You are here

Τύπος: Ο ΟΤΕ εξαγοράζει LogosNet - AvacomNet

12/09/2002 09:07
Η είδηση που ξεχωρίζει σήμερα είναι η είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» περί της εξαγοράς από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας των εταιριών LogosNet και AvacomNet. Στην είδηση που δημοσιεύεται ψηλά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, αναφέρεται ότι με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των δύο εταιρειών του Ίντερνετ στην Κύπρο από την ΟΤΟΝΕΤ και με μια σειρά άλλων ενεργειών, ο ΟΤΕ εισέρχεται επιθετικά στον ανταγωνισμό των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, αποκτώντας άμεσα αξιόλογο ποσοστό της κυπριακής αγοράς Ίντερνετ «και θα καταστεί ο κατ’ εξοχήν ανταγωνιστής της ΑΤΗΚ στον τομέα υπηρεσιών διαδικτύου».

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται μάλιστα, ότι αργά χθες το βράδυ έφτασε στο νησί ηγετική ομάδα του ελληνικού οργανισμού για τις τελευταίες διευκρινήσεις πριν από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, με τις δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

Κατά τα άλλα, το θέμα που κυριαρχεί είναι η είδηση που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters και που αναμετέδωσε η Stockwatch, σχετικά με τα ποσά που θα καταβάλει η Κύπρος στα κοινοτικά ταμεία τα πρώτα χρόνια με την ένταξη της στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters πρόταση που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ και που θα τύχει διαπραγμάτευσης με τις χώρες μέλη πριν το τέλος του έτους, η ΕΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο 230 εκατομμύρια ευρώ, από τα 500 εκατομμύρια που η Κύπρος θα καταβάλει στα κοινοτικά ταμεία.

Το θέμα αποτελεί τη κύρια είδηση, στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και από τις βασικές ειδήσεις των οικονομικών ένθετων στις εφημερίδες «Η Σημερινή» και «Αλήθεια». Τα ένθετα «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και «Οικονομική» της «Αλήθειας» υιοθετούν πλήρως τις σχετικές δηλώσεις του Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος σχολιάζοντας τη σχετική είδηση ανέφερε ότι αυτό «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ότι η Κύπρος θα πάρει σαφώς περισσότερα απ’ όσα θα δώσει στα πρώτα χρόνια της ένταξης. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, υπό τον τίτλο «ΕΕ: Καμία επιβάρυνση για Κύπρο», προβάλλονται δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του επιτρόπου διεύρυνσης της Ένωσης, ο οποίος πάντως, σε καμία περίπτωση δεν διαψεύδει τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters.

Στον αντίποδα, «Η Σημερινή» αναμεταδίδει την είδηση του Reuters, επιλέγοντας να μην ασχοληθεί με τις διαψεύσεις του Γιώργου Βασιλείου. Γράφει συγκεκριμένα, ότι «η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στα κοινοτικά ταμεία αμέσως μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια». Και το ρεπορτάζ προσθέτει: «Αυτό προνοεί πρόταση που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα τύχει διαπραγμάτευσης με τις χώρες μέλη πριν το τέλος του έτους. Η ΕΕ θα “επιστρέψει” στην Κύπρο μέσω των διαφόρων Ευρωπαϊκών ταμείων μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών, αλλά σε αντίθεση με τις πλείστες υποψήφιες, η Κύπρος δεν θα πάρει ούτε τα μισά από όσα θα δώσει. Όπως απεκάλυψε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ΕΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο 230 εκατομμύρια ευρώ από τα 500 εκατομμύρια που η Κύπρος θα καταβάλει στα κοινοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπολογισμοί για τα σχετικά κονδύλια στάλθηκαν στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ την περασμένη βδομάδα και αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού της Κομισιόν για την υπό αναφορά τριετία. Συνολικά οι 10 υποψήφιες χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση της Κομισιόν θα πάρουν κονδύλια ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα συμβάλουν στα κοινοτικά ταμεία γύρω στα 16 δισεκατομμύρια.

Κληθείς από το Reuters να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζιν Κριστόφ Φιλορί αρνήθηκε να τα επιβεβαιώσει. Δήλωσε όμως ότι οι τελικές απολαβές των υποψηφίων θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στην πρόταση γιατί η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη “εφάπαξ κονδύλια” που θα καταβάλει η ΕΕ προς τις υποψήφιες, ούτως ώστε να μην καταστούν πιστωτές των κοινοτικών ταμείων.

Εξαιρουμένων, πάντως, των “εφάπαξ απολαβών”, η Κύπρος είναι μία από τις τέσσερις χώρες που θα δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν. Οι άλλοι τρεις “πιστωτές” είναι η Τσεχία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Η πραγματική “θέση” της Κύπρου στον προϋπολογισμό της Κομισιόν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πάντως μέχρι τον Δεκέμβριο όταν η πρόταση της ΕΕ τύχει της ανάλογης συζήτησης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα μέλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Reuters, η Κύπρος θα καταβάλει 130 εκατομμύρια ευρώ το 2004, 160 εκατομμύρια το 2005 και 210 εκατομμύρια το 2006 (σύνολο μισό δις) και θα λάβει 50, 70, και 110 εκατομμύρια (σύνολο 230 εκατομμύρια), αντίστοιχα. Τα πλείστα κονδύλια θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ».

Άλλα θέματα, με τα οποία ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα είναι: Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι έρχεται σήμερα στη Κύπρο ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης για να εκπαιδεύσει στελέχη της Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την εισαγωγή των ΕΠΕΥ.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» γράφει ότι βρίσκονται «υπό κατάρρευση τα ξενοδοχεία», ενώ το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» που ασχολείται με το ίδιο θέμα γράφει ότι «προβληματική μεν η χρονιά, αλλά τα ξενοδοχεία κλείνουν γιατί πάντοτε έμεναν κλειστά το χειμώνα».

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.