You are here

Τύπος: Ο εμβολιασμός ίσως σπρώξει την κατανάλωση

01/06/2021 06:32

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα δάνεια και τις καταθέσεις τον Απρίλιο 2021, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ο εμβολιασμός ίσως σπρώξει την κατανάλωση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα δάνεια και τις καταθέσεις τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν ότι οι καταθέσεις μήνα με το μήνα αυξάνονται και αρκετοί κύπριοι μεγαλώνουν το κομπόδεμα τους. Τον Απρίλιο του 2021 οι αποταμιεύσεις κατέγραψαν καθαρή αύξηση €233,1 εκ. σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €270,2 εκ. τον Μάρτιο 2021. Σε σχέση με τα δάνεια, τον Απρίλιο του 2021 κατέγραψαν καθαρή μείωση €78,6 εκ. σε σύγκριση με καθαρή μείωση €19,9 εκ. τον Μάρτιο 2021.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα €5,194 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, από €5,225 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με απώλειες €31 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ταξίδια χωρίς τεστ για παιδιά κάτω των έξι
  • «Αγκάθι» ο 13ος μισθός στην ξενοδοχειακή
  • Καλύτερα νέα από Γερμανία, αγωνία για την Αγγλία
  • Συνεχίζεται η δημιουργία ελλειμμάτων λόγω του ιού

Πολίτης

 «Αποταμίευση €1,23 δισ. μέσα σε ένα χρόνο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις και τα δάνεια τον Απρίλιο 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπόλοιπο των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού ήταν στα τέλη Απριλίου €39,832 δισ., αυξημένο κατά €1,23 δισ. σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020. Οι συνολικές καταθέσεις τον Απρίλιο κατέγραψαν καθαρή αύξηση €233,1 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €270 εκ. τον Μάρτιο. Τα συνολικά δάνεια τον Απρίλιο 2021 κατέγραψαν καθαρή μείωση €78,6 εκ. σε σύγκριση με καθαρή μείωση €19,9 εκ. τον Μάρτιο 2021.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού ιδρύματος Eurofound, ποσοστό 21,4% ή ένας στους πέντε εργαζόμενους στην Κύπρο εργαζόταν χωρίς συμβόλαιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έλλειμμα €187,9 εκ. το τρίμηνο – Δημοσιονομικά
  • Αύξηση 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος

Χαραυγή

 «Κοκτέιλ ύφεσης και δημοσιονομικού ελλείμματος»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι ύφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ ανήλθε στα €5,19 δισ. σε σύγκριση με €5,33 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξης των €130,9 εκ. Επίσης το δημοσιονομικό ισοζύγιο για τη περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου σημείωσε έλλειμμα της τάξης των €187,9 εκ. σε σύγκριση με πλεόνασμα €226,9 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με απώλειες πέραν των €2,7 δισ. αλλά και τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια, αρχίζει σήμερα η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζες: Χτίζουν κομπόδεμα με πλεονάζουσα ρευστότητα
  • Προοπτικές για περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου

Αλήθεια

 «Σε ιστορικό χαμηλό το υπόλοιπο των δανείων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα δάνεια και τις καταθέσεις τον Απρίλιο 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, στα €31,33 δισ. υποχώρησε τον Απρίλιο του 2021 το υπόλοιπο των συνολικών δανείων. Τα συνολικά δάνεια τον Απρίλιο 2021 κατέγραψαν καθαρή μείωση €78,6 εκ. σε σύγκριση με καθαρή μείωση €19,9 εκ. το Μάρτιο 2021. Εξάλλου, το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Απρίλιο του 2021 ανήλθε στα €48,4 δισ., επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το Μάρτιο του 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,6% παρουσίασε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή το α’ τρίμηνο – Στατιστική
  • Βουτιά 87,3% στα έσοδα το α’ τρίμηνο – Τουρισμός
  • Στο ράφι εμπορικά ακίνητα εκατομμυρίων – Τράπεζες
  • Επαφές για επανεκκίνηση του τουρισμού – Σάββας Περδίος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – Άρχισε η σεναριολογία και η παρέλαση ονομάτων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ – ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα και την αποτυχία τους να πείσουν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΚΕΛ – Άνοιξε θέμα ηγεσίας για τον συνεχιζόμενο κατήφορο, κλειστά χαρτιά κρατά ο Άντρος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – Συνεδρία πολιτικού γραφείου την Τετάρτη και κεντρικής επιτροπής το Σάββατο