You are here

Τύπος: Οι εξελίξεις στο Ιράκ «ανατρέπουν» τις προβλέψεις στην οικονομία...

10/04/2003 08:56
Οι χθεσινές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο στο Ιράκ ανατρέπουν - προς το θετικότερο – το άκρως αρνητικό σκηνικό ως προς την πορεία της κυπριακής οικονομίας τους επόμενους μήνες, όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτό επισημαίνεται άλλωστε και στο σχετικό ρεπορτάζ στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Υπό τον τίτλο «Και διαρθρωτικά προβλήματα», υπογραμμίζει την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, σύμφωνα με τον οποίο, η κρίση που παρατηρείται τώρα στην κυπριακή οικονομία «είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων και όχι μόνο του πολέμου στο Ιράκ». Ο υπουργός, προστίθεται, ξεκαθάρισε ότι «στο παρόν στάδιο ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις για το μέλλον δεν μπορούν να εξαχθούν καθότι η κατάσταση είναι ρευστή» παραπέμποντας στις νεότερες οικονομικές προβλέψεις από μέρους του υπουργείου στα τέλη Απριλίου.

Η λήξη του πολέμου, υπογραμμίζεται, «θα βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας, αλλά δεν θα αναστρέψει πλήρως το κλίμα» και προσθέτει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν «μάλλον» αυξήσεις στα καύσιμα.

Αλλού, γράφει ότι ο Αχιλλέας Κυπριανού θα προεδρεύει – ως αντιπρόεδρος του ΔΣ – της προεδρίας των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την παραίτηση του Χάρη Λοϊζίδη.

Το ένθετο «Οικονομία»της εφημερίδας «Σημερινή» υπό τον τίτλο «ΚΕΒΕ: Διεκδικήστε αποζημιώσεις» αναφέρεται στο περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κατά τη χθεσινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής. Μεταξύ του πακέτου μέτρων που το Επιμελητήριο προτείνει στην κυβέρνηση για υιοθέτηση, περιλαμβάνονται, η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που θα υποστεί η κυπριακή οικονομία λόγω του πολέμου στο Ιράκ, η τροχιοδρόμηση διαδικασιών για συμμετοχή κυπριακών επιχειρήσεων στο κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ, πρόληψη και περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων του πολέμου και διασφάλιση εργασιακής ειρήνης για αποφυγή πρόσθετων προβλημάτων στην οικονομία.

Αλλού, γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το 2003.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θολό το τοπίο στην οικονομία» γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών μετά την συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, μίλησε για χειροτέρευση των δημοσίων οικονομικών, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ακόμα και κάτω από το 2% και γενικά δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, που δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και σε ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Γράφει ακόμη, ότι αναθεωρούνται προς τα κάτω όλες οι προβλέψεις λόγω του πολέμου, αλλά και των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας.

Αλλού, γράφει ότι στο ναδίρ βρίσκονται οι κρατήσεις τουριστών από την Αγγλία.