You are here

Τύπος: Οι επιδόσεις του ΧΑΚ, τα χάλια των ΣΠΕ και ο Χριστοδούλου...

08/05/2002 08:50
Η επίδοση του κυπριακού χρηματιστηρίου μεταξύ 30 χρηματαγορών, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2002, η έκθεση και τα πορίσματα των ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, αλλά και η επίσημη «παράδοση» σήμερα της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας από τον Αυξέντη Αυξεντίου στο Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «ΧΑΚ: Χειρότερα δεν γινόταν» αναφέρει ότι τη χειρότερη επίδοση μεταξύ 30 χρηματαγορών, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2002, κατέχει η Κύπρος. Στο σχετικό ρεπορτάζ, γίνεται ανασκόπηση της πορείας που ακολούθησαν ορισμένα χρηματιστήρια, ενώ στην κατάληξη του το σχετικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το ανοδικό ξέσπασμα των δύο τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑΚ «ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, αλλά δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αφενός γιατί δεν συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και αφετέρου, δεν στηρίχθηκε σε κάποια σημαντικά θετικά νέα στο εταιρικό επίπεδο».

Αλλού, γράφει ότι σήμερα θα γίνει η επίσημη «παράδοση» της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας από τον Αυξέντη Αυξεντίου στο Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται στα πορίσματα των ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΕ). Υπό τον τίτλο «Παρατυπίες-υπερβάσεις στις ΣΠΕ» γράφει, ότι σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα των συνεργατικών εταιριών εγκυμονούν οι παρατυπίες, οι υπερβάσεις τρεχούμενων λογαριασμών και οι σοβαρές αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι επτά ΣΠΕ παρουσιάζουν κεφαλαιουχικό έλλειμμα σχεδόν 12 εκατομμυρίων λιρών.

Αλλού, γράφει ότι την αναβάθμιση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, από συμβουλευτικό σε Ανώτατο όργανο, προνοεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για την θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την εφημερίδα «Αλήθεια» απουσιάζει σήμερα το γνωστό ένθετο για τα θέματα οικονομίας, το «Οικονομική». Στην πρώτη σελίδα, προβάλλει δήλωση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα επίσημα τα καθήκοντα του ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία, πρώτο μέλημα του κ. Χριστοδούλου θα είναι η συνέχιση της νομισματικής σταθερότητας και η επίσπευση της εναρμόνισης του τομέα με το κοινοτικό κεκτημένο.