You are here

Τύπος: Οι αχυράνθρωποι του σκανδάλου και τα επιτόκια...

29/10/2002 08:46
Οι λεγόμενοι αχυράνθρωποι, οι άνθρωποι δηλαδή που χρησιμοποιήθηκαν από εμπλεκόμενους στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 1999, προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ταυτότητα, αποκομίζοντας τεράστια ποσά για λογαριασμό των «τρίτων», είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό τύπο. Μια άλλη διάσταση που παρουσιάζεται σήμερα, είναι το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής από τους «αχυράνθρωπους» με σχετικό φάκελο να έχει παραδοθεί πρόσφατα στο Γενικό Εισαγγελέα.

Άλλο θέμα που ξεχωρίζει, είναι η διαφαινόμενη διατήρηση από την Κεντρική Τράπεζα στα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων. Συγκεκριμένα:

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Φοροδιαφυγή από αχυράνθρωπους» γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο του ΧΑΚ, έχει εντοπίσει συγκλονιστικά στοιχεία. Γράφει ότι οι λεγόμενοι αχυράνθρωποι, υποκινούμενοι από χρηματιστές, φαίνεται να παρουσιάζονταν ως μέτοχοι διαφόρων δημοσίων εταιρειών, ενώ οι επιτήδειοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ονόματα νεκρών. Επιπλέον, φάκελος με αποκαλύψεις και πάμπολλα ονόματα, προστίθεται στο ρεπορτάζ, παραδόθηκε πρόσφατα στο Γενικό Εισαγγελέα, στοιχεία τα οποία φωτογραφίζουν άτομα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τα χρηματιστηριακά δρώμενα. Τα άτομα αυτά, τα οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως αχυράνθρωπους, όχι μόνο κέρδισαν τεράστια ποσά από τη δραστηριοποίηση τους στο ΧΑΚ για λογαριασμό τρίτων, αλλά απέφυγαν την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Φόρο Εισοδήματος.

Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοϊκούς όρους για τη γεωργία ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Επιτόκια: Δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παρουσιάζονται εντονότερες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σταθερή στη νομισματική της πολιτική. Το ρεπορτάζ παραθέτει πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος κρίνει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες και με το ρυθμό πληθωρισμού να έχει επιταχυνθεί το πρώτο 9μηνο του έτους στο 2,8% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμένει μεγάλο, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική».

Η όποια απόφαση πάντως - για τα επίπεδα των επιτοκίων – θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή σε συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής.

Αλλού, γράφει ότι οι τίτλοι 73 εισηγμένων εταιρειών δεν έτυχαν καμίας διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» από την οποία σήμερα απουσιάζει το γνωστό οικονομικό
της ένθετο «Οικονομική», γράφει στη τελευταία εξωτερική της σελίδα ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της μείωσης ή μη, του πετρελαίου θέρμανσης, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ ότι μέλη του Ταμιευτηρίου Πάφου μιλούν για σκοπιμότητες για τη καθυστέρηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ταμιευτηρίου, για το οικονομικό έτος 2000.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.