You are here

Τύπος: Οι «Moody’s» στην Κύπρο...

23/01/2002 09:01
Από την σημερινή ειδησεογραφία ξεχωρίζει η είδηση, που αφορά την άφιξη στην Κύπρο στελεχών του διεθνούς οίκου «Moody’s», τα οποία μετά τους «Fitch» θα αξιολογήσουν το τραπεζικό σύστημα της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στελέχη των «Moody’s» επισκέφθηκαν χθες την Κεντρική Τράπεζα και είχαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.

Κύριο θέμα στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» είναι η άφιξη στο νησί του διεθνούς οίκου «Moody’s» ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα αξιολογήσει το τραπεζικό σύστημα της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρεται στελέχη των «Moody’s» επισκέφθηκαν χθες την Κεντρική Τράπεζα και είχαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.

Αλλού γράφει, ότι υπάρχουν φόβοι για συγκάλυψη της υπόθεσης «Comarine» με την σχετική έκθεση του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη να βρίσκεται από χθες στα χέρια της βουλής. Γράφει ακόμη, ότι δεν αλλάζει η διαχείριση της υπεραγοράς Χαραλαμπίδη και ότι η αλλαγή στην επωνυμία της υπεραγοράς συνδέεται με την επέκταση της.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» βασικό θέμα, είναι το νομοσχέδιο που αφορά τις Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και αναφέρεται σε επικρίσεις ακόμη και για το λεκτικό περιεχόμενο και τις ορολογίες που χρησιμοποίησε ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης. Υπό τον τίτλο «ΕΠΕΥ: παιγνίδι και με τις λέξεις» εκφράζονται απόψεις «παραγόντων της αγοράς» - οι οποίοι δεν κατονομάζονται – που εκφράζουν την υποστήριξη τους στο νομοσχέδιο Τσιμπανούλη.

Αλλού, γράφει ότι σε περίπτωση που η Γενική Εισαγγελία αποφασίσει άρση του τραπεζικού απορρήτου η Κεντρική Τράπεζα, μόνο υπό προϋποθέσεις θα δώσει στην βουλή τον ονομαστικό κατάλογο των ξένων και κυπρίων επενδυτών, που εξήγαγαν συνάλλαγμα τη διετία 1999-2000 και προσθέτει ότι η ΚΤ μελετά ήδη τα εναλλακτικά αυτά σενάρια. Γράφει επίσης ότι ο τουρισμός σημείωσε αύξηση 1,13% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2001, με μειωμένες τις αφίξεις κατά τον Νοέμβριο κατά 19,5%.

Το ένθετο «οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως κύριο θέμα την έναρξη της τριήμερης συζήτησης στην βουλή, με αντικείμενο τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2002, υπό τον υπέρτιτλο «κυπριακό και ένταξη, οι προτεραιότητες των αρχηγών». Αλλού, γράφει ότι σε συνάντηση των διοικήσεων των χρηματιστηρίων Αθηνών και Λευκωσίας, θα επανέλθει το θέμα του περιφερειακού δείκτη, με την παράλληλη εισαγωγή εταιριών στα δύο χρηματιστήρια. Γράφει ακόμη, ότι υπάρχει αυξητική τάση στην εγγραφή νέων εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών έργων.