You are here

Τύπος: Οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - ΕΕ

16/09/2002 08:58
Δύο θέματα κυριαρχούν στην οικονομική ειδησεογραφία της Δευτέρας. Πρώτον, οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ιταλία και την Ελλάδα να κατέχουν φέτος τις πρώτες θέσεις στις κυπριακές εισαγωγές και τη Βρετανία και την Ελλάδα, να αποτελούν τους μεγαλύτερους αγοραστές των κυπριακών εξαγωγών. Και δεύτερον, τα υπονοούμενα κατά του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από το βουλευτή Γιώργο Γεωργίου, για τη στάση του Αυξέντη Αυξεντίου για στην παραχώρηση αδειών για εξαγωγές συναλλάγματος και ρευστοποιήσεων ύψους £181,000 την επίμαχη περίοδο του χρηματιστηριακού σκανδάλου.

Βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αποτελούν οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό τον υπέρτιτλο «Η ΕΕ: πρώτος εμπορικός εταίρος της Κύπρου», γράφει ότι η Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου, με την Ιταλία και την Ελλάδα να κατέχουν φέτος τις πρώτες θέσεις αναφορικά με τις κυπριακές εισαγωγές. Στην κατηγορία των εξαγωγών, οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κυπριακών εξαγωγών από πλευράς της ΕΕ, ήταν η Ελλάδα και η Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, τους πρώτους τρεις μήνες το σύνολο των εισαγωγών για επιτόπια κατανάλωση ανερχόταν σε £525 εκ., με την ΕΕ να αντιπροσωπεύει το 54,5% ή £286 εκ. Για τις εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ποσό ανέρχεται στα £59 εκ., με τη Βρετανία να έχει απορροφήσει εξαγωγές της τάξης των £28,5 εκ. και η Ελλάδα £10 εκ.

Αλλού, γράφει ότι ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θα υποβάλει σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο μέρος στρατηγικού σχεδίου για το τουρισμό, με χρονοδιάγραμμα το 2005.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο φάκελος εξαγωγής και ρευστοποιήσεων 181.000 λιρών» γράφει ότι η υπο-επιτροπή της Επιτροπής Ελέγχου θα ασχοληθεί με το φάκελο αυτό που αφορά την επίμαχη περίοδο του σκανδάλου στο ΧΑΚ. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της υπο-επιτροπής, βουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος για πρώτη φορά αφήνει σαφώς υπονοούμενα για τη στάση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου. «Οι υπάλληλοι της ΚΤ κατέβαλαν ενσυνείδητη υπηρεσιακή προσπάθεια για να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις εταιρείες όπου θα γίνονταν οι ξένες επενδύσεις και ασκούσαν τον έλεγχο που έκριναν αναγκαίο», δήλωσε ο κ. Γεωργίου στη «Σ» για να προσθέσει: «Στις πλείστες των περιπτώσεων η έγκριση των αιτήσεων, παρά την ύπαρξη βασικών ελλείψεων στα ζητούμενα στοιχεία, διδόταν από τον ίδιο το Διοικητή».

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει εντατικές έρευνες στα οικονομικά στοιχεία των χρηματιστηριακών γραφείων, προκειμένου να διαπιστώσει την φερεγγυότητα τους.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στη τελευταία εξωτερική της σελίδα, ασχολείται στο βασικό θέμα με την αγορά των δύο Airbus 319 – 100 από τις Κυπριακές Αερογραμμές, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας, θα ασχοληθεί την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Όπως είναι γνωστό και καταγράφεται στο ρεπορτάζ, τα δύο αεροσκάφη αγοράσθηκαν με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο Airbus θα παραμείνουν έως και 12 χρόνια στην ιδιοκτησία της εταιρείας στην Ιρλανδία υπό την επωνυμία Agrino Leasing, μέχρι οι ΚΑ να εξοφλήσουν το δάνειο προς την Τράπεζα Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.