You are here

Τύπος: Οι επιπτώσεις στην οικονομία σε περίπτωση λύσης

14/11/2002 09:02
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό ανάπτυξης και το ρυθμό πληθωρισμού για το 2002 και για τα επόμενα δύο χρόνια, που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και οι επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου από μια ενδεχόμενη λύση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Υπό τον τίτλο «Στο 2,2% η αύξηση του ΑΕΠ» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», γράφει ότι το ποσοστό αυτό (2,2%) προβλέπει στην τελευταία έκθεση για τις οικονομίες των υποψηφίων για ένταξη χωρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμπίπτει με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη θέση πως η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει για το 2002, επιβράδυνση σαφώς μικρότερη, από εκείνη των οικονομιών των υπόλοιπων εννέα υπό ένταξη χωρών. Για τα επόμενα χρόνια, η ΕΕ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα μεγεθυνθεί με ταχύτερους ρυθμούς με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2003 και 4,1% για το 2004. Για τον πληθωρισμό προβλέπει επιτάχυνση κατά το 2003 η οποία θα ανέλθει στο 4,2%, ενώ στη συνέχεια για το 2004 προβλέπει αποκλιμάκωση και σχετική επιβράδυνση στο επίπεδο του 2,1%.

Αλλού, γράφει ότι με πολυσέλιδη εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας προς τις Εμπορικές τράπεζες δίνει νέες κατευθυντήριες γραμμές για πιο αυστηρό πλαίσιο στην παραχώρηση δανείων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Δέκα χρόνια δύσκολα» αναφέρεται στο μέλλον της κυπριακής οικονομίας από μια ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μηνύματα από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι αισιόδοξα, με οικονομολόγους και επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι τεράστια και «δεν διστάζουν μάλιστα να προβλέψουν», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο εμπορίου, διαμετακομιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Αλλού, γράφει ότι μερίδα βουλευτών εκφράζει έντονα παράπονα για τη στάση του υπουργείου Οικονομικών για την απαιτούμενη έγκριση του προϋπολογισμού της και ζητούν τη κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας του Νομοθετικού Σώματος.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Σε κυπριακές λίρες, μέχρι το ευρώ, οι συναλλαγές σε περίπτωση λύσης» αναφέρει ότι η λίρα θα εξακολουθήσει να είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση το νόμισμα της Κύπρου μέχρι της ένταξη του νησιού στη Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), οπόταν και θα υιοθετηθεί βεβαίως, το ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που αναφέρεται στις πρόνοιες του σχεδίου λύσης εν σχέση με την οικονομία, το νόμισμα και την λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Γράφει ότι στο σχέδιο λύσης του Κόφι Άναν δεν καθορίζεται το νόμισμα, ενώ για την Κεντρική αναφέρει ότι θα είναι ανεξάρτητη και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, θα εκδίδει νόμισμα, θα ορίζει νομισματική πολιτική και τα βασικά επιτόκια δανεισμού, θα θέτει τους κανόνες και θα επιβλέπει τον τραπεζικό τομέα.

Αλλού, γράφει ότι οι τράπεζες απορρίπτουν κατηγορηματικά τη νομοθετική ρύθμιση των επενδυτικών δανείων.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.