You are here

Τύπος: Ο Διοικητής της ΚΤ της Αγγλίας στην Κύπρο

01/02/2002 09:04
Η άφιξη στην Κύπρο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Sir Edward George, (21 – 25 Φεβρουαρίου) είναι η είδηση που ξεχωρίζει, λόγω και της έκτασης που πήρε το θέμα της υπόθεσης της HSBC, από την πληθώρα των ειδήσεων του σημερινού οικονομικού τύπου.

Υπό τον υπέρτιτλο «Αποψίλωση των εσόδων από τα τέλη», το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στην καθίζηση που υπέστησαν τα έσοδα του δημοσίου, από το τέλος που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, φθάνοντας στο 40% μόνο των αντίστοιχων εσόδων του έτους 2000.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα το 2001 έπεσαν στα 18,3 εκ. λίρες, έναντι 46,2 εκ. λιρών του 2000. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η μείωση στα έσοδα ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη, αφού ο Γενικός Δείκτης στα τέλη του 2000 είχε κλείσει στις 244,5 μονάδες, και με όγκο συναλλαγών που κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 25 εκ. λίρες, ενώ στα τέλη του 2001, ο Γ.Δ. έπεσε στις 141,36 μονάδες και με μέση εμπορευσιμότητα στα 8-9 εκ. λίρες.

Αλλού, γράφει ότι επήλθε συμφωνία στο θέμα των όρων που πρέπει να αναφέρονται στα πληρεξούσια των επενδυτών, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Χρηματιστών και του συνδέσμου επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ. Προβάλλει επίσης την πρόθεση για προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, από την δημόσια εταιρία Atteshlis Shipping, κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο 10.000 λιρών.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στο ένθετο της «Οικονομία-χρηματιστήριο» έχει ως βασικό θέμα την, από σήμερα, εναρμόνιση με τη έκτη κοινοτική οδηγία περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Υπό τον υπέρτιτλο «Ευρωπαϊκά κτυπά ο ΦΠΑ» αναφέρει ότι στις αλλαγές που επέρχονται, είναι μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει υποχρέωση για εγγραφή, αν η αξία των φορολογητέων συναλλαγών υπερβαίνει για ένα έτος, τις 9.000 λίρες», αντί των 12.000 λιρών που ίσχυε μέχρι χθες. Επίσης, εμπορευόμενοι της ΕΕ ή κύπριοι που πληρώνουν ΦΠΑ σε χώρες της ΕΕ για συναλλαγές που διενήργησαν στην ΕΕ, δικαιούνται επιστροφής στην Κύπρο, του ΦΠΑ που πλήρωσαν.

Αλλού, γράφει ότι τέθηκε στο «ψυγείο» η υπόθεση της HSBC, εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης της κυπριακής κυβέρνησης. Αναφέρεται επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης, ο οποίος και εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει και το 2002 την ανοδική της πορεία, έστω και με μειωμένο ρυθμό.

«Το μεγάλο δώρο της ΕΕ στα νέα μέλη» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα, το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια». Όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ, η χρηματοδότηση των νέων κρατών μελών, περιλαμβάνεται σε εισήγηση της Κομισιόν, με το μεγαλύτερο μέρος να παραχωρείται από το 2004 έως το 2006.

Αλλού γράφει, ότι η Τράπεζα Αναπτύξεως δηλώνει ότι δεν έχει οικειοποιηθεί χρήματα της Cyper Group, ενώ αναφέρεται και στην ανάκληση της ποινής στην Louis Cruise Lines Ltd που είχε επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προβάλει επίσης, απόσπασμα της συνέντευξης στο ΑΠΕ του Εκτελεστικού Διευθυντή του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκη Λαζαρίδη, υπό τον υπέρτιτλο «Η πτωτική πορεία του ΧΑΚ, οδήγησε σε ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των μικρών επενδυτών» και με υπότιτλο «προς την ορθή κατεύθυνση οι φορολογικές προτάσεις της κυβέρνησης».