ο απόηχος της πώλησης BP στα ΕΛ.ΠΕ...

18/10/2002 08:57
Συνεχίζεται ο απόηχος από την πώληση της BP Κύπρου Λτδ στον Όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων» καθώς επίσης και από την ελευθεροποίηση των καυσίμων. Τα δύο αυτά θέματα, κυριαρχούν στον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «ΕΛ.ΠΕ: £14 εκατ. για τη BP» γράφει ότι στο ποσό αυτό εκτιμήθηκε η αξία των περιουσιακών στοιχείων της BP Κύπρου Λτδ, που πωλήθηκε στον Όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων». Οι δύο πλευρές, προστίθεται, επιβεβαίωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία με επίσημες ανακοινώσεις, ενώ στην Κύπρο έρχονται ανώτατα στελέχη του Ομίλου των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές της εφημερίδας «εκ πρώτης όψεως» τόσο ο υπουργός Εμπορίου όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, οι οποίοι και θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία για να μπορέσει να υλοποιηθεί, «δεν διαβλέπουν προβλήματα αφού ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ θα αποκτήσει το υφιστάμενο μερίδιο αγοράς της BP Κύπρου Λτδ». Ωστόσο, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, «κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις». Γράφει ακόμη, ότι στην ατζέντα των συναντήσεων των ανώτατων στελεχών του Ομίλου των «Ελληνικών Πετρελαίων», οι οποίοι θα έλθουν την άλλη εβδομάδα στην Κύπρο, θα είναι: Η αποθήκευση καυσίμων στα διυλιστήρια τους στην Ελλάδα για λογαριασμό της Κύπρου, ο εφοδιασμός με διάφορα προϊόντα όπως άσφαλτος και η ανάμιξη στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αλλού, γράφει ότι οι τίτλοι της GLC επανέρχονται από τη Δευτέρα και για 15 μέρες στο ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» πρώτο θέμα αποτελεί η ελευθεροποίηση των καυσίμων. Υπό τον τίτλο «Όλα ελεύθερα από 1η Οκτωβρίου 2003» γράφει ότι με την εξέλιξη αυτή μειώνεται η διαφορά μεταξύ της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου. Αλλά, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η απελευθέρωση των τιμών θα γίνει σταδιακά «καθώς θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις που υπάρχουν αυτή στιγμή» (το ένα προϊόν επιδοτεί το άλλο) και να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών, αφού τώρα κάποια προϊόντα είναι υπερτιμολογημένα για να καλύπτουν ζημιές από άλλα προϊόντα που είναι υποτιμολογημένα.

Σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν είναι όπως αναπροσαρμοστούν οι τιμές από την 1η Ιανουαρίου 2003, ενώ το υπόλοιπο μισό θα αναπροσαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2003.

Αλλού, γράφει ότι στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών τέθηκε από χθες η συμφωνία BP - ΕΛ.ΠΕ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Ακόμα ψάχνονται για το επίδομα συνταξιούχων». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι το Τμήμα της «δεν ξέρει ποιος θα δώσει το επίδομα και πως». Αναζητείται διαδικασία, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ οι συνταξιούχοι αναμένουν λεφτά μέσα στο Νιόβρη, ως αντιστάθμισμα του αυξημένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Τονίζεται ακόμη, ότι χιλιάδες είναι οι καθυστερημένες αιτήσεις και για άλλα βοηθήματα.

Αλλού, γράφει ότι η ΣΕΚ χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του πετρελαίου θέρμανσης.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.