You are here

Τύπος: Όφελος €742,5 εκατ. στη Hermes

27/09/2022 06:27

Οι γκρίζες ζώνες που βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην προφορική συμφωνία που έκανε το κράτος με τη Hermes για την επέκταση της παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και το συμβόλαιο με το διεθνή οργανισμό εργασίας που αναμένεται να υπογράψει ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ώστε να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες μελετών για να διαφανούν οι τρόποι μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Όφελος €742,5 εκατ. στη Hermes»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι γκρίζες ζώνες που βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην προφορική συμφωνία που έκανε το κράτος με τη Hermes για την επέκταση της παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου κατά 5,5 χρόνια. Όπως σημειώνεται, η συμβιβαστική φόρμουλα κυβέρνησης και εταιρείας, που δεν έχει πάρει ακόμα τη μορφή συμφωνίας, προβλέπει όπως η Hermes θα κατασκευάσει τα έργα της δεύτερης φάσης που προβλέπονται στο αρχικό συμβόλαιο, ενώ η δημοκρατία θα συναινέσει σε επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της εταιρείας από δανειστές. Η ΕΥ θεωρεί ότι με την επιμήκυνση της περιόδου διαχείρισης των αερολιμένων η εταιρεία θα έχει συνολικά κέρδη €742,5 εκατ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από το Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένεται να τεθούν στις συναντήσεις στελεχών του υπουργείου οικονομικών με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του 13ου προγράμματος εποπτείας της Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δυνητικό μπλόκο στη Lone Star
  • Στο γήπεδο των ξενοδόχων η μπάλα για νέα σύμβαση

Πολίτης

 «Παράτυπη ανάθεση μελέτης, διαρροές και παρεμβάσεις»

Στο σημερινό του πρωτοσέλιδο ο Πολίτης γράφει ότι σφήνα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κράτους και Hermes μπήκε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αφού υπέδειξε στους βουλευτές ότι η επέκταση της συμφωνίας διαχείρισης των αεροδρομίων με τη Hermes για άλλα πεντέμισι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2036, δεν μπορεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή για το κράτος, άφησε βαριές σκιές πάνω από το Υπουργείο Μεταφορών για εξυπηρέτηση συμφερόντων της Hermes.

«Δρομολογούνται εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το συμβόλαιο με το διεθνή οργανισμό εργασίας που αναμένεται να υπογράψει ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ώστε να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες μελετών για να διαφανούν οι τρόποι μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο κ. Κούσιος, μιλώντας στο ράδιο του Πολίτη εξέφρασε την ετοιμότητα για μια συνολική αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος μη αποκλειομένης και της ρύθμισης της αναλογιστικής μείωσης του 12%. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ανέφερε πως έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και ζήτησε από τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις να του αποστείλουν τα θέματα που θέλουν να συζητηθούν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στροφή σε αναδυόμενους τομείς
  • Επαναξιολογώντας τον τουρισμό
  • Ολοταχώς για ολομέλεια το νομοσχέδιο για έλεγχο ξένων επενδύσεων
  • Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κινείται η στερλίνα

Χαραυγή

 «’Διαπραγματεύσεις’ με σημαδεμένη τράπουλα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση για επέκταση της συμφωνίας με τη Hermes Airports για τη διαχείριση των αεροδρόμιων Λάρνακας και Πάφου. Όπως αποκαλύφθηκε σε χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, η κυβέρνηση και η εταιρεία συνομολόγησαν προκαταρκτική συμφωνία για επέκταση της σύμβασης κατά 5,5 χρόνια και στη συνέχεια το υπουργείο οικονομικών ανέθεσε απευθείας χωρίς προσφορές σε συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει μελέτη, προκειμένου να αξιολογήσει τη συμφωνία. Μάλιστα, δεν ζητήθηκε εκ των προτέρων έγκριση της βουλής για την αποδέσμευση του αναγκαίου κονδυλίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μήνυμα για επανεκκίνηση του τουρισμού σε πιο στέρεα βάση
  • «Το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντλήσει τα όρια του»

Αλήθεια

 «Ανησυχία εργαζομένων από την εισδοχή νέας εταιρείας υπηρεσιών στα αεροδρόμια»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι παροχής υπηρεσιών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά την αλλαγή της εταιρείας η οποία παρείχε μέχρι τώρα τις υπηρεσίες εδάφους, τις οποίες ανέλαβε νέα εταιρεία, η ελληνικών συμφερόντων Services. Όπως σημειώνεται, η αλλαγή του εργοδότη θορύβησε τους εργαζόμενους στην Πάφο οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η νέα εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις και οι ίδιοι θα χάσουν όλα τα δικαιώματα τους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το δρόμο της ολομέλειας της βουλής φαίνεται ότι παίρνει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μελετούμε πως θα είναι δίκαιη η σύνταξη των 63άρηδων με αυτήν των 65άρηδων
  • Απέρριψαν κονδύλι για πληρωμή οίκου για μελέτη της συμφωνίας με Hermes
  • Παρουσίασε στη βουλή το «Όραμα ‘35» για την οικονομία
  • Νέος προσανατολισμός για τον τουρισμό

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Καταγγελίες ατόμων με κινητικές δυσκολίες για ανεπαρκή κτίρια και εγκαταστάσεις ιατρών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – Σκιές για εξυπηρέτηση συμφερόντων γύρω από την ανανέωση της συμφωνίας με τη Hermes

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Ηγέρθη ενώπιον του γενικού γραμματέα από τον Τατάρ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΟΑΓ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – Ολοκληρωμένες προτάσεις από τον Α. Μαυρογιάννη για κατάργηση και του πέναλτι του 12%