You are here

Τύπος: Οι επενδύσεις στο Βιετνάμ και τις Ινδίες...

25/04/2002 09:04
Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα στα «άδυτα» της Κεντρικής Τράπεζας, για εξαγωγή συναλλάγματος από κύπριους και ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες, την τριετία 1999-2001, κυριαρχούν στον ημερήσιο τύπο σήμερα.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στη έναρξη της έρευνας για την εξαγωγή συναλλάγματος τη τριετία 1999 – 2001, με την επίσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα, μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου. Με υπέρτιτλο «Σε Ινδίες – Βιετνάμ κέρδη από το ΧΑΚ», τονίζει ότι κύπριοι επιχειρηματίες και γενικά, επιφανείς οικονομικοί παράγοντες του τόπου εξήγαγαν τεράστια ποσά για επενδύσεις στο εξωτερικό, κατά τις επίμαχες περιόδους στο ΧΑΚ. Συγκεκριμένα, ενώ το 1999 είχαν εξαχθεί 76 εκ. λίρες, το 2000, τα ποσά εκτοξεύθηκαν στα 263 εκ. λίρες. Η έρευνα που διεξάγεται από υπό-επιτροπή της επιτροπής Ελέγχου της βουλής θα συνεχισθεί μετά τις γιορτές.

Αλλού, γράφει ότι συγκλίνουσες είναι οι θέσεις Συμβουλίου, Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστών, στον αποκλεισμό από την Κύρια Αγορά, των επενδυτικών εταιριών.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τα... μάζεψαν από το ΧΑΚ» αναφέρεται στην επίσκεψη των βουλευτών στην Κεντρική Τράπεζα για μελέτη των φακέλων, όσων εξήγαγαν συνάλλαγμα στο εξωτερικό από το 1999 έως το 2001, στα πλαίσια των ερευνών για τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ τις συγκεκριμένες περιόδους. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται οι συνολικοί αριθμοί εξαγωγής συναλλάγματος, τη συγκεκριμένη τριετία, που αφορούν, κυρίως, κύπριους οικονομικούς παράγοντες.

Αλλού, γράφει ότι το υπουργικό Συμβούλιο μετέθεσε για τις 8 Μαΐου τη λήψη απόφασης για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, τα οποία υπέβαλε το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» με υπέρτιτλο «Ευρωπαϊκά άριστα για την κυπριακή οικονομία» αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), με τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών μελών και των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Η σημαντικότερη από τις διαπιστώσεις της Έκθεσης, είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η Κύπρος δεν πρόκειται να αποκλίνει σημαντικά από τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχ για συμμετοχή στη ΟΝΕ και στη ευρωζώνη.

Αλλού, γράφει ότι στόχος του ΕΒΕΛ είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.