You are here

Τύπος: Οφειλές €1,5 δισ. χωρίς ποινικά εργαλεία είσπραξης

23/06/2020 06:48

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζήτησε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, είναι τα θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν περνά η πρόνοια για ποινικοποίηση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πρόνοια για ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου που όπως φαίνεται θα αφαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως εισοδημάτων, προέκυψε πως θα μπει στην άκρη το θέμα της ποινικοποίησης της μη πληρωμής φόρου. Όπως υποστήριξαν Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ, το επίμαχο άρθρο 51Α που αφορά την προσωπική ποινική ευθύνη στους διευθυντές εταιρείας, ανεξαρτήτως δόλου από μέρους τους, είναι καταστροφική για τον τομέα των υπηρεσιών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τη διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ξεκινάει η B2Kapital Cyprus η οποία έχει εξαγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου ονομαστικής αξίας €405 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναμένουν τους όρους για δανεισμό μέσω ΕΤΕπ
  • Από την πίσω πόρτα ενιαία φορολογική βάση
  • Σε ξένους το 80% του δημόσιου χρέους
  • Ελλάδα και Κύπρος – Ξεθαρρεύουν οι κύπριοι τουρίστες και αναζητούν προορισμούς για διακοπές

Πολίτης

 «Βέτο στην ποινική ευθύνη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζήτησε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Όπως αναφέρεται, αν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε €1,5 δισ., η ποινικοποίηση της μη καταβολής δεν προχωρά μετά τις ενστάσεις του δικηγορικού συλλόγου και του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου για τις επιπτώσεις στον τομέα της παροχής διεθνών υπηρεσιών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ, οι κρατήσεις παραμένουν ελάχιστες και εκφράζεται η εκτίμηση για ροή επισκεπτών από τον Ιούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετοιμάζουν ηλεκτρικά – Νέα μοντέλα από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
  • Υποδείξεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις – ΔΗΣΥ – ΕΒΕ Λεμεσού
  • Ανεπαρκείς οι δράσεις για στήριξη του τουρισμού
  • Βάζουν πίεση στον Βορρά – Στην Ολλανδία ο Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης

Χαραυγή

 «Στα αζήτητα φορολογικές οφειλές €1,5 δισ.»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι οφειλές ύψους €1,5 δισ. οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση για πολλά χρόνια και οι οποίες δεν βρίσκονται κάτω από οποιοδήποτε πρόγραμμα αποπληρωμής. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, με αφορμή νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με της εισαγωγή διατάξεων για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και ενδυνάμωση της εισπραξιμότητας του φόρου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 80% του χρέους της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια του μη εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κοινός συντελεστής φόρου μέσω άλλης πόρτας»
  • Στον αέρα η συμφωνία με Ρωσία για αποφυγή διπλής φορολογίας
  • Αισιόδοξη η Hermes με την έναρξη της β’ φάσης στα αεροδρόμια

Αλήθεια

 «Σε εκκρεμότητα φορολογικές οφειλές €1,5 δισ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους €1,5 δισ.  Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών του περί βεβαιώσεως τροποποιητικού νόμου, οι φορολογικές οφειλές δεν έχουν διευθετηθεί είτε μέσω του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε μέσω άλλων σχεδίων. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, θα πάρει την οδό για την ολομέλεια πλην του άρθρου 51Α που αφορά την προσωπική ποινική ευθύνη στους διευθυντές εταιρείας, ανεξαρτήτως δόλου από μέρους τους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε χθες ότι κερδίσαμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρήσουμε την υγειονομική ασφάλεια κερδίζοντας και το στοίχημα για την οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κοινός φορολογικός συντελεστής μέσω άλλης πόρτας»
  • Ο μη εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας κατέχει το 80% - Δημόσιο χρέος
  • Αυξήθηκε 6,5% η αξία κύκλου εργασιών – Χονδρικό εμπόριο
  • Δέκτης νέων καταγγελιών κατά τουριστικών πρακτόρων για vouchers – Σύνδεσμος Καταναλωτών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ – Από τους Τατάρ και Οζερσάϊ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΟΚΥΠΥ – Παραλύουν αύριο τα νοσοκομεία, οι νοσηλευτές κατέρχονται σε 24ωρη απεργία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Οι νοσηλευτές αύριο σε απεργία, οι γιατροί σε συνελεύσεις, οι ακτινογράφοι προειδοποιούν με μέτρα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ €1,5 ΔΙΣ.