You are here

Τύπος: Οι κινήσεις επενδυτικών μετά την απόφαση Ανωτάτου

20/01/2004 09:10
Η ακύρωση του Νόμου για τις επενδύσεις των επενδυτικών οργανισμών, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία. Το ΑΔ κήρυξε ως αντισυνταγματικό το Νόμο που υποχρέωνε τις επενδυτικές εταιρείες να επενδύουν πέραν του 80% του κεφαλαίου τους σε αξίες στο ΧΑΚ, κρίνοντας ότι η επίμαχη νομοθεσία θίγει την οικονομική ελευθερία που εγγυάται το άρθρο 25(1) του Συντάγματος και ακυρώνοντας τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τώρα θέμα αποζημιώσεων» γράφει πως σειρά επενδυτικών εταιρειών θα προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας διεκδικώντας τις ζημιές που υπέστησαν από την εφαρμογή της αντισυνταγματικής πρόνοιας. Σχολιάζοντας αυτήν την πρόθεση των επενδυτικών, ο τότε εισηγητής της σχετικής νομοθεσίας που κρίθηκε αντισυνταγματική βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, υποστηρίζει ακόμη υπάρχουν ανοικτά κεφάλαια ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής «που αφορούν τις επενδυτικές εταιρείες για όλες τις απάτες που έχουν κάνει, όπως ψευδείς παραστάσεις και ενημερωτικά δελτία. Ας περιμένουμε να βγουν τα πορίσματα και μετά να δούμε ποιος θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από ποιόν», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Φθηνότερες κλήσεις κατά 15%» αναφέρεται στην πρώτη άδεια σταθερής τηλεφωνίας που δόθηκε χθες σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία επισήμως από σήμερα, θα ανταγωνίζεται το μέχρι χθες μονοπωλιακό καθεστώς της κρατικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Η Telepassport Telecommunication, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σωκράτη Χάσικο, είναι σε θέση να προσφέρει μέχρι και 15% φθηνότερες τιμές στις διεθνείς κλήσεις σε σχέση με την ΑΤΗΚ και 15% στις τοπικές κλήσεις.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» προβάλλει την ακύρωση του Νόμου για τις επενδύσεις των επενδυτικών οργανισμών, στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της. Υπό τον τίτλο «Στο καιάδα εκατοντάδες εκατ. λίρες εξαιτίας αντισυνταγματικού Νόμου» γράφει πως οι απώλειες για τις εταιρείες που εφάρμοσαν τον Νόμο ανέρχεται στα £150 εκ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μόνο η επενδυτική εταιρεία «Δήμητρα» έχει απώλειες £90 εκατ., ενώ πέντε επενδυτικές εταιρείες του Ομίλου Έλμα, πέραν των £35 εκατ.