You are here

Τύπος: Ο υπερδανεισμός των εισηγμένων...

04/10/2002 09:08
Το ρεπορτάζ για τις οικονομικές υποχρεώσεις δημοσίων εταιρειών έναντι των τραπεζικών οργανισμών, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο. Υιοθετείται μάλιστα, η άποψη που υποστηρίζει ότι η περιορισμένη κεφαλαιοποίηση των εταιριών σε σχέση με τις δανειοδοτικές τους υποχρεώσεις, προβληματίζει πλέον τις τράπεζες, οι οποίες έχουν δώσει μεγάλα δάνεια σε επιχειρήσεις και εταιρείες στο παρελθόν, ενώ θεωρείται προβληματική σήμερα η αποπληρωμή τους.

Με το θέμα ασχολείται στο ένθετο της «Οικονομία» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Υπερχρέωση εισηγμένων εταιριών». Όπως σημειώνει 19 εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν αρνητική σχέση όσον αφορά στη χρηματιστηριακή τους αξία, το συμφέρον των μετόχων και τον ολικό τους δανεισμό. Το όλο ρεπορτάζ βασίζεται στις απόψεις του οικονομολόγου Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η περιορισμένη κεφαλαιοποίηση των εταιριών σε σχέση με τις δανειοδοτικές τους υποχρεώσεις, προβληματίζει πλέον τις τράπεζες, οι οποίες έχουν δώσει μεγάλα δάνεια σε επιχειρήσεις και εταιρείες στο παρελθόν, ενώ θεωρείται προβληματική σήμερα η αποπληρωμή τους.

Προσθέτει ακόμη, ότι μεταξύ των κλάδων που εμφανίζουν άσχημη εικόνα, όσον αφορά στις σχέσεις: χρηματιστηριακή αξία – τραπεζικές υποχρεώσεις – συμφέρον μετόχων – είναι οι εμπορικές και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος και εμφανίζεται υπερδανεισμένος, ενώ προβληματική θεωρείται από τους αναλυτές και η εξέλιξη των άλλων θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου.

Αλλού, γράφει ότι λήγουν χωρίς να ασκούνται τα ΔΑΜ από τους επενδυτές οι οποίοι φαίνεται να «γύρισαν τη πλάτη τους όχι μόνο στις μετοχές αλλά και στα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο βασικό θέμα με τη χθεσινή εκδήλωση του ΠΑΣΕΧΑ. Υπό τον υπέρτιτλο «Εξυγίανση του ΧΑΚ» και υπό το θεώρημα ότι τις χιλιάδες χαμένους που επένδυσαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 εκπροσωπεί στην ολότητα τους, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών, το ρεπορτάζ γράφει ότι «την κεφαλή του υπουργού Οικονομικών επί πίνακι ζητούν οι επενδυτές, θεωρώντας τον ως τον κύριο ένοχο για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο. Γράφει ακόμη, ότι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΣΕΧΑ που έγινε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου συναντήθηκε με τον κ. Τάκη Κληρίδη και τους παρέδωσε υπόμνημα, ενώ «αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών».

Πάντως, «Ο Φιλελεύθερος» που καλύπτει το θέμα υπό τον τίτλο «Πλούσια σε αιτήματα, φτωχή σε προσέλευση η διαμαρτυρία» γράφει ότι στην εκδήλωση παρέστησαν γύρω στα 40 – 50 άτομα. Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν ασχολείται καθόλου με την εκδήλωση του ΠΑΣΕΧΑ.

Αλλού, το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, αναφορικά με το μερίδιο στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών, εξαιρουμένων των κρουαζιέρων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα για την Drake ο Π. Σαββίδης», ενώ στον υπότιτλο σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης καθάρισε το τοπίο: «Αν υπήρχε θέμα εμπλοκής του (σ.σ. του Παύλου Σαββίδη) η εισαγγελία και η αστυνομία θα το έλεγαν στη κυβέρνηση». Το ρεπορτάζ γράφει ότι με έμμεσο, αλλά εντελώς σαφή τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να νοηθεί ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΚ Παύλου Σαββίδης, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ποινική έρευνα που διεξάγεται για την εταιρία Drake.

Αλλού, γράφει ότι μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών θα εξασφαλίζουν πλέον οι Ρώσοι πολίτες, τη θεώρηση των διαβατηρίων τους (βίζα) για τις επισκέψεις τους στη Κύπρο.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.