You are here

Τύπος: Οι διεθνείς οικονομικές «παρενέργειες» και το Διυλιστήριο Δεκέλειας

26/03/2003 08:57
Δύο θέματα κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο, τα οποία συσχετίζονται με τον εν εξελίξει πόλεμο στο Ιράκ. Αφενός, η πορεία της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ και τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του δολαρίου με την ισοτιμία δολαρίου – ευρώ. Αφετέρου, η ειλημμένη απόφαση της Δημοκρατίας για τερματισμό το 2010 της λειτουργίας του υφιστάμενου και μοναδικού διυλιστηρίου στην Κύπρο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Η διάρκεια του πολέμου θα καθορίσει την τιμή» γράφει ότι η πορεία που ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αντανακλούν με σαφήνεια τις προσδοκίες των αναλυτών για την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και τη διάρκεια του. Το ρεπορτάζ κάνει μια αναδρομή στις εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο και τις διασυνδέει με τις οικονομικές εξελίξεις στο επίπεδο διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ γίνεται αναφορά και στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του δολαρίου και στην ισοτιμία δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος (Ευρώ).

Χαρακτηριστικός επί τούτου είναι και ο υπότιτλος του ρεπορτάζ «Από τα $35,09 την 7η Μαρτίου, υποχώρησε την Παρασκευή στα $23,7 το βαρέλι». Για την τιμή του δολαρίου, σημειώνεται ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν πριν από έξη μήνες λιγότερο του ενός δολαρίου, σήμερα έχει φθάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, και μάλιστα στις 11 Μαρτίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα, όταν η ισοτιμία ενός ευρώ έφθασε τα $1,1. Η λήξη της αβεβαιότητας για την έναρξη του πολέμου ώθησε προς τα πάνω το δολάριο, πλην όμως – υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ – η αβεβαιότητα για την έκβαση του πολέμου, οδήγησε και πάλιν, την περασμένη Δευτέρα, σε εκ νέου αποδυνάμωση του δολαρίου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Διυλιστήριο: Θέμα υψίστης σημασίας» υποστηρίζει ότι η ύπαρξη διυλιστηρίου στην Κύπρο εν καιρώ πολέμου «αποτελεί αδήριτη ανάγκη» για την Κύπρο όπως και για κάθε χώρα. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στην ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης με την ανοχή αν όχι την συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων (σ.σ. άρα και της σημερινής συμπολίτευσης) για τερματισμό το 2010 της λειτουργίας του υφιστάμενου και μοναδικού διυλιστηρίου στην Κύπρο, στην περιοχή Δεκέλειας, σε συνδυασμό με την δημιουργία - μέχρι το 2007 - εγκαταστάσεων για νέους αποθηκευτικούς χώρους για καύσιμα στο χώρο των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Και με παράλληλη, ενοικίαση στο εξωτερικό, πρόσθετου χώρου αποθήκευσης που θα γίνει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δηλαδή μέχρι το 2004.

Όπως μάλιστα σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η Κύπρος παρουσιάζεται εγκλωβισμένη στις δικές της αποφάσεις, «την ώρα που η πολεμική σύρραξη στο Ιράκ βρίσκεται στο ζενίθ της και ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα εκεί διαδραματίζονται. Αποφάσεις που λήφθηκαν κατά καιρούς χωρίς όμως», προστίθεται, «να γίνονται οι κατάλληλες προβλέψεις, ώστε ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς δυσκολία».

Η εφημερίδα «Αλήθεια» που κυκλοφόρησε σήμερα χωρίς το οικονομικό ένθετο της «Οικονομική» δεν έχει ειδήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος στις εξωτερικές της σελίδες.